ZDRAVA LJUBAV, JAKE EMOCIJE I EMOTIVNA PREVARA

Ljubav je stanje jake emotivne naklonosti prema nekome ili nečemu.

Postoji više vrsta ljubavi. Prijateljska ljubav, ljubav prema roditeljima ili detetu, ljubav prema partneru, prema sportu, prema cilju, međuljudska ljubav.

Ljubav, kao posebno emotivno stanje, nosi se u sebi. Ona nam pruža  osećaj bliskosti. Pojam ljubav uglavnom asocira na ljubav između dve osobe koje imaju jake emocije jedna prema drugoj.

Svaka ljubav ima četiri temelja:

  1. BLISKOST- Da bi se bliskost (povezanost među partnerima) ostvarila, potrebno je obostrano poštovanje i poverenje;
  2. STRAST- na prvom mestu je seksualna i fizička privlačnost, koja je intezivna na početku veze;
  3. ODANOST- predstavlja odluku i potrebu za ozbiljnom vezom;
  4. KOMUNIKACIJA- način komunikacije utiče na bliskost i povezanost partnera.

 

PRAVA LJUBAV JE POSEBAN ODNOS PREMA NEKOJ OSOBI

Odnosi su protkani raznim osećanjima. Osećanja mogu biti kako pozitivna, tako i negativna. Kada smo zaljubljeni, naše emocionalno ponašanje se prepoznaje po ubrzanim ili usporenim pokretima, gestovima lica i načinu razgovaranja. U ljubavi osećamo emocije poput radosti, ponosa, sreće, ushićenja, ispunjenosti, zadovoljstva, dok negativne emocije mogu biti stid, strah, razočaranost, ljutnja, tuga. Kvalitet veze određuju naše emocije, ponašanje i opšta komunikacija.

 

EMOCIJE I KVALITET VEZE

Odluku o ulasku u emotivnu vezu pravimo na osnovu potreba, osećanja i očekivanja (kriterijuma) koje imamo u tom trenutku.

Svaka emotivna povezanost temelji se na osećanjima. Kako prva faza privlačenja brzo završi, počinjete više da razmišljame o kvalitetu odnosa koji gradite sa tom osobom. Ukoliko imate potrebu da se često čujete, da provodite više vremena zajedno, da vodite dublje razgovore, da ostvarite dobru komunikaciju, kao i da budete slobodni u izgovaranju vaših potreba i želja – takva veza može imati lepu budućnost. U takvim vezama se osećate srećno, zadovoljno, emotivno ispunjeno, blisko i voljeno. Ukoliko je veza zasnovana na površnim razgovorima, bez potrebe za dubljim upoznavanjem, nema emotivne povezanosti i dobre komunikacije – veza je iscrpljujuća. Bolje prekinuti na vreme.

U svakom slučaju, osluškujte svoje srce, ono nikad ne greši.

Možda vam prava ljubav upravo kreće u susret!