Priče iz života razvedene mame -Sanja Ciganović

Ovo je priča o knjizi potpuno nezanimljivog naslova, koju sam pisala kao priče o običnim i neobičnim danima razvedene mame. Sa prijateljem sam razgovarala kako je teško razvedenoj mami da organizuje porodični, poslovni i privatni život. “Mogu knjigu o tome da napišem“, rekla sam. “Napiši”, rekao je bez ideje da će, dve godine kasnije, ceo tiraž knjige biti u mom predsoblju. Pisala sam o običnim događajima svake od nas i mnoge žene su se prepoznale. Shvatile su da nisu same, da ima još žena koje su se zaglavile, koje ne umeju da se izbore sa onim što su, do tada, u braku delile sa partnerom, od dece do tegljenja džakova paprika za ajvar. Kada smo objavili prvu, na blogu mog prijatelja, imala je neverovatan broj čitanja. Ideja je bila da napišem 7 priča i to je to. Nisam pisac, ne umem, nije to moj posao. Počele su da pišu čitateljke… Da su prepoznale sebe ili drugarice, da su se nasmejale, rasplakale pa opet smejale, da su shvatile da razvedenost nije trpno nego aktivno stanje a brak nije kraj života već kraj jedne faze života. 

Sanja Ciganović

Tada je i mene inat poterao da pišem dokle mi duša traži. Nisam imala ideju šta će biti u narednoj priči. Koristila sam svoje doživljaje, opisivala svoje dane, nekad one realne a nekad onako kako bih volela da izgledaju tako da ima i autobiografskih i izmaštanih delova. Nastala je simpatična priča koja je nastavila da živi svoj život na tuđim policama, u koferima, na plažama, u avionima. Zahvaljujući čitateljkama, stigla je i u Sigurne kuće i u medije i na sve kontinente. Većinu sam poklonila. Knjiga živi samo ako se čita, ako na sebi oseti ruke i suze i smeh čitalaca. Iz knjige je izraslo savetovalište za razvedene, nagrade, nova poznanstva, prijatelji.
Svako može da napiše sličnu, na bilo koju temu. Ono što ovu knjigu čini čarobnom su delovi koje je napisala moja mašta. Mnogi su se ostvarili. Možda to ne bih primetila da mi prijatelji nisu skretali pažnju poredeći situacije iz moje svakodnevice sa onim što su već pročitali u knjizi. 

Priče iz života razvedene mame
Sanja Ciganović

U neverici, podvlačila sam podudarnosti i ostala zakucana snagom intuicije, iskustva, mašte. Da, dešava mi se ono što sam, pišući knjigu predvidela, prizvala, ne znam koji je pravi izraz. Slučajnosti, sihnronicitet, kako god da se to zove, fantastični su. Nekako se desi da ih ne primetim uvek ali kad postanem svesna (a i oni koje sam, pišući tu knjigu dovela u svoj svet), shvatim koja je moć u svakome od nas. Upravo mi se dešava sam kraj knjige, koji je, istovremeno, novi početak.

Ako vam to zvuči zanimljivo, maštajte i pišite. Izmišljajte, baš onako kako to deca rade. Smislite najšarenije i najlepše scene, romantiku, avanturu, sve ono što vidite kad ostanete sami sa svojim mislima i idejama kako svoj život zamišljajte. Crtajte, plešite, pevajte i radujte se svom kreativnom radu. Naše misli su najfinija forma Energije i zato pazite na šta ih usmeravate. I obavezno javite, kad izmaštano počne da se ostvaruje, da se radujemo zajedno.

Samo radost raste kada se deli. Da bi ovaj svet postao lepše mesto, hajde da zajedno započnemo promenu.

Dragi čitaoci Coaching Magazine & Sanja Ciganović daruje samohrane mame ovom divnom knjigom. Potrebno je da posetite Fb Coaching Magazine klikom na link i ostavite svoj komentar.

Text & photo: Sanja Cignović za Coaching Magazine

Sanja Ciganović je autor blogova: Um, drum i ostalo i Kako posle razvoda klikom na link možete čitati mnoge priče i dobiti korisne savete.

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.