ŠTA U NAMA NE DOZVOLJAVA PROMENE

Kako krenuti u avanturu zdravih i  željenih promena?

coaching magazin

ZAŠTO SE PLAŠIMO PROMENA?!

Svi mi  imamo potrebu da definišemo kako naš svet treba da izgleda. Naučimo kako naš svet izleda i sve ono što izlazi iz okvira našeg ustaljenog pogleda je promena koja donosi  odredjenu količinu frustracije, bez obzira kakva i kolika je ta promena. Trenutno stanje poznajemo, razumemo, prihvatimo i često trošimo ogromnu energiju da to stanje zadržimo takvo kakvo jeste i da opravdamo ostajanje u takvom stanju. Često nam pomisao na promenu izaziva takav stres, strah,paniku da ostajemo u postojećem stanju ne čineći ništa. Ponekad bežimo i od same misli o promeni.  Ponekad nas razmišljanje o promenama  parališe.

Iste navike, isti obrasci ponašanja, isti stavovi, isti pogledi na nas same, na druge i na život! Zašto radimo uvek iste stvari ili uvek na isti način iako vidimo, znamo, osećamo da nam to ne prija ili nam ne donosi  dobro? Šta nas to drži na istoj poziciji?

ŠTA NAM TO NE DOZVOLJAVA PROMENE

Strah od nepoznatog je možda najčešći razlog koji nas ostavlja zarobljenim u izborima koji  često nisu najbolji za nas. Ono što nas sputava je čuveno – Šta ako…. To AKO je ono nešto nepoznato što nas plaši: ako pogrešim, ako mi bude lošije, ako ne uspem, ako uspem…

Strah od nepoznatog nam donosi uvek najcrnje moguće ishode u našem „predvidjanju“ budućnosti. Strah od nepoznatog nam donosi negativnu energiju. Stah od nepoznatog nas koči u kretanju napred.

Medjutim, mi ne možemo predvideti budućnost. Ono šta možemo je da se naoružamo  informacijama, znanjem, pozitivnom energijom, planovima, motivacijom i  umesto negativnih zamišljanja možemo da verujemo u ono dobro što se može dogoditi.  A promena može doneti i dobro, zar ne? Fokusirajmo se na dobro i dajmo sebi šansu!

Strah od nepoznatog može bit kako  strah od neuspeha tako i strah od uspeha.

coaching magazin

Sumnja u sebe nam donosi pitanja kao što su : da li sam dovoljno pametan, lep, snažan, dobar, hrabar…Da li ja to zaslužujem? A odgovor na takve sumnje  obično  glasi:  Ne,ne, neću ja to moći!

Odgovore na ova pitanja takodje ne znamo sa sigurnošću. Ako se pripremimo najbolje što možemo, ako zakoračimo, ako zaplivamo, ako zaplešemo izvan zone komfora otkrićemo puno o sebi, o drugima, o životu. Postaćemo bogatiji za  neko novo iskustvo i moći ćemo sebi da kažemo da smo uradili sve šta je bilo do nas. Obično uradimo mnogo više nego što smo očekivali, samo je potrebno da napravimo prvi korak, prvi takt, prvi pokret.

Nespremnost  za preuzimanje odgovornosti nas vodi ka neodlučnosti. Dugo se premišljamo, promišljamo, merimo a ne sečemo. Potrebno nam je puno razgovora, uveravanja, potvrde ispravnosti našeg stava. Sve u cilju da nekako prenesemo odgovornost ili bar deo odgovornosti na još nekoga ili na okolnosti ili na sam život. Kada smo spremni da preuzmemo odgovornost za sebe, svoje odluke, svoj život, svoju sreću tada tek možemo da počnemo da  živimo. Tada postajemo slobodni i sposobni da zaista udahnemo život.

Ograničavanje sopstvenih mogućnosti nas vodi do nemogućnosti sagledavanje više opcija . Sebe obično postavimo u situaciju ili – ili. Šta mislite, šta bi se dogodilo kada bi sebi dali šansu da sagledamo sve opcije koje postoje jer ih obično ima više. Kada bi samo na trenutak isključili ograničenja koja sebi postavljamo i pustili sebe da pogledamo  malo dalje, videli bi da postoji bar još jedna opcija a možda i još jedna…Oslobodite svoju maštu, svoje srce, svoju misao  i pogledajte malo dalje. Ne ograničavajte se  trenutnom situacijom.

coaching konsultaciju sa Svetlanom možete zakazati klikom na link

Strah od gubitka materijalnih stvari može biti i veoma realan i veoma nerealan. Ako promenu vidimo kao mogućnost da izgubimo materijani osnov za egzistenciju to nas može baš blokirati. U tim situacijama zaista moramo trezveno razmisliti i dobro isplanirati. Kada je ta mogućnost realna možda nam je potrebna pomoć kompetentnih ljudi.  Možda opasnost koju mi tako vidimo nije realna. U svakom slučaju, nikada ne treba unapred odustati i prihvatiti situaciju kao bezizlaznu i sebe staviti u inferioran položaj. Uvek postoji alternative, samo je treba potražiti možda malo dalje od onoga gde smo je do sada tražili.

COACHING MAGAZIN

UNUTRAŠNJE PROMENE DONOSE SPOLJAŠNJE PROMENE

Sve što nas toliko plaši i sputava nam govori da treba da radimo na sebi, da treba da se razvijamo, osnažujemo  svoje sposobnost, svoje veštine življenja.

Potrebno je da naučimo da celovito vidimo i sebe i druge i  da prihvatimo i pozitivne i negativne strane i sebe i  drugih, bez predrasuda i paranoje.

Važno je da shvatimo kako se zaista osećamo i zašto se baš tako osećamo.

Ono što moramo da naučimo je  da realno sagledamo situaciju, da napravimo što bolju  procenu, da prihvatimo da su  stres i frustracija sastavni deo svakodnevnog života. Takodje je važno  da prihvatimo da ne zavisi sve od nas, da postanemo svesni  onoga što zavisi od nas  i da prihvatimo odgovornost za sve što  zavisi od nas. Tolerancija na frustraciju je naša sposobnost da se sučimo sa eventualno stresnim situacijama, da se ne pogubimo ili da ne pobegnemo.

Da bi pomogli sebi možemo da uradimo seledeće: da zamislimo šta je to najgore  šta može da se desi u datoj situaciji, koja je verovatnoća da će to da se desi i da razmislimo kako mi sve možemo da reagujemo u takvoj situaciji. Najčešće, to najgore nije tako strašno kao što smo se plašili. Takodje, verovatnoća da se to dogodi nije tako velika . Naše reakcije su mnogo bolje kada smo o njima razmislil.

Pored ovoga, veoma  bitna je  i  sposobnosti  da  u stanju suprotstavljenih emocija  donesemo kvalitetnu odluku, da ne budemo bezvoljni, da budemo sposobni da kažemo kako DA, tako i NE,  da nas ne uspori perfekcionizam ili površnost. Sposobnosti  koja smanjuje i uklanja otpor  prema promenama koje od nas traže napor i donošenje odluke je  naša  sposobnost tolerancije na ambivalenciju.

Važno je da razvijamo sposobnost da  zrelo i svesno sagledamo svoje želje, da promislimo o različitim izborima, da odlučimo, da postavimo ciljeve , da prihvatimo ciljeve,  da isplaniramo akcije i da voljno, samostalno, odgovonro  i istrajno krenemo u preduzimanje akcija koje vode do ostvarenja cilja.

Sve ovo je rad na sebi koji nam daje sposobnost da vidimo sebe sada, da vidimo svoje mogućnosti i da krenemo ka nečemu lepšem i boljem bez straha, sa verom u sebe i dobar rezultat  odabrane promene. Sve ovo nam donsi osećaj svrhe i usmerenosti. Imamo sve više dobre energije i unutrašnje snage. Ono što radimo unutar sebe nas vodi ka unutrašnjim promenama. Unutrašnje promene će postepeno uticati na naš  život u celini. Te unutrašnje promene će doneti spoljašnje promene.

Svetlana Blagojević, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo: Pixabay

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

One thought on “ŠTA U NAMA NE DOZVOLJAVA PROMENE

  • 03/27/2016 at 17:12
    Permalink

    Zaista divan i poucan text.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *