ETERICNO ULJE VRESAK

Vresak je zimzelena visegodisnja biljka sa kratkim lisnatim stabljikama, koja na vrhovima razvija svetlo ljubicaste cvetove i od davnina je poznata po svojim lekovitim osobinama. Etericno ulje se dobija parnom destilacijom njenih listova i cvetova od kojih se dobija tamno crveno ulje koje ima snazan zacinjeno-ostar ukus i miris.

ETERICNO ULJE VRESAK

Na francuskim univerzitetima je siroko proucavano zbog svojih antiinfektivnih, antibiotskih, antivirusnih i antigljivicnih svojstvima. To podrazumeva da pravo etericno ulje vreska moze podstaci Vas imunitet i boriti se protiv infekcije i kaslja. Vrlo je efikasan protiv bolova u stomaku, svih vrsta parazita (poput glista), a pomaze I oko gljivicnih bolesti.

Sadrzi veoma visoku koncentraciju fenol karvakrola tako da se nerazblazeno ulje uopste ne treba koristiti na kozi. S obzirom da ima vrlo malu molekulsku masu, vresak dospeva duboko u nokte i kozu i stoga se bori protiv svih vrsta gljivicnih infekcija vezanih za nokte i stopala. Gljivicne bolesti (mikoza stopala i noktiju)

Lokalna primena: Kombinujte 1 kap etericnog ulja sa 1 kafenom kasikom maslinovog/suncokretovog ulja. Pomesati i naneti na zahvaceni nokat uz pomoc stapica za usi nekoliko puta dnevno.

Bradavice: Lokalna primena: Kombinujte 1 kap etericnog ulja sa 1 kapi bademovog ulja. Pomesajte i nanesite na zahvaceno podrucje uz pomoc stapica za usi.

Upaljeno grlo -Masazno ulje: Dodajte 2 kapi etericnog ulja u 10 ml nekog biljnog ulja.Masirajte sa u predelu vrata i grudi.

Spazam u stomaku i crevima- Masazno ulje: Dodajte 1-2 kapi etericnog ulja u 5-10 ml nekog biljnog ulja.Laganim pritiskom masirajte stomak kruznim pokretima u smeru kazaljke na satu.

Etericna ulja su visoko koncentrovane prirodne materije i prema njima treba postupati s postovanjem i oprezom. Drzati van domasaja dece. Ne nanosite na unutrasnje uvo, oci ili druge osetljive delove tela. Tokom trudnoce i deci do 5 godina se ne preporucuje koriscenje etericnog ulja od vreska.

Ukoliko uporno tragate za prirodnim etericnim uljima pouzdanog proizvodjaca i proverenog kvaliteta nastalim iz lekovitog, aromaticnog bilja, raznovrsne namene, a nestrpljivi ste u postizanju pozitivnih rezultata upoznacemo Vas sa plantazom Siempreviva. Navedena plantaza je pozicionirana u blizini Nisa, prema Pirotu, u podnozju Suve planine, klima podseca na Mediteransku cime smo stekli odlicne uslove koji pogoduju gajenju raznih vrsta bilja za koje smo se opredelili.

Poslujemo od 2012. god.,uz ulaganje, trud, inovacije i rad, povrsina nase plantaze se povecala i trenutno raspolazemo sa 24 ha, sa tendencijom moguceg daljeg sirenja. Konstantno razmatramo mogucnosti za uvodjenje novih vrsta bilja, smisljamo recepture za nove proizvode. Kako se bavimo uzgojem razlicitih tipova zasada, medju kojima su najdominantnije povrsine pod smiljem, lavandom, maticnjakom, kamilicom i mnogim drugim raspolazemo sa raznovrsnim etericnim uljima, maceratima i hidrolatima kao nus proizvodima, podstaknuti rastom potreba za navedenim proizvodima stalno tragamo za inovacijama.

Prvih pet godina postojanja Siempreviva je svoje proizvode plasirala na Evropsko i Americko trziste, medjutim, primetivsi nedovoljnu zastupljenost istih na domacem trzistu bazirali smo se na zadovoljavanje potreba domacih potrosaca, njihovo upoznavanje prirodnim proizvodima neophodnih svakom domacinstvu. U paleti nasih proizvoda zastupljena su ulja razlicitih namena, svojstava i dejstva, odredjena se koriste u svrhu lepote, pojedina su pogodna za prociscavanje disajnih puteva, za smirenje, za prehladu itd. Razlikujemo oralnu, dermalnu i inhalarnu upotrebu etericnih ulja. Celokupan proizvodni proces odvija se u nasoj destileriji uz obavezne kontrolne preglede kako bismo svojim klijentima i potrosacima obezbedili kvalitet i sigurnost, ucinili ih zadovoljnim, podmladjenijim, smirenijim. Trudimo se da ispunimo zahteve i zelje nasih vernih potrosaca, ostajemo otvoreni za predloge, sugestije i kritike.

Za mnoge neupucene potrosace to koliko su etericna ulja visoko koncentrisane materije govore sledece cinjenice – da bismo dobili 1 litru etericnog ulja lavande potrebno je oko 250 kg svezeg cveta, a da bi dobili 1 litru etericnog ulja maticnjaka potrebno je izmedju 3.000 – 6.000 kg svezeg cveta!