RECITE ZBOGOM SEDOJ KOSI

“O, ne! Evo ih! Počinjem da sedim”!

Stres je vaš najomraženiji frizer. Kosu vam farba u belo, bez zakazivanja, farbe, I to protiv vaše volje. Sve što treba da uradite je: da se opustite! Postoji rešenje koje će vam pomoći da kamuflirate vase sede vlasi I izgledate mlađe. Možete da uradite pramenove!

Zašto moja kosa sedi?

Naime, naučnici su otkrili da nije u pitanju starenje, već previše stresa. Istraživači su otkrili da ćelije zadužene za proizvodnju pigmenta koji daje boju našoj kosi nestaju kada je telo previše izloženo delovanju kortizola, hormona stresa. Na žalost onih koji su izgubili boju kose i osedeli, ćelije koje stvaraju pigment ne mogu da se regenerišu, tako da kosa ostaje seda.

Šta su pramenovi?

Većina vas zna da su pramenovi process promene boje kose pomoću boje i/ili blanša. Od ishoda zavisi koji će se material I na koji način koristiti. Postoje I različite tehnike pramenova: Ombre, sombre, flambojaž i balajaž nijansiranje kose. Jedna od njih je balajaž (balayage) kojom se postiže efekat sunčevih zraka na kosi, o kojoj smo pisali detaljnije u jednom od prethodnih kolumni: Da li je sunce i u vašoj kosi?

Da li znate ko je izmislio pramenove?

Pramenovi postoje skoro oduvek. Veruje se da su se najranije koristili u drevnoj Grčkoj u 4.v.p.n.e. tako što su korstili masti maslinovog ulja, polen i zlatne pahuljice. “Klijent” je morao da sedi satima na suncu da bi proces uspeo. Pošto je efekat bio kratkog veka, počeli su da koriste med, limun i sumpornu smešu. Smešu su nanosili na kosu preko šešira. Ovaj proces je takodje zahtevao višečasovno izlaganje suncu I bio je za nijansu uspešniji od prethodnog. Savremeniji pramenovi nastali su 1900.g. i koristile su se savremenije kapice. 1980.g. se prvi put upotrebljava folija. Danas se proces realizuje uz pomoć aluminijumskih folija ili gumenih kapica i savremenih preparata. Tretman traje oko 45 minuta.

Kako se pramenovi rade?

Kosa se podeli šnalama u više sekcija. Češljem koji ima špic umesto drške se odvoje pramenovi, postavi se folija i nanese boja ili blanš, u zavisnosti od rezultata koji želite da postignete. Folija se uvije i prelazise na novi red. Od debljine pramenova zavisi kako će vasa kosa izgledati. Frizer treba da prati process i kada proceni da je kosa dobro primila boju sledi pranje i sušenje kose. Naš savet je da potražite pomoć profesionalnog frizera, jer nepravilna upotreba farbe i blanša može oštetiti vašu kosu.

U salonu HAIR BEAUTY HOUSE možete potpuno besplatno obaviti konsultaciju sa našim frizerima i dobiti savete za negu i očuvanje zdravlja vase kose.

Vladimir Popov, Professional International Stylist