TREND POZITIVNOG RAZMIŠLJANJA: MOŽE BITI OD KORISTI?

TREND POZITIVNOG RAZMIŠLJANJA:

MOŽE BITI OD KORISTI?

,,Kakve su ti misli – takav ti je život“.

Pozitivno razmišljanje čini mnogo više od dobrih, lepih i konstruktivnih misli, međutim, one su ipak početni impuls. Vedre, kreativne i ohrabrujuće misli nas pokreću i motivišu da prema životu zauzmemo snažan, optimističan stav, jer će naše reči, ponašanje i dela biti prirodno vođeni i usklađeni sa njima. Reč je o procesu u kome mi izgrađujemo sebe, svoje stavove, sistem vrednosti, uverenja, aktivnosti i reakcije na ljude, okolinu, događaje.

PRIRODOM NAŠIH MISLI MI OBLIKUJEMO NAŠU STVARNOST

Osoba koja ima pretežno vedre i optimistične misli, uvek će u svemu videti priliku da nauči nešto novo ili da primeni svoje teorijsko znanje i tako doživi jedno novo iskustvo. Osoba koja je preplavljena pesimističkim, negativnim mislima, u svemu će videti greške, probleme i prepreke.

Dakle, naša tačka gledišta, formirana na osnovu naših pozitivnih ili negativnih misli i uverenja, jeste ono što određuje da li ćemo sve što doživljavamo posmatrati kao nešto korisno i poučno, umesto nečeg što nas koči i ograničava. Zapravo, nijedan događaj nije ni dobar, ni loš, ni pozitivan, ni negativan – već je neutralan sam po sebi, a upravo smo mi ti koji mu pripisujemo značenje i važnost.

KORAK DALJE, UVEK POSTOJI

Sada možemo otići i korak dalje i reći, ne samo da od nas samih zavisi kako ćemo tumačiti iskustva i događaje, već od nas zavisi i šta ćemo doživljavati!

Ukoliko imamo negativne misli i odbrambeni stav, naš um je ispunjen sumnjama, brigama i strahovima, pa nam u život dolaze ljudi, okolnosti i događaji koji hrane naše sumnje i brige i ostvaruju naše strhove. Na isti način, ukoliko razmišljamo pozitivno i ohrabrujuće, naš um je ispunjen ljubavlju, optimizmom, snagom, entuzijazmom i harmonijom, tako da nam u život stižu ljudi, okolnosti, prilike i događaji koji će potvrditi i ojačati našu volju, veru i ljubav prema ŽIVOTU.

Ako pozitivno razmišljanje doživljavate samo kao trend, onda će ono na vas upravo i imati vrednost još jednog prolaznog trenda. Međutim, ukoliko misli ispunite optimizmom i radošću, dopuštajući im da postanu vaša  priroda, vaš stav prema životu i vaš način života– u tom slučaju dobićete ogromnu vrednost. Ona će se ispoljiti kako u kvalitetu, tako i u intenzitetu življenja.

MISLITI POZITIVNO JE ODLIČNO ZA POČETAK,

međutim nije dovoljno za (veliku) promenu. Potrebno je sve te divne misli i planove realizujete kroz DELA!

Kako bi ovaj tekst ispunio i svoju praktičnu ulogu, a ne samo informativnu, malo ćemo da se poigramo kroz jedan „zadatak“, jer ipak smo ovde započeli jedno dinamično putovanje! Bilo bi odlično da ga uradite pre nego pređemo na novu temu, da biste i njoj mogli pristupiti radoznalo, razigrano i sa punom pažnjom.

Dragi moji, pozivam vas da već sada započnete promene u svom životu, sa današnjom temom, a to ćete najlakše uraditi kroz sledeća pitanja:

  • Da li želim promenu? Da li sam spreman da menjam svoje misli?
  • Kakva je to promena u načinu razmišljanja koja bi me sada obradovala?
  • Šta ja treba da učinim da bih promenio ovu situaciju? Koliko sam ovog časa, ovog dana i ove nedelje spreman i voljan da isprobam potpuno drugačiji i optimističniji način razmišljanja i gledanja na svet?
  • Šta je sve to što ja SADA mogu da uradim kako bih uneo vedrinu i radost u svoje misli, reči i dela? Šta još mogu da uradim da bi mi život bio lakši i veseliji?

Već samim razmišljanjem o ovim pitanjima započećete ciklus željenih promena! Zato se samo opustite i ne žurite sa traženjem odgovora.

Do sledećeg druženja, šaljem vam okeane pozitivne energije, radosti i inspiracije!

Tamara Škorić

ostali textovi

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *