ZAVIST, OTROV KOJI UNIŠTAVA

Nalazite se na malom brodu na sred pučine, a talasi se valjaju. Stojite na palubi i ponirete i penjete se i ponirete i penjete se, pa onda desno, pa levo, onda opet ponirete pa se onda penjete. Ubrzo Vas hvata morska bolest i postajete zeleni u licu.

Postoji još jedan aspekt našeg života u kojem govorimo o pozelenom licu- to je zavist. Umesto da imate čvrsto tlo pod nogama, umesto da ste jaki, uravnoteženi i sigurni, Vi zelenite i kiptite u sebi od otrova zavisti, koja uništava Vašu emocionalnu energiju. Nema veze čemu ste se nadali i na šta ste bili usredsređeni, kada dođe zavist ona sve odnese, natera Vas da osećate neizmernu glad i čini Vas slabim i bolesnim u duši.

ZAŠTO SE MI SE OVO DEŠAVA?

Šta mogu da učinimo povodom toga?

Daću Vam jedan primer iz mog iskustva u radu sa klijentima: čovek koji je vodio normalan život (pod normalan mislim da je imao svoju porodicu, samostalo radio, solidno zarađivao i sl.) smatrao je da je dostigao svoj maksimum u svom životu, da nije moglo biti bolje. Njegov život je bio uravnotežen, a on zadovoljan sa sobom i svojim okruženjem. Verovatno bi to tako i ostalo da nije dobio poziv da ode na proslavu mature posle 25 godina. Ushićen i oran spremao se za taj dan, za susret sa svojim društvom o kome nije čuo ništa prethodnih godina. Ispostavilo se da je susret sa njima bio bolan jer su njegovi prijatelji mnogo vise napredovali nego sto je on to očekivao. Svaki razgovor sa njima, svaka njihova priča o uspesima ga je probadala u grudima. Osećao se bedno i sve ono što je on stvorio u svom životu do sada bilo je sve sitnije i sitnije da bi na kraju večeri se osećao kao i da nije imao lep život. Njegovo samopouzdanje je nestalo, a zavist mu je pojela život.

Iznenađujuće je koliko nas često spopada zavist. Čuje se za nekog ko ima nešto što on nema, ili možda vidi nekog ko izgleda kao da ima novca ili porodicu ili srećan brak koji on nema i oseti kao da je progutao poguban otrov. Obuzme ga gnev, ali taj gnev trune i pretvara se u stanje kajanja i bespomoćnosti. Jedan od najgorih delova zavisti, jedan od razloga što ona ume da bude tako pogubna jeste način na koji nas zavist „zaskoči“. Doživeli ste sigurno kada ste osetili da Vam baš dobro ide, a onda sednete sa prijateljicom da popijete kafu i čujete od nje nešto što Vas ubije u pojam. Trenutna zavist, trenutna emocionalna iscrpljenost. Stoga ću Vam reći: ako se ne osećate onako energično kako bi ste voleli verovatno postoji neko kome zavidite, a to Vas iscrpljuje.

ŠTA VALJA RADITI:

  • Budite svesni svih načina na koje zavist može da Vas bocne. Pratite osećaj dok pričate sa nekim na poslu a on prokomentariše nešto što Vama ne odgovara, kako se onda ponašate i koje su Vaše emocije. Zavisti smo podložni i kada smo doživeli neki gubitak ili neuspeh, onda smo i najranjiviji i osećamo kao da se to samo nama dešava. Međutim, ne volimo da priznamo i da mislimo o sebi kao o zavidnoj osobi.
  • Shvatite da je zavist loša po Vaše zdravlje.
  • Shvatite da je zavist najčešće ispoljavanje ne znanja ( Vaš život ima i naličje, baš kao i život te osobe kojoj zavidite, samo što Vi nemate uvid u to)
  • Usredsredite se na svoj život i svoje potrebe i ciljeve.
  • Budite srećni zbog onoga što imate

Ne dozvolite zavisti da Vas zaslepi i da Vam ne dopusti da vidite ko ste zaiste i šta već imate. Učinite sebe svesnim svih pozitivnih stvari u svom životu i budite aktivno zahvalni za njih ne poredeći se ni sa kim drugim.

Ivana Banović

ostali textovi

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

2 thoughts on “ZAVIST, OTROV KOJI UNIŠTAVA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *