REĆI NE JE SASVIM U REDU, ALI KAKO?!

Da li imate problem da kažete NE?

Koji razlozi nas „teraju“ da kažemo DA  kada bi radije rekli NE?

COACHING MAGAZIN

Da li je to želja da nas drugi vide kao pouzdane, pristupačne, dobre, empatične, vredne, sposobne, superiorne, značajne ?

Da li se plašimo da nekoga ne razočaramo, naljutimo, uvredimo, povredimo? 

Šta Vi mislite, da li će neko propasti bez Vašeg DA?

Da li verujete da će neko da se oseti loše, da bude nesretan ako kažete NE?

Da li se plašite da će drugi misliti da ste loši ako kažete NE? 

Da li mislite da će drugi biti ljuti na Vas ako kažete NE? 

Da li ste u strahu od prekida odnosa ako nečemu u tom odnosu kažete NE? 

Da li se nadate  da će Vas više ceniti ako  kažete DA?

Da li Vas muči osećaj krivice ako kažete NE? 

Da li Vam je jednostavno lakše da kažete DA?

 

Koji su Vaši razlozi da kažete DA kada sve u Vama kaže NE?

Ono što je sigurno tačno je da kada kažemo DA, mi kažemo NE nečemu drugom.

To nešto možda nije ništa epohalno, ali mi smo mu rekli  ne i uskratili sebi jednu mogućnost. Skuvali ste kafu i baš mislite da sami u miru i na tenane popijete kafu, kad zove komšinica, eto je dolazi.Vi kažete, u redu. Ništa epohalno. Volite Vi svoju komšinicu, imate o čemu da pričate, ali ode Vaš trenutak, rekli ste mu NE.

Da li ste skoro rekli DA nekom poslu koji ne želite, ljudima do kojih vam nije stalo, koji Vas ne poštuju, nekoj vezi ili nekom odnosu u postojećoj vezi koji Vam ne odgoara, nekoj aktivnosti koju ne volite, ne želite?

Reći NE kada je to potrebno je stvar samopoštovanja. Ako poštujete sebe nećete trošiti svoje vreme, misli, emocije i energiju na stvari, ljude i aktivnosti koji nisu ono što želite, ono što Vam je potrebno, ono što je dobro za Vas.

Ako ne cenite sebe dovoljno, ako vidite sebe kao manje važne, tada ćete uvek reći DA drugima a NE svojim potrebama, željama, snovima. Ako Vi ne poštujete sebe, kako mislite da drugi mogu da Vas poštuju? Ako Vi ne mislite da su Vaše misli, snovi,nade, želje dovoljno važni, kako  će drugi to misliti.Ako Vi niste sebi važni, kako možete biti  važni drugima.

Imamo pravo da kažemo NE. Imamo pravo da poštujemo sebe, svoje nade, potrebe i želje. Nema ničega lošeg u tome da se kaže NE. Nema ništa loše u tome uraditi nešto za sebe i pritom  to NE kategorizovati kao sebično ponašanje. Treba napraviti razliku kada nešto možete a kada ne.

Međutim ako smo ceo život bili “fini”, nije lako promeniti sebe. Ali, ako smo svesni da je to ono što je potrebno da naučimo, doći će do te promene, savladaćemo i ovu veštinu.

Da bi napredovali u procesu učenja, potrebno je znati sledeće:

– Šta ja želim?

Kada nismo sigurni šta mi zaista želimo, česće ćemo prihvatati ono što nam nije važno. Dakle, potrebno je da budemo svesni sebe, svojih potreba, svojih ciljeva, svojih principa, vrednosti, svojih vizija kako ne bi upali u zamku traćenja  vremena prihvatajući sve i svašta. Kada imamo jasan pogled, cilj, viziju mnogo je lakše reći  NE onome što se ne uklapa u našu viziju.

Kada  imamo svoj pogled na svet, kada znamo svoj cilj, svoj raspored, svoje prioritete, tada jednostavno znamo da neke stvari ne mogu da se uklope.

– Šta posle DA?

Da li zaista želite da kažete DA?

Šta je ono što Vas „tera“ da kažete DA?

Koje uverenje, osećanje, misao?

Šta će se dogoditi ako kažete DA?

Šta će se dogoditi ako kažete NE?

Ako kažete DA, uz obrazloženje da  je to samo vaših petnaestak minuta izračunajte koliko takvih petnaestak minuta ste imali danas, u toku nedelje, meseca. Izračunajte koliko vremena ste potrošili radeći ono što nije Vaš fokus. To je izgubljeno vreme. Koliko bi se bolje osećali, koliko bi bili produktivniji da ste u tom vremenu radili  ono do čega Vam je zaista stalo. Zato razmislite, šta se sve događa posle Vašeg DA.

Kako reći  NE?

Kao i svaka veština i ova se vežba. U početku će biti teško, ali će vremenom postajati sve prirodnije. Na početku je najvažnije prihvatiti da je u redu reći NE određenim ljudima i određenim zahtevima. Pokušajte da budete ljubazni ali čvrsti i odlučni. Vi razumete i poštujete svog sagovornika ali imate puno pravo da kažete NE.

Najjednostavnije je biti iskren.

Nema potrebe da kažete “Nisam siguran”,”Mislim da ne mogu” ili bilo šta što ostavlja mogućnost da Vas neko pritiska. Ako Vam neko traži objašnjenje Vi niste dužni da ga date. Ako želite dajte objašnjenje ali neka bude kratko i jasno. Nema potrebe da zvuči kao izvinjavanje. Vi jednostavno imate pravo da Vam nešto ne odgovara u određenom momentu.

Kako početi?

Vežbajte sami. Recite glasno NE. Ponavljajte što više puta. Kakose osećate?

– Šta donosi NE?

NE ima izuzetnu moć. To je reč  koja nam daje moć da izaberemo,  reč kojom stvaramo  prostor svom sopstenom životu, pojednostavljujemo ga i  smanjujemo stres i nezadovoljstvo. NE pokazuje ličnu odgovornost,odgovornost za donošenje odluke i prihvatanje posledica. Mi imamo odnose sa ljudima koje volimo i poštujemo  ali imamo sposobnost da postavimo granice koje govore o našim stavovima, vrednostima, izborima.Naša snaga je u sposobnosti da sačuvamo granice koje smo postavili.

Kada kažemo NE onome što nije naša želja, mi uspostavljamo kontrolu, mi odlučujemo. Mi potvrđujemo svoj integritet.

Svaki put kada kažemo DA nečemu u čemu ne uživamo, mi kažemo NE nečemu što volimo. Zato, svaki put pre nego što odgovorite na neki zahtev ili molbu razmislite o svojim prioritetima. Šta je Vama zaista važno?

 

Svetlana Blagojević, Holistic Life Coach

Svoju konsultaciju sa Svetlanom možete zakazati kilikom na link

Self Coaching, priručnik za kvalitetniji život, je alat koji će Vam pomoći da sebe vodite kroz proces otklanjanja prepreka, redefinisanja postojećih ili postavljanja novih ciljeva. Uz pomoć ove knjige ćete lako doći do odgovora kako sebe da održite na putu koji vodi ka ostvarenju Vaših ciljeva.

Svi mi se ponekad nađemo u situaciji kada nismo sigurni šta je najbolje da uradimo, kada se osetimo, sputano, zbunjeno, zatečeno…
Ako niste sigurni da li Vam je potreban savetnik, coach, mentor, ako nemate dovoljno novca ili jednostavno niste spremni da se zaista otvorite pred nekim drugim, krenite sa self-coachingom

coaching magazin, self coaching

“SELF COACHING” obrađuje šest oblasti života: lični razvoj, karijera, novac, ljubav, međuljudski odnosi i slobodno vreme. 
Za svaku oblast postoji šest koraka, a to su: idealno stanje, sadašnje stanje, postavljanje ciljeva i akcionih koraka, saveznici , prepreke i motivacija.
Potrebno je izdvojiti vreme i krenuti korak po korak u izabranoj oblast.
Dodatne informacije možete dobiti klikom na link SELF COACHING 
photo: Pixabay
Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *