GDE I KAKO VIDIM SEBE ZA 5 GODINA

Na konkursima za posao, jedno od glavnih pitanja jeste pitanje:

“Gde sebe vidite za 5 godina”? Mnogi na tom pitanju zastanu. Zastanu i oni kojima se navedeno pitanje postavi sasvim spontano, bez ikakvih očekivanja. Tada uglavnom dolazi do grča u nekom delu tela, jer se najčešće javlja strah. Strah da nećemo ostvariti ono što želimo da budemo, a dozvolili smo sebi da tako nešto pomislimo. Jer to nešto je ono što bi nam jako prijalo. Osećaj krivice nam odmah postavlja pitanje: “Odakle ti pravo da dozvoliš sebi da ti nešto prija i da bude trajno? Iz toga (ili sličnog) razloga nam je lakše reći da ne znamo gde sebe vidimo već sutra, a ne za 5 godina.

Da bismo se tog straha oslobodili i dozvolili sebi da iskažemo gde sebe vidimo za 5 godina, potrebno je da se zapitamo:

1) Čemu mi služi strah?

2) Koga ću povrediti?

3) Koga ću izgubiti?

4) Šta se može desiti loše u tom slučaju meni ili nekom drugom?

5) Ko će biti kriv?

Pitanja koja nam mogu navirati uglavnom nemaju kraj. Moj odgovor jeste: “Ne može se desiti baš ništa!” Ako se neko od Vas ne slaže sa molim odgovorom, neka se javi.

coaching magazin

Dozvolite sebi konačno pravo da kreirate svoj život. Vi ste najbolji kreator za sebe! Maštajte! Ništa ne može biti nerealno, sve dok ga vi takvim ne napravite svojim uverenjima. Sva uverenja dolaze iz našeg nezadovoljstva. Ne dozvoljavamo sebi da se radujemo, jer “ako se mnogo radujemo, ubrzo ćemo plakati”. A onda … tako i bude. I automatski izgovaramo: “Znao/la sam”. Sami sebe kažnjavamo rečenicom koja ima izuzetno tešku energiju i na žalost, savršeno funkcioniše. Baš kao i svaka misao i svaka reč.

Vratimo se na pitanje: “Gde sebe vidim za 5 godina?” Kako doći do pravog odgovora?

Pre svega je potrebno da se opustite. Udobno se smestite, opustite vilicu, ramena, stomak, noge, prste na nogama. Nekoliko puta udahnite i izdahnite, kako biste umirili svoje misli. Dozvolite sebi da budete u miru nekoliko minuta. Samo se tada penjete na visoku vibraciju, gde su odgovori na sva pitanja.

ODGOVORITE NA SLEDEĆA PITANJA

1) Kada ste bili u periodu detinjstva koji posao ili ambijent “velikih ljudi” vas je najviše privlačio?

2) Koja uloga vam je najviše prijala u igri sa drugarima, kada ste glumili “velikog”?

3) Gde je mesto u kojem igrate tu ulogu, kako izgleda? Opišite sve detalje, boje, drveće, stolove, prozore …

4) Šta tom mestu nedostaje iz sadašnje perspektive i šta biste voleli da mu dodate?

5) Da li vam se baš ta uloga čini kao ostvarenje sna?

Ako je odgovor na poslednje pitanje DA (a najčešće jeste), onda ga povežite sa sobom u sadašnjem trenutku. Osećajte sebe u tome. Trebalo bi da osećate radost koja ide iz predela srca. Osluškujte šta kaže vaše srce. Ako u nekom delu sebe osećate neprijatnost menjajte pojedine delove. Ugradite one koji vam više prijaju…kreirajte. I sve vreme budite mirni, opušteni. U nekom trenutku, kao bljesak, odgovor će se pojaviti. Prihvatite ga, jer vi to jeste! Dozvolite sebi radost kreiranja svog života, bez obzira šta neko drugi misli o tome. Bez obzira šta misli pretpostavljeni, koji vam je to pitanje postavio. Jer to ste vi! I ništa ne zavisi od pretpostavljenog, niti bilo koga drugog osim vas! Onaj pravi pretpostavljeni će prepoznati vrednost u vašem odgovoru. On je taj koji zaslužuje da budete u njegovom timu!

I za kraj…pitam vas: “Gde vidite sebe za 5 godina?”