KAKO NASTAJU I DELUJU UVERENJA, ŠTA JE NJIHOVA SVRHA

Osnovna funkcija svakog uverenja je zaštita ličnosti od patnje. Ne postoji pozitivno ili negativno uverenje, već uverenje koje je funkcionalno po vas ili nije funkcionalno.

Uverenja čuvamo u svoj UM, koristimo ih po potrebi svesno ili nesvesno. Stičemo ih uvidom putem naših čula iz naše okoline.

U zavisnosti kako ih percipiramo, mi ćemo prihvatiti iskaz kao uverenje ili kao kontra uverenje samo onda ako imamo emotivnu reakciju na ono što čujemo ili doživimo putem naših čula.

 

Kada listate vašu prošlost, nije bitno šta ste sve slušali od vaših roditelja ili okruženja, mnogo je bitnije kako ste se osećali dok ste slušali.

 

Primer uverenja: dečak asistira ocu, dok otac popravlja auto. Nakon uspešne popravke auta, cela porodica odlazi na piknik, svi se zabavlaju.

Dete koje gleda očevo zalaganje i ima lično učestvovanje oko popravke auta shvata da se lični uloženi trud i znanje vraća nagradom kroz zadovoljstvo i sreću cele porodice. Razlog; uložena je emocija kroz percepciju drugi čula.

Primer kontra uverenja: Roditeljski razgovor koji navodi da plata kasni opet, da se uloženi trud ne isplati, jer oni kao porodica ne mogu imati pristojan život. Sa emotivnim izjavama i optuživanjem okoline, dok dete ih posmatra. Posmtrajući dete dolazi do zaključka uverenja: pošten rad ne donosi dobro, ne može se poštenim radom preživeti. Kao odrasla osoba radeći pošten posao, uvek će imati problem sa isplatom i količinom novca koju prima. Razlog, usvojio je uverenje koje sada živi, ali je kontra uvrenje ga navodi na nezadovoljstvo i bunt koji ne može da pomiri u sebi a ono glasi, “ ne možeš lepo živeti poštenim radom”

Lepota zivota je upravo da dopustimo da vidimo svet drugacije, jer samo tako mozemo se razvijati ličnost i ici napred. Što je osnovna svrha našeg postojanja.

No ipak, ako mi sami sebi ne damo dozvolu za novo (razvoj), problem nam dodje u goste i tada hteli ne hteli sve se menja.

Budite mudri, ne čekajte probleme već razvijajte svoju ličnost!

coaching magazin

ŠTA SU ZAPRAVO UVERENJA?

Sve ono u šta vi verujete jesu vaša uverenja.

Ako dopustite sebi tokom svoje tišine možete čuti svoja aktivna uverenja, to je onaj mali glasić koji progovara u vama.

Uverenja daju odredjeni kvalitet života i navode vas da živite po ustanovljenim pravilima. Poznat izraz je “ zona konfora”, nije nužno da je to prijatna zona, bitno je da je poznata! A šta je zapravo tu poznato? Pa vaš osećaj koji dolazi iz uverenja!

coaching magazin

NAJČEŠČA UVERENJA SVIH NAS I NJIHOVA SVRHA

-Ja znam da je tako! Necu dozvoliti da mi neko drugi kaze drugačije.

Svrha: Potreba da se bude u pravu. Ako dozvolim drugačije, ja onda nisam u pravu. To saznanje boli, mnogo boli. Naravno Ego se buni takodje. Uverenje nas štiti od patnje.

-Ja verujem t.j želim da verujem, jer ako ne verujem u to što znam, moram verovati u nešto drugo.

Svrha: Drugo, to je nešto novo za mene, to mi je nepoznato, ne znam kako funkcioniše, staro poznajem, umem da se nosim sa njim. Stečeno na osnovu prošlih iskustva gde nove stvari nisu bile prijatne. Bolje i sigurnije je biti na poznatom terenu, nove stvari mogu doneti patnju.

– Koliko god bio/la uspešna uvek imam osećaj da mi nešto fali. To nešto tražim u drugima.

Svrha: Nagon da istražujete sebe i radite na sebi je osnova. Razlog može biti osećanje manje vrednosti, no ne mora da znači. Mala patnja štiti od velike patnje.

Sva uverenja u nama imaju svrhu da nas zaštite od spoljašnjeg uticaja.

KAKO MENJATI SVOJA UVERENJA

Uverenja se menjaju razuveravanjem samo onda kada postanete svesni vaših verovanja.

Ako u nešto verujete to je uverenje, kada se uverite da to nije tako vi poništavate postojeće uverenje i gradite novo, ono koje je funkcionalnije za vas. Nije nužno da novo uverenje bude tačno (ispravno), bitnije je da novo uverenje služi trenutnoj svsi. Uverenja možemo sami menjati, to se često dešava, no ipak postoje i ona uverenja koja nismo u stanju da uočimo tako lako

 

Vežba uočavanja uverenja!

Čime ste nezadovoljni u svom životu? Šta smatrate da bi moglo biti bolje? Koje želje želite? O čemu maštate?

Sve je moguće ako sebi dopustite i krenete u akciju. Sama želja nije dovoljna, morate se založiti, nešto trebate dati da bi ste dobili. U ovom slučaju to je vaše vreme i vaša volja za nečim novim i boljim.

Posmatrajte sliku, izaberite samo jedan aspekt života koji vam je najprioritetniji.

KRUG ŽIVOTA

Uzmite svesku i opišite sve što svesno znate o tom aspektu života. Naprimer zamislite da svom prijatelju objašnjavate dešavanja u toj oblasti života.

najpre ispišemo kako vidimo
napišemo šta mislimo o tom aspektu života
napišemo i kako se osećamo zbog svega što se tamo dešava
da li i šta radimo da bude drugačije
Sada pročitajte ispisano. To su vaša uverenja za taj aspekt života. Otkrili ste ih. Ne poričite ni mrvicu napisanog, suludo je. Šta više, priznanje da je tako će vam biti od najveće koristi ovog momenta.

Sam uvid t.j prepoznavanje uverenja dovodi do toga da se uverenje urušava, no ipak nije nužno da nestane trajno, da bi se zamenilo novim funkcionalnijim valja se pozabaviti promenom koja će učvrstiti novinu.

Tokom marta pozivam sve zainteresovane koji žele da se razuvere svojih uverenja da se prijave na radionicu “ Mogu ja to”

Radionica je namenjena svima koji smatraju da imaju pravo da žive boljim životom. Odvija se jednom nedeljnjo pet nedelja zaredom.