PRIRODNA NEGA I ZAŠTITA KOŽE U ZIMSKIM MESECIMA

Zimskim čarolijama svi se radujemo, a pogotovu novogodišnjim praznicima, koji nas inspirišu i mame osmehe na našim lepim licima. Međutim, često možemo osetiti nelagodnost i zatezanje ako nam je koža, usled neadekvatne nege, preterano suva i dehidrirana.

www.orisanega.com

U zimskim mesecima, koža je izložena niskim temperaturama i hladnom vetru, a na planinama povećanom UV zračenju. Isto tako i nepovoljnom delovanju suvog vazduha, ako se više sati u toku dana provodi u zatvorenoj prostoriji. Koža tada postaje suva i crvena, što se najpre opaža na obrazima, usnama i rukama, počinje da pecka i svrbi. Sitne bore na licu postaju izraženije kod suvlje kože, pa lice deluje starije.

ORIŠA: Novogodišnja radionica prirodne kozmetike+degustacija poslastica

Potrebno je početi od pravilne nege prirodnim preparatima i to najpre u svom domu. Hidratacija je prvi korak, a najbolji prirodni proizvod za hidriranje kože lica je hidrolat. Hidrolati ili cvetne vodice su nusprodukti biljnog materijala pri destilaciji eteričnih ulja. U kozmetičke svrhe se najčešće koriste kao tonici i veoma su jednostavni za upotrebu. Mogu se naneti na tufer i lagano utapkavati, ili poprskati po licu, i blagim kružnim pokretima prstiju utrljavati, dok koža ne upije. Ako se preko hidrolata doda i par kapi nekog biljnog ulja, recimo bademovog ili avokadovog, stvara se efekat kreme, i na taj način, koža će dobiti sve ono što joj je potrebno, hidrataciju i negu.

Preko dana je potrebno kožu zaštititi kremama bogatije i masnije strukture, kako bismo očuvali hidrolipidni sloj, jer će time koža biti otpornija na sve spoljne uticaje.

Online škola astrologije od 18.01.2020

Pravilna nega suve kože može ojačati funkciju kožne barijere, dok je neodgovarajuća nega slabi. Kada je suva koža u pitanju, treba izbegavati izlaganje svemu onome što je dodatno isušuje, a to su: sapuni, previše vruća voda, voda u bazenima, klima uređaji, centralno grejanje, razne hemikalije u kozmetičkim preparatima.

Tuširanje treba da traje 5 do 10 minuta, a kupka ne duže od 20 minuta. Najbolje su uljane kupke, koje imaju funkiju nege kože, pa se mogu češće primenjivati.

Ako nemate uljanu kupku, svakako možete u kupku koju već koristite da dodate par kapi bademovog ili maslinovog ulja, a isto tako i nekoliko kapi etarskog ulja lavande.

Što se tiče sapuna, koristite prirodne sapune na bazi biljnih ulja.
Kod suve kože je neophodna primena odgovarajućih prirodnih krema za hidrataciju i negu.

ostali textovi

Koža na usnama je mnogo tanja od kože lica i nije zaštićena hidrolipidnim filmom, kao što je to slučaj sa kožom na ostalim delovima tela. Najbolji način da zaštitite vaše usne je da koristite prirodni balzam na bazi shea butera, kakao butera, pčelinjeg voska i biljnih ulja, poput nevenovog ili kokosovog. Takav balzam će hidrirati, negovati i zaštititi usne od spoljnih uticaja i pucanja.

text pisala za Coaching Magazine: Tatjana Čopa    dipl. kozmetičar i fitoterapeut

www.orisanega.com                   

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.