7 ZABLUDA O TOME ŠTA JE LIFE COACHING

Zabagovani ste u kolotečini svakodnevnog života, a slamčica za spas i izlazak iz trenutne situacije je zatrpana u mentalnom, emotivnom i na fizičkom nivou nastalom haosu i naizgled nepremostivom jazu između sopstvenih želja i potreba, naspram hiljadu obaveza, nerazumevanja okoline i nametnutih obrazaca ponašanja? Da li da budete to što jeste Vaša suština ili da i dalje pokušavate da budte onakvi kakvima bi drugi želeli da Vas vide? A šta je u stvari Vaša suština? Gde ste sada, a gde biste želeli da budete? Tu mentalna oluja dobija na zamahu, a pitanja i odgovori se kovitlaju kao uraganska pijavica. Onda se pojavljuje komšinica sa idejom „ovaj lek je meni pomogao, i tebi će sigurno“ i to izgleda otprilike ovako:

Slušaj draga, pročitala sam jednu fantastičnu knjigu na temu samopomoći i razrešila gomilu svojih problema. Popularna psihologija je zakon, šta god da ljudi pričaju! Par afirmacija na dan i da vidiš kako ti sve bude lepše u životu. Imaš sad i ove razne radionice, workshop-ove kako ih već zovu, predavanja koja liče na grupnu terapiju, a možeš da ideš i na tretman kod svog ličnog lajf kouča. Možda ti liči na neku sektu koja te ubeđuje da je sreća dostižna i svuda oko nas, ali čak i vikend kouč (tako zovu ove što za jedan vikend nauče kako da rade sa tobom) zna da te posavetuje šta da radiš i odakle da kreneš. Šta sad, ti si kao zaglavljena u tunelu i ne vidiš izlaz? Ma hajde, to se sve lako rešava samo kad se prešaltaš na pozitivno razmišljanje.

Deluje jednostavno i kroz samo par rečenica, komšinica je već ponudila niz rešenja. Bože, kako li je ona uspela da tako brzo otkrije sreću! Hoću i ja! Zvuči poznato, zar ne? A da li je baš tako?

Šta mislte da Life coach zapravo jeste i kako može da Vam pomogne? Ili, možda je lakše, hajde da se dotaknemo nekoliko zabluda i istina o Life coach-evima u formi postavke šta Life coach u stvari nije:

1. Pogrešna definicija i prevod značenja termina Life coach:

životni trener, koji Vas savetuje i daje rešenje kako da instant rešite svoje probleme. 

Koristi psihoterapijske metode da Vas „izleči“ i izbavi iz trenutne loše situacije. Neistina! Naziv lajf kouč možda nema najbolji prevod na srpski jezik, ali je u svakom slučaju više Vaš konsultant i partner, a ne savetnik, psihoterapeut, psihijatar ili čak mađioničar. Life coach ne daje gotova rešenja, on sa Vama razgovara, postavlja Vam pitanja i pomaže da jasno postavite ciljeve i sagledate koja znanja i veštine posedujete da biste ih iskoristili na najbolji način. On se ne bavi analizom Vaše prošlosti, već sagledava trenutno stanje i usmerava Vas na osnovu Vaših afiniteta šta možete da uradite za sebe u sadašnjem trenutku.

2. Svi tretmani su isti.

Pogrešno! Nisu u pitanju psiho-kozmetički tretmani, nego konsultacije. Postoji više tipova ljudi, pa se i metodologija rada prilagođava svakoj osobi. Osnovni princip rada ima zajedničku postavku – sagledavanje trenutne situacije, odabir teme na kojoj će se raditi, postavljanje jasnog cilja, donošenje konkretnog plana akcije kroz jasne korake na putu do promene i definisanje merljivosti ostvarenog cilja (prepoznavanje trenutka kada ste ostvarili svoj cilj). Sam način rada se ipak razlikuje od osobe do osobe i prilagođava se u zavisnosti od Vaših afiniteta.

3. Kažu da su Life coach-evi neka vrsta sekte koja Vas hipnotiše da mislite pozitivno i kad to nije realno.

Vau, kakva zamena teza! Naravno da nije sekta i naravno da nije moguće niti potrebno ubeđivati ljude da se samo pozitivnim načinom razmišljanja sve rešava u životu. A nije uvek ni realno. Istina je u tome da postoje metode koje pojedini pravci koriste kao što su na primer afirmacije (pozitivne motivacione izjave) koje se mogu koristiti za osvežavanje posustale motivacije i jačanje volje, sa tim da se formulišu prilagođeno trenutnoj situaciji i Vašem senzibilitetu. Kao jedini izbor metode, afirmacije ne rešavaju Vaš trenutni izazov (problem), ali u kombinaciji sa drugim tehnikama koje se koriste na putu Vašeg ličnog rasta i razvoja, često mogu biti korisne.

4. Life coaching je pravac popularne psihologije sa instant receptima za uspeh.

Oh, neeee! Zar zaista verujete u bajke i instant recepte za uspeh? Priče o američkom snu, koje govore kako je sve moguće preko noći ukoliko verujete u čuda. Ma, važi!!! Da li verujete da je zaista dovoljno pročitati jednu ili više knjižica sa „fantastičnim“ životnim pričama i „neverovatnim“ uspesima, najčešće u američkom okruženju? Sa mog stanovišta, to je klasični top-shop model. Ovo je ipak Srbija brale! Činjenica je da i u Srbiji postoje uspešni ljudi, a to svakako nije rezultat par pročitanih knjiga na temu Kako sam uspeo od drvoseče da postanem menadžer kreditnog biroa u banci. Budjenje samosvesnosti, prihvatanje sebe i odgovornosti, kao i rad na unapređenju svojih uverenja ili stavova su ozbiljan i dugotrajan proces. Life coach koristi razne tehnike i daje Vam proverene alate kojima možete sami raditi na istinskom buđenju, samospoznaji i aktiviranju sopstvenih uspavanih potencijala i sposobnosti. Samo svakodnevnim praktikovanjem mogu se postići dugotrajni rezultati. Ne postoji instant recept za uspeh i sreću. Postoji dugotrajan rad na ličnom razvoju i razumevanju suštine, nasuprot materijalnom modelu uspeha koji Vas okružuje. Life coaching je ozbiljan i odgovoran metod rada sa klijentima koji sami iskažu želju za promenom u bilo kom segmentu života. Postoji i više specijalnosti coachinga, na primer Holistic Life coaching, Business coaching, Family coaching, Health coaching, Sport coaching i mnogi drugi.

5. Life coach je moderna verzija psihijatra, koji manipuliše zbunjenim ljudima radi dobre zarade.

Ovo je jedna od najčešćih zabluda. Life coach nije zamena, niti neka druga verzija psihijatra. Life coach može biti lekar sa specijalizacijom iz psihijatrijskih bolesti (ali ne mora), može biti psiholog ili pak osoba sa sasvim drugim obrazovanjem, koja se edukovala za rad sa klijentima. Life coach ne leči ljude, već konsultacije vodi kroz postavljanje pitanja, pažljivo slušanje i usmerava Vas da aktivirate svoje skrivene potencijale kako biste postigli više uspeha u odabranoj temi i određenom segmentu života. Kvalifikovani Life coach ne koristi manipulaciju u radu sa Vama, već izgrađuje partnerski odnos. Šta je dobra zarada – ovo je već pitanje na koje bi svako verovatno dao različit odgovor. Konsultacije traju po 45 minuta do sat vremena i cene jesu različite, uglavnom umerene i prilagođene našem podneblju. Cenu konsultacije saznajete na početku i tu nema prevare.

6. Teško je odabrati pravog Life coach-a.

Delimično tačno. Postoji mnogo pravaca i tehnika koje mogu da Vas zbune, a na Vama je da se raspitate o samom coach-u ili izguglate nešto o pravcu koji zastupa. Ako čitate ovaj tekst, verovatno su Vam već poznati termini: homeopatija, reiki, NLP (neuro-lingvističko programiranje), EFT (tehnike emocionalne slobode), wingwave, BARS, mindfulness, yoga, ples, relaksacija, meditacija, tehnike disanja, čakre i energetski meridijani, vizuelizacija, kvantna harmonizacija, primena cvetnih esencija i Bahovih kapi, zakon privlačenja, Ho’oponopono… Najčešće se u radu primenjuje kombinacija više tehnika, koje definišu svakog coach-a. Da li verujete da je izučavanje ovih pravaca i metoda rada sa klijentima lako i brzo (jedna ili dve pročitane knjige, vikend obuka i sad znam sve na ovom svetu)? Bez obzira na stečene sertifikate, potrebno je vreme, iskustvo, sati posvećenog rada pod mentorstvom pre nego što se neko može nazvati Life coach-em sa kompetencijom. Na Vama je da se raspitate, pre nego što odaberete svog Life coach-a. Zato je prva konsultacija kod većine coach-eva besplatna.

7. Radionice su grupna terapija.

Pogrešno. Radionice okupljaju veći broj ljudi, za razliku od rada „jedan na jedan“ i nisu grupna terapija. Life coach obrađuje određenu temu (na primer samopouzdanje), drži uvodni teorijski deo i tokom interaktivnih radionica razgovara sa učesnicima. Mogu trajati dva sata, biti celodnevne ili u ređim slučajevima vezane dvodnevne. Sve duže od toga obično pokriva više tema i spada u domen edukacija, za koje se dobija potvrda/sertifikat o odslušanom broju sati. Na radionicama često možete naučiti po nekoliko tehnika koje kasnije možete svakodnevno primenjivati i pratiti rezultate nastalih promena.

” Svako želi da bude neko, a niko nije spreman da radi na tome” – Gete. 

Sigurna sam da ima još škakljivih pitanja iz ove oblasti. Ipak, verujem da sam bar donekle čačnula dileme vezano za razumevanje pojmova i principa rada lajf koučeva, ali ako imate još neko pitanje ili komentar, molim Vas da ga napišete. Ja ili neko od mojih kolega lajf koučeva holističkog pristupa ćemo rado odgovoriti ili dati svoj komentar, jer naše opredeljenje i izbor su da budemo tu baš kada smo Vam potrebni.