U LJUBAVI NEMA GRANICA: Da li mladji ili stariji?!

Da li je nepisano, tradicionalno pravilo da između muškarca i žene treba da postoji par godina razlike u korist mušakraca zaista recept uspešne emotivne veze?

Brojni primeri ljubavnih veza svetskih ali i domaćih zvezda ukazuju upravo suprotno. Javnost ima oprečna mišljenja, a psiholozi tvrde da sve zavisti od tipa ličnosti i da u ljubavi nema granica. 

BEZ SEKSUALNIH KOČNICA

Po statistikama izbor partnera je najčešće zasnovan na sličnostima, interesovanju, obrazovanju i dobu starosti. Kada su godine u pitanju privlačnost ustaljeno je da nas partnerom deli samo par godina razlike.

Ipak,  sve je više parova koje imaju značajnu razliku u godinama. Sredina je obično skeptična i ove parove vidi kao osobe koje vezu ne zasnivaju na emocionalnoj privrženosti već iz koristoljubivih razloga. Mnogi srećni parovi osporavju ovakva mišljenja i ruše ovaj tabu.

Pod lupom malograđanskih normi na većem udaru su veze gde je žena znatno starija. Postavlja se pitanje da li žena srednjih i zrelih godina ima prava na ljubav. Dvadestprvi vek je doneo emancipaciju i oslobađanje od mnogih lažnih predrasuda.

COACHING MAGAZIN

Danas su žene zrelih godina samopuzdane, materijalno nezavisne i neopterećene seksualnim inhibiicijama što imponuje mlađim mušakrcima. Žive aktivnim životom, a zadovoljstvo se očitava na njihovom licu za razliku od mlađih žena koje se zbog ambicioznosti takmiče sa svijm vršnjacima i od njih očekuju podršku, i oslonac koji onI ne samo da ne mogu da im pruže već doživljavaju kao dodatno opterećenje u vezi. 

 

DOSADO NAPOLJE 

Emancipovane žene srednjih godina danas dugo ostaju vitlane i u društvu svojih vršnjaka mogu da budu nezadovoljne i neispunjene. Pored mladjeg partnera  osećaju se podmlađeno i voljeno, veče udvoje zasigurno neće provesti pored televizora. U zrelim godinam muškarci postaju preumorni od poslovnih, porodičnih obaveza a zahteve partnerke za pažnjom, nežnostima i aktivnijim zabavnim i seksualnim životom doživljavaju kao nerazumevanje i preterivanje. 

Seks je bitan faktor za postizanje i održavanje psihofizičke ravnoteže žene, zato su često uspešnije veze sa mlađim partnerom kome ne nedostaje erotske motivacije i energije. 

COACHING MAGAZIN

Pogrešno je mišljene da su takve veze kratkog daha i bez perspektive. Jedan od stabilnijih holivudskih brakova izmedju Suzan Sarandon i Tim Robinsa demantuje ove tvrdnje. U intervjijima ističu da uzajamna strast sa godinama ne jenjava i da imaju mnogo zajedničkih interesovanja.

Smatra se da je kamen spoticanja parova različitih generacija upravo generacijski jaz. Sklonosti, interesovanja i životna filozofija se menjaju sa godinima. Psiholozi tvrde da te razlike ne predstavalju prepreku ako je veza zasnovana na ljubavi i poštovanju indivudalnosti partnera. Uostalom razlike mogu da budu podsticajne za oboje. Upečatljiv primer su bili Madona i Gaj Riči. Zajednički život oboje ih je oplemnio. Slično je i sa Melani Grifit i Antnio Banderasom. Iako su povremeno zapadali u emotivne krize jake starsti su održale brak.

SIGURNOST TE TRAŽI 

U obrnutim primerima kao što je brak izmedju mlade, uspešne i prelepe Ketrin Zite Džons i starijeg, ali šarmantnog Majkla Daglasa psiholozi tvrde da je presudan faktor ženina potreba za emotivnom sigurnošću i stabilnom porodicom. Ketrin je pitanje novinara da li je Majklovo bogatstvo bilo presudno za njenu bračnu odluku, prokomentarisala : “ i pre braka sam bila bogata, uspešna i slavna “.

Stariji muškarci su dovoljno ozbiljni i pružaju pouzdan oslonac porodici. Veze su mirnije, ali predsatvlajju emotivno utočište ženi i porodici. Stariji muškarci prenose životno i poslovno iskustvo na mlađu partnerku. Uz njihovu mudrost mogu da napreduju u karijeri i ostvare veliki uspeh kao Selin Dion sa Rene Anjelijem. Muzičku karijeru je započela kao veoma mlada, uz njegovu podršku, razumevanje i ljubav ostvarila je svetsku slavu. 

COACHING MAGAZIN

Bez obzira šta  je vaš izbor u ljubavi nema granica. Za sreću je potreban flud a kada osetite uznemirenost u stomaku, godine ne igraju nikakvu ulogu. Mlađi ili stariji, nevažno, bitno je da onaj pravi.

Violeta Dimitrić, novinarka,

autor emisije “Ni crno, ni belo”, TV::KCN 

ostali textovi

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *