SVE O AROMATERAPIJI

Aromaterapija je stara koliko i istorija Istoka. Poznato je da su se eterična ulja koristila u drevnom Egiptu, Izraelu, Kini, Grčkoj i Rimu i to pre 5000 godina. Svedočenja postoje i zapisana su u Bibliji koja je ispunjena mnogim preporukama i navodima, čak njih 188, koja snažno potrđuju njihovo blagodetno dejstvo i snagu njihovih mirisa.

Ponovno uvođenje eteričnih ulja u modernu medicinu je počelo krajem 19. i početkom 20. veka.
Koriste se u opštoj farmakologiji , u mnogim zemljama a naročito Francuskoj i Švajcarskoj. U Francuskoj,eterična ulja propisuju lekari koji su specijalisti za aromaterapiju, klinički aromaterapeuti. Nakon što postave dijagnozu, kao kod bilo kojeg drugog lekarskog pregleda, klinički aromaterapeut propisuje recept i po njegovom receptu dobijete prirodan lek u apoteci koja je specijalizovana za aromaterapiju. Preparati su u obliku eteričnih ulja, krema, balzama i losiona na bazi eteričnih ulja.

Aromaterapija se u Srbiji koristi od 2007 godine- administrativno. Pravilni tradicionalne medicine Republike Srbije ministarstava zdavlja je priznalo aromaterapiju kao metodu alternativne medicine. I za 10 godina o aromaterapiji se malo priča. Dokaz za to je da u Srbiji imate 3 klinička aromatarapeuta.

Mnogi od nas aromaterapiju povezuju sa skupim tretmenima za ulepšavanje i kada kažete aromaterapija pomislite na neki salon…
Aromaterapija je mirisna bočica i uživanje u tretmanima masaže ali i mnogo više. Naziv aromaterapija potiče od grčke reči aroma što znači miris i terapija što znači lečenje… Doslovno- lečenje mirisima. I to je drevni način lečenja zasnovan na uptrebi etarskih ulja. Aromaterapija je zvanično deo fitoterapije koja koristi lekovito bilje.
Ne može se svako etarsko ulje koristiti u tarapeutske svrhe.

Postavlja se pitanje Šta je tarapeutsko eterično ulje?

Etarska ulja su visoko koncentrovane supstance koje se dobijaju iz različitih delova biljaka koje u sebi imaju aromatične žlezde.
Jako je važno da ne mešate etarska ulja sa baznim uljima. Bazna ulja su maslinovo ulje, suncokretovo ulje, bademovo, kokosovo,susamovo ulje, ulje crnog kima… Sve su ovo bazna ulja.
Način dobijanja etarskih ulja i njihov hemijski sastav je skroz drugačiji. Hemijske formule etarskih ulja su veoma složene. U jednom etarskom ulju možete imati više stotina različitih jedinjenja, gde svako hemijsko jedinjenje deluje na svoj način. Konvencionalni lekovi, poredjenja radi, imaju noseću aktivnu komponentu jednu jedinu. Zbog toga jedno etarsko ulje tarapeutske namene može da pomogne na više načina…

Na primer Lavanda: Lavanda ima antiseptično dejstvo, antibakterisko- što znači da sprečava razvoj bakterija, ali i uništava bakterije. Međutim, deluje i antidepresivno, deluje i protiv bolova- analgetički, a ima i smirujući efekat. Jedno jedino ulje a više dejstava.

Molekularna struktura etarskih ulja omogućava im kada se nanesu na kožu jako brzo prodiru u krvotok. U suštini, zbog svog sastava etarska ulja se mnogo brže apsorbuju od bilo čega drugog što nanesete na kožu. Etarsko ulje je po svojoj građi vrlo slično ćelijama našeg organizma, imaju određena jedinjenja koja su zajednička i zbog toga brzo prodiru u kožu. Kada etarsko ulje jednom uđe u krvotok
neizastovno je da postaju proces i deo svih biohemijskih procesa u našem organizmu. Ono što je jako važno je da kada koristite etarska ulja tarapeutske namene nema nuspojava. To je zato što etarska ulja uništavaju samo one mikroorganizme koji štete našem organizmu ali pritom ne oštećuju tkiva organa ili nervne celije, za razliku od lekova. Etarska ulja se ne zadržavaju u urganizmu dugo. Imaju slatkasti miris zbog koncentrovane snage biljaka. Koriste se u kapima, često uz bazna ulja. Etarska ulja imaju opšte osobine …

Sva su etarska ulja isparljiva jer su po svojoj strukturi alkoholi. Uglavnom su bezbojini. Neka smolasta ulja imaju blago žućkastu ili braonkastu boju. Etarska ulja se ne rastvaraju u vodi osim citrusnih etarskih ulja I prava etaska ulja nisu masna. Etarska ulja se dobijaju destilacijom.
Najpriznatija škola aromaterapije je Francuska škola. U Francuskoj lekari prepisuju etarska ulja na recept gde pacijent odlazi u apoteku gde mu se daje prepisano ulje ili se pravi određena mešavina… U
Francuskoj se tačno zna kako se koje ulje koristi. Francuska škola aromaterapije je trenutno jedina prava klinička aromaterapija. Takođe, francuska škola aromaterapije jasno definiše hemotip biljke.
Šta je hemotip? Hemotip je sve ono što utiče na biljku iz spoljšnje sredine a to je:
– kiselost zemlje
– broj sunčanih dana
– nadmorska visina
– minerali u zemljištu
Sve ovo utiče na kvalitet biljke i zahvaljujući svim tim uslovima biljka razvija određene osobine i stvara hemiska jedinjenja.

Primer: etarsko ulje Ruzmarina koje potiče sa područja Mediterana odličan je za spoljnu primenu ( periferna cirkulacija, problemi sa venama, relaks mišića ) ali to etarsko ulje se ne pije zato što je
toksično za jetru. Isti taj ruzmarin kada se posadi u severnom delu Afrike onda leči jetru. To je hemotip, ista biljka, ali različiti uslovi daju različita hemiska jedinjenja etarskog ulja. Francuska škola jasno definiše hemotip i zato se takva ulja mogu piti.

Da bi neko etarsko ulje bilo tarapeutsko, na pakovanju takvog ulja mora da se nalaze sledeće informacije:

– naziv biljke od koje je dobijeno eterično ulje (npr. ruzmarin)
• latinsko ime biljke (npr. Rosmarinus officinalis)
• hemotip, (npr. Rosmarinus officinalis, kt. kamfor)
• način ekstrakcije (npr. destilacija vodenom parom)
• deo biljke iz koga je ulje dobijeno (npr. nadzemni deo biljke)
• način uzgoja (npr. konvencionalni uzgoj, organski uzgoj itd.)
• rok važenja
• zemlja porekla (npr. Francuska)
• lot broj (serijski broj koji označava kotao i dokumente s rezultatima analize dotičnog ulja)
• kontakt proizvođača koji nudi proizvod
• količina ulja koje se nalazi u bočici

Klinički aromatarapeut sa 20 godina kliničke prakse kaže da u Srbiji nemate da kupite eterično ulje tarapeutske namene, ni u apotekama. Kaže da njoj ništa ne znači kada na pakovanju piše 100% organsko. Samo jedan procenat svetske proizvodnje etarskih ulja je tarapeutsko. Preko 70 % etarskih ulja su sintetička, a više od 20% je falsifikovano.

Fb page: Čarobni svet etarskih ulja

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *