KAKO MISLI OBLIKUJU NAŠE TELO- ISCELJUJUĆA MOĆ DODIRA

Većina nas upoznala se sa posledicama stresa, bolovi u glavi, vratu, ramenima, leđima ili bolovi u gornjem ili donjem delu stomaka.

Naše telo je veoma pametan organizam koji šalje svoje poruke na razne načine, samo na žalost mi to „ne čujemo“ ili „ne razumemo“ te izostane naša pozitivna reakcija na ta upozorenja. Oglušavanjem efekti produženog hroničnog stresa mogu da oslabe naše energetsko polje a samim tim mogu se javiti ozbiljne posledice po naše zdravlje tj naše fizičko telo. Kada je telo stalno izloženo stresu ili u stanju pripravnosti da se protiv njega bori, mi crpimo sopstvene zalihe energije. Tako uništavamo sopstveno energetsko ili zaštitno polje kojim se naše telo štiti od uticaja drugih energetskih polja na koje naiđe. Tom prilikom naše fizičko telo luči više hormona nego što mu je potrebno za balansirani ritam rada, zbog čega dolazi do fizičke i mentalne iscrpljenosti. Neprekidan, dugotrajan stres niskog stepena, veoma je opasan po naše zdravlje.

U  borbi protiv stresa koristimo razne tehnike. Neke  smiruju naše mentalno telo, neke naše fizičko a neke naše energetsko ili emocionalno telo.

Da bih vam objasnila što bliže koje su to tehnike za „izlečenje“ fizičkog tela krenuću od problema koji do sada nije mimoišao nikog od nas a to su bolovi u leđima, ramenima ili vratu.

 

Ublažite svoje bolove masažom. Masaža je jedan od davina poznati metod lečenja. Prema Hipokratu, „ocu moderne medicine“ lekari  „treba da budu upućeni u mnoge veštine, pogotovo  veštine trljanja“ (odnosi se na hvat u masaži). Prema podacima u Kini masaža se koristila pre više od 3000 godina. U Indiji tekstovi na sanskriptu iz 1500.god. pre n.e. govore o masaži. A hijeroglifski zapisi u egipatskim grobnicama, iz vremena oko 2300. god. pre n.e. prikazuju ljude koji šakama trljaju ruke i stopala. Da spomenem da su blagodeti  masaže podjednako koristili i stari Grci i Rimljani. Mnogo godina kasnije masaža je doživela svoj „pad“ jer su joj se smatralo da je njen cilj uživanje u hedonističkom smislu, negirane su njena terapeutska dejstva. Tek 1813.god je uspostavljen je švedski sistem pokreta koji je mnogo kasnije u masersku terminologiju uveo Holanđanin Johan Mecger. Tako je masaža kao moćno terapeutsko sredstvo u zapadnjačkom svetu svoj ugled, može se reći od nedavno, obzirom na njeno hiljadugodišnje postojanje.

Svaka kultura ima svoje tradicije, tako da danas masaža ima svoje dejstvo na opuštanje i zdravlje, bilo da se koristi se kao narodni lek ili profesionalna terapija.

Postoje razne tehnike  masaža za opuštanje koje se međusobno prepliću sa terapeutskim bilo da se radi o relax masaži, aroma terapiji, masaži vulkanskim kamenjem, masaži svećama, biljnim vrećicama-pindama, refleksoterapiji ruku ili stopala.

U lekovite masaže spadaju masaže kao što su: terapeutska, masaža sa akupresurom, sportska, shiatsu, anticelulit masaža i limfna drenaža. To su masaže u kojim se primenjuju jači hvatovi sa intenzivnijom dinamikom ali treba napomenuti  i to da pri ovim masažama ne sme doći do povređivanja krvnih sudova klijenata i stvaranja krnih podliva.

wellness-589771__180- pixabay

Svrha masaža je stimulacija krvotoka i limfotoka što je dobro za ceo naš organizam. Stimuliše se nervni sistem, bez obzira da li se radi o relaksaciji ili povećanju koncentracije. Relaksacija nam umanjuje nivo stresa, tako da se masaža (ako je izvedena profesionalno) može biti i preventivni način smanjenja stresa a samim tim i fizičkih oboljenja našeg tela.

Stimulacijom određenih tačaka možemo pojačati vitalnost unutrašnjih organa i možemo smanjiti simptome uobičajenih bolesti.

Masaža može biti, oblik meditacije i psihološki vid lečenja. Dodir „koža na kožu“ koji se preporučuje čak i kod prevremeno rođenih beba, je vid terapije koji opušta a isceljuje.

Kao Usui Reiki praktičar drugog stepena, Kristaloterapeut, Shiatsu terapeut i manualni terapeut sa poznavanjem tehnike akupresure, uvešću vas nekom od sledećih prilika u svet istočnjačkih veština i blagodetima njihovih primena na naše telo.

Ono što bih želela da Vam preporučim kao osnovne smernice u borbi protiv stresa kao glavnog i odgovornog krivca za naše negativne misli koje sa druge strane oblikuju naše telo su:

  • Relaksacija uz meditaciju i vizuelizaciju
  • Upotreba aromatičnih ulja i lekovitog bilja u svakodnevnom životu kao deo holističkog načina života
  • Pozitivan stav – Misli pozitivno i živi pozitivno
  • Zdrava ishrana, bogata vitaminima
  • Vežbanje, u granicama vaših mogućnosti – Verujte, snagom volje pomerićete i vlastite  granice
  • I naravno za mene nezaobilazni vid zdravog načina života, njeno visočanstvo Masaža – osećaj opuštenosti i ispunjenosti posle samog tretmana

 

Isprobajte sami i videćete blagodeti holističkog načina lečenja naših problema.

 

Jelena Milenković

ostali textovi

 

photo: Pixabay

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *