KAKO ZAPOČETI RAD NA SEBI?!

Mnogi bi da menjaju svoj život. Nisu zadovoljni nekim aspektom svog života i žele promene. Da li žele promene ili žele da se menjaju?

Neki jedno, neki drugo. Ovi prvi čekaju promene, čekaju da se nešto desi, da neko drugi donese promenu u njihov život, čekaju… Ovi drugi, žele da rade na sebi.

Sam pojam rada na sebi ih zbuni, uplaši i ne znaju odakle da krenu. Da bi počeli nešto menjati, morate prvo upoznati sebe, sagledati šta je to što vas drži tu gde jeste, kakve su vaše misli, uverenja, koje su vaše definicije života…

Kada niste zadovoljni svojom haljinom, nosite je na prepravku. Tada morate znati šta na njoj nije po vašem ukusu, šta se na njoj ne uklapa u vaše vidjenje sebe, šta treba suziti, šta proširiti da bi se u njoj osećali dobro, pa tek onda pristupiti prepravci. Tako je i u radu na sebi. Morate prvo upoznati sebe, šta je to što vam smeta, što vas koči, šta nedostaje, pa onda pristupiti promenama.

Nešto što nas prati od ranog jutra do trenutka uranjanja u san su naše MISLI! Kao slepi putnici, nastanjuju naš um, odomaće se i preuzimaju kormilo našeg života. Prihvatamo ih i nesvesni njihovog značenja i uticaja, linijom manjeg otpora, prepuštamo im upravljanje. Postajemo nesvesni njihovog postojanja, ali naša duša, kao svetionik, šalje nam emocionalne signale i znake upozorenja da su one tu i da odlučno upravljaju našim životom. Zato, da bi shvatili svoj život, treba prvo da postanemo svesni svojih misli, treba da ih prepoznamo a onda polako, pokušamo da ih shvatimo ponaosob. Odakle one tu, kako su nastale, da li nam prijaju, da li su u skladu sa onim što pričamo, radimo, sa našim emocijama? Kako se odražavaju na naše fizičko stanje?

I tu je početak rada na sebi! Sada, kada su misli prepoznate, kada znamo koja nam misao prija a koja nam donosi disfunkcionalnost, znamo kako je nastala, uočimo da li je njen koren uverenje, strah, mediji, okruženje… onda, idemo korak dalje, na sledeći korak – promene! Misli su jako moćne! Mogu vas odvesti do bajkovite luke ali i nasukati na stenu. Zato, što pre upoznajte svog kormilara! Ako je potrebno, menjajte ga! Izaberite onog koji će vam obezbediti udobnu plovidbu, koji će vam pomoći da na tom putovnju ŽIVITE ŽIVOT!