UTICAJ MISLI NA ŽIVOTNI IZBOR

Kvalitet našeg života zavisi od naših misli,  iako većina živi sa uverenjem da ljudi, situacije, događaji, sistem države kao i okruženje kreiraju naše misli, a samim tim i naša osećanja žive u velikoj zabludi. Istina je drugačija, mi imamo automatske misli koje se javljaju automatski tako da  nekih čak nismo ni svesni. Kakve misli mi odaberemo tako će mo gledati na razne životne događaje, ljude ili okruženje. Misli utiču na naš „um“ a ne reči ili dela (naučno dokazano) koliko god to čudno zvučalo pojedincima.

KAKO BIRATI ZDRAVE MISLI

Ono  što treba i možemo da uradimo jeste “odabrati misli“. Misli ne možemo da kontrolišemo jer se javljaju svakog trena, ali zato možemo da ih „biramo“. Odabirom misli biramo i naša osećanja, a samim tim nam se menja i naša energija kao i vibracija. Naš kvalitet života kao i osećaj za određene situacije i ljude  je isključivo povezano sa našim mislima. Pre nego bilo šta uradimo, odlučimo, osmislimo, poželimo, osudimo, naljutimo se, osetimo bes, nezadovoljstvo ili nepravdu imali smo jednu misao na određenu okolnost, situaciju ili događaj. Naše misli su osnovne i jedine bitne za kvalitet našeg života. Što znači da se naše misli konstantno smenjuju.

PREUSMERITE VAŠE MISLI

Kada se pojave misli koje „ne želimo“ možemo ih preusmeriti u misli koje želimo. Kakve god misli odaberemo dajemo im snagu, bilo da su one pozitivne ili negativne, one nam stvaraju osećaj da smo upravu, naše misli nas uveravaju u to. Zato birajte misli zbog vas, a ne zbog drugih, određene situacije, uverenja, uslova i još mnogo toga. Pozitivne misli stvaraju u nama osećaj radosti, zadovoljstva, ushićenosti i sve ono što nas veseli. Negativne misli stvaraju osećaj ljutnje, besa, ne zadovoljstva, neispunjenosti, povlačenje u sebe, osećaj bezvrednosti, osećaj nemogućnosti izbora itd..Takva stanja kada duže potraju dovode do depresije, psihosomatskih poremećaja, napada panike, anksioznosti i ostalo.

DA LI JE LAKO BIRATI MISLI

Sada kad znamo da misli ne možemo kontrolisati ali ih možemo „birati“ treba to i primeniti. Da li je lako postići promenu misli? Uspešno se postiže uz malo truda. U zavisnosti koliko dugo ste gajili negativne misle koje su poremetile vaše vrednosti, sigurnost kao i prag tolerancije, toliko vremena će vam biti potrebno da uložite svoju snagu u izgradnju pozitivnih misli. Ako ste se duže vreme čak i budili sa negativnim mislima koje vas opterećuju i prilično narušavaju vaš svakodnevni život potrebna je upornost u želji za promenom.

Svaki put kada se pojavi negativna misao nemojte je zadržavati i ulaziti u dublju analizu te misli. Takva jedna misao će za sobom povući još dosta negativnih misli. Jednostavno tog trenutka samo počnite da mislite na nešto lepo na određeni događaj, letovanje, posetu, anegdotu, ma šta god to bilo. Neće biti lako ali vežbom menjanja misli uspešno se prevazilazi. Ako vas opterećuju misli na određene životne situacije primera radi na račune, ratu kredita, posao i slično, tog trenutka počnite da mislite na ono što trenutno radite, ako vam je lakše vi izgovarajte naglas to radite sve dok određena misao koja vas opterećuje i koju ne želite ne prođe. U početku veoma čudno ali isto tako je veoma i delotvorno, a rezultate ćete brzo uočiti.

MOJE LIČNO ISKUSTVO SA NEGATIVNIM MISLIMA

Par godina nakon očeve smrti doživela sam zakasneli stres, koji se isprovocirao usled neostvarene ljubavi. Tada sam imala 25 godina i patnja zbog svega proživljenog prouzorokovala je zakasneli stres kao i napar panike. Tada sam uglavnom imala negativne misli da će mi pozliti i da će to biti pogubno za mene. Sama misao, na misao da će mi biti loše me je plašila. Odlučila sam da promenim svoje misli, to je jedino što sam, mogla uraditi  u tom momentu. Kad god bi se pojavila negativna misao menjala bih je za pozitivnu, tačnije u sebi bi izgovarala  pozitivne rečenice i mislila pozitivno. U početku nije išlo sa lakoćom, ali ja sam bila uporna i želela da živim bez straha da će mi se nešto loše desiti.

U momentima kada sam osećala krizu, lupanja srca i naznaku da ću se onesvestiti, govorila sam sebi; „ želim da budem dobro i znam da će mi biti dobro “. Izgovarala bih afirmaciju sve dok se ne bi osetila dobro. Nekada sam ih izgovarala uz suze, jer sam se nosila sa teškim fizičkim bolom ali nisam odustajala. I evo me, uspela sam! Sve možete prevazići, da bi ste uspeli potrebna je misao da želite da vam bude bolje. Ono što mislite, želite i osećate uvek će se poklopiti sa onim što vam se dešava. Pitajte sebe „ šta ja želim“? Šta god da je vaša želja, ako je zaista želite i krenete u akciju znam da će te i uspeti. Srećno.

Suzana Đorđević, Holistic Life Coach

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *