ZALJUBI SE I TI

Naučnici kažu da su geni krivi za doživljenu fatalnu privlačnot koju osetimo kada upoznamo nekoga. Astrolozi bi to nazvali, „  karmićka veza“, mitologija bi objasnila da vas je pogodila Amorova strela, a obična cura bi rekla, „ kada sam ga ugledala, nešto me preseklo i znala sam da je on taj“.

 coaching magazin

 

„ Svaka duša ima samo jednu želju, da nadje sebi svoju srodnu dušu“, odgovorno tvrdim na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa ljudima. Bez obzira koliko bili uspešni, omiljeni, moćni i zdravi ako aspekt emotivnog partnerstva nije zadovoljen javlja se  patnja, zapravo naša duša pati.

coaching magazin

Gde naći svoju srodnu dušu? Gde ga mogu upoznati?

Možda je bitnije da se upitamo ko je i kako izgleda naša srodna duša? Ne samo fizički izged, već koje osobine krase našeg partnera. Šta radi, čime se bavi, koja su interesovanja.

Ako nemamo jasnu sliku šta tražimo, svaki muškarac ko se pojavi u našem životu biće potencijala prilika. Naravno i jeste, ali tako trošimo svoje vreme i dozvoljavamo sebi da „ probamo“ i ono što našem ukusu ne prija. Na osnovu opisanih karakteristika možemo naslutiti gde bi takav muškarac mogao izlaziti. Na nama je da se uputimo na mesta koja su potencijala za upoznavanje našeg idealnog partnera. Sigurna sam da postoje mesta na koja vi rado idete ali i mesta na koja nikako ne bi otišli, razlog ne vidite sebe tamo, smatrate da tu ne pripadate. Zašto? Zato što vaš karakterni i emotivni sklop vas nagoni da za sebe tražite prijatnost.

coaching magazin

ZALJUBLJIVANJE

Pristajem na bilo kakvo objašnjenje ovog fenomena koji još uvek nije dovoljno istražen. Ali recite vi meni ima li išta lepše no kada se zaljubimo? Leptirići u stomaku, svet postaje divno mesto za život, svi su najednom dragi i lepi. Zaljubljena duša ima samo jednu potrebu da vidi svoju drugu dušu. Jeste li ikada proživeli osećaj zaljubljenosti? Složićete se da je to nešto divno! A da li ste ikada takvu strast osetili prema sebi?

Da li ste ikada sebe pogledali sa toliko ljubavi? Ako ste sami bez partnera, savetujem upznajte sebe i zavolite sebe tako strasno i nikada više nećete biti sami. Ljubav koju osećamo za sebe doziva i partnersku ljubav. Kako zavoleti sebe? Mnogo je lakše no što mislite, o toj temi nekom drugom prilikom. 

coaching magazin

Zaljubljenost nas opčini na svakom nivou, telesnom, mentalnom, energetskom. I to je prava slika ljubavi koju smo spremni da damo i potražimo u partneru. To što vidimo i osećamo je sve što zaista želimo da nam se desi u emotivnoj vezi.

coaching magazin

TREŽNJENJE

Zaljubljenost je stanje, a svako stanje traje samo neko vreme. Tada dolazimo do trežnjenja ili uočavanje stvarnosti. Polako nestaju one lepe ružičaste nijanse i sve više nailazimo na sliku koja nam se i ne svidja baš toliko. Dobrodošli u realnost. Na nama je ili da prihvatimo ili da pobegnemo. Većina veza ovde se završavaju. Međutim, nije nužno. U ovom momentu ima prostora da se isprave nedostaci ili neželjena ponašanja koja smo uočili kako kod sebe tako i kod partnera. Komunikacija je ključ građenja funkcionalnih odnosa. Kako predočiti partneru njegove nedostatke ili naglasiti svoje potrebe je poseban tema. Ali za početak je dovoljno znati, šta god uočili a da vam se ne svidja nastojte da poštujete ličnost svog partnera dok kritikujete njegovo ponašanje

coaching magazin

PRODUBLJIVANJE VEZE

Iz faze u fazu. Ako ste prevazišli „ probleme“, ako ste se oslobodili svoje sujete onda je vreme da produbite vašu vezu. U ovoj fazi, dešava se upoznavanje sa porodicom i širom familijom. Dolazi i do zajednićkog života, prostor koji je bio „ moj“ sada postaje naš. Ono o čemu treba voditi računa da postoji „ moje, tvoje i naše“ , osobe koje zaborave na sebe, podrede se partneru i imaju sam „ mi ili naše“ obično na kraju dožive veliko emotivno razočaranje. Spajanje prijatelja, komentarisanje ko se činim dobrim a ko ne je uobičajno u ovoj fazi. Vaš jedini zadatak je da vezu gajite tako da se i dalje razvijate na svim nivoima podjednako kao i vaš partner. Bilo kakvo ponašanje vašeg partnera koje uočite a izražava se tipa „ ti ćeš to bolje, ne mogu bez tebe, reci mi kako da…, „ je alarm da gradite patološku vezu. Ne ulazite u uloge, koje nisu za vas, ne pecajte se pred bespomoćnim partnerom jer na kraju vi ćete postati bespomoćne i same! Zdrava i zrela ljubav podrazumeva slobodu i rast na svim poljima, dok se sinergija veze prožima kroz sve aspekte života.

 

coaching magazin

KRUNISANJE ILI RAZLAZ

 

Prosto je, ili smo jedno za drugo ili nismo. Brak ili razlaz. U ovoj fazi nailazim na mnoge osobe, tu su se zaglavile i stoje, čekaju nešto da se desi. Osvrt na vezu i jasno se vidi koliko je uloženo i kako se sada odreći uloženog i otići tek tako. I ne treba, ako ste savladali lekciju  partnerske komunikacije sada je možete opet primeniti sa jasnim pitanjem. „ Gde ti vidiš nas, misliš li da naša veza ima budućnost ili ne“ Odluka, je neminovna ali tu je i strah.. Možete izgubiti i dobiti. U svakom slučaju smatram da je uvek dobitak, jer ako ništa drugo jasno znate gde te i čemu možete da se nadate. Samopoštvoanje neka vam bude na vrhu liste, sebe jedino imate i imaćete bez obzira šta god se dešavalo, zato ispoštujte sebe, imate pravo na odgovore! Svaka veza koja stoji u ovoj fazi i ne pomera se ni napred ni nazada, smatra se problematičnom. Neko od partnera sabotira njen ishod. Da u ovoj vezi neko je u ulozi žrtve, možda je to tiha uloga koja se ne čuje ali sa strane se jasno vidi. Da li želite to za sebe?

text: Lidija Grujić, autor Holistic Coachinga & knjige ” Kako naći idealnog emotivnog partnera”

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

One thought on “ZALJUBI SE I TI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *