RODITELJSTVO: VASPITANJE DECE

Roditeljstvo predstavlja veliku radost mamama i tatama, ali i veliku odgovornost, samim tim i veliki stres. Sa jedne strane deca umeju biti često dosta naporna i neposlušna, roditelji umorni i sa gomilom drugih problema, voleli bi da ih dete razume i im priušti malo mira i radosti, da se ponaša onako kako bi oni voleli.

Sa druge strane svesni su da je vaspitanje njihova dužnost i brinu se oko toga da li su oni sposobni da pruže svom detetu  pravilno vaspitanje, ne bi li ga izveli na pravi put. Bitno je naglasiti da  dobar put ne mora biti baš onakav kakvim ga mi vidimo, već je naše da ga osposobimo da samo taj put kreira i izabere. Takođe je važno je da shvatimo da vaspitanje nije dresura, već osposobljavanje deteta da se jednog dana osamostali i bude u mogućnosti da samo brine o sebi i da donosi odluke. Tako da je važno da mu već s prvim godinama  dajemo mogućnost odlučivanja između nekih opcija i da ga navodimo da se preispituje zašto baš to želi da li je sigurno u svoj izbor.

coaching magazin

VASPITANJE DECE NIJE ŠANSA DA ISPRAVIMO SVOJE GREŠKE

Vaspitanje nije druga šansa da ostvarimo ono što smo propustili, što nismo postigli u svom životu, da lične nedostatke postižemo kroz svoju decu. Naša deca mogu imati drugačije stavove i drugačija viđenje života od našeg.

Potrebno je da shvatimo da se dete rađa sa punim potencijalom. Naš zadatak je da mu pomognemo da se ostvari, da stekne  sposobnosti koje bi ga činile zrelom ličnošću. Da pojmimo da je ono na početku nerazumno, da ne shvata šta se od njega očekuje.

Vremenom kada počne da shvata njegove obaveze, a to se kosi sa njegovom voljom, ono nije sposobno da se nosi sa tom frustracijom. Tada se suprostavlja autoritetu i roditeljima odbija da izvrši zadatak često uz plač ili čak uz neki oblik agresije, tipa – lomljenja igračaka, grebanja i slično. Zadatak roditelja nije da izbegne takve situacije, nego da se sa istim suoči. Roditelj treba naći razumevanje i strpljenje za dete, objašnjavjajući mu zašto nešto ne može biti kako bi ono htelo i ostajati pri tome bez obzira na detetovu ljutnju. Tako će dete vremenom jačati svoju toleranciju na frustraciju,.

Sasvim je u redu da detetu postavimo neka pravila ponašanja da mu zadamo neke dužnosti. Obavezu  deteta valja birati shodno njegovim sposobnostima, sa punim obajšnjenjem zašto je zadatak bitan.

 

SISTEM NAGRADE I KAZNE

coaching magazin

Ovaj sistem nije uvek delotvoran.

Sisitem nagrade u redu je primenjivati dok su jako mali kako bismo ih stimulisali da pobede svoju lenjost ili samovolju. Ali u kasnijim godinama ovaj sistem može biti kontraproduktivan.

Pored rada na disciplini i jačanju tolerancije na frustraciju, isto tako je bitno raditi i na njegovom samopouzdanju i osećaju lične vrednosti, pa je bitno da roditelj ponekada pita dete za njegov stav i da prihvati njegovo mišljenje i želju, kako bi se dete osetilo važnim roditelju i da bi sebe doživelo vrednim bićem.

Pohvala deteta za postignuti cilj, doprinos jačanju njegovog samopouzdanja. Valja hvaliti njegovo zalaganje za postignuti cilj

Ukoliko nešto pogreši, roditelj treba da mu blagim tonom i biranim rečima ukaže na to, objašnjavajući bez kritike njegove ličnosti kao što su: smotan si, ništa ti to nije dobro, nemaš pojma. Dete ne sme da pomisli da ga roditelj ne voli jer nije bilo dobro, ili da misli da je bezvredno jer nešto nije učinilo kako treba.Takođe važno je se odvoji vreme koje ćemo provesti sa njim, bilo igrajući se, rešavati neku slagalicu, ili ga jednostavno milovati, i graditi kod njega sposobnost za bliskost s drugim, i pokazivati mu da je važno i dostojno ljubavi.

Milan Stanojković

photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

One thought on “RODITELJSTVO: VASPITANJE DECE

  • 02/22/2016 at 12:14
    Permalink

    Odličan text sa jako dobrim uvidom u temu.Sve čestitke autoru.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *