NAPRAVITE ODLIČNE POSLOVNE ODNOSE

„Trudite se da ne budete najveći pametnjaković u prostoriji, iako to možda i jeste. Okružite se ljudima pametnijim od sebe. U profesionalnim krugovima to se zove mreža kontakata, u organizacijama „team building“. U životu to su porodica, prijatelji, zajednica. Svi učimo jedni od drugih, a najdragocenije iskustvo koje stičemo upravo je iskustvo kroz rad sa drugima.“     – Majkl Del

 

Bliže se novogodišnji praznici, delom se prepuštamo euforičnom raspoloženju, a delom nas obuzima nervoza zbog povećanog obima posla. Promena raspoloženja i pritisak da sve obaveze završimo u planiranim rokovima mogu izazvati greške nas samih, ali i naših kolega. Mogućnost konflikta u radnom okruženju raste. Ipak, posmatrajmo to sa vedrije strane, jer reakcije različitih tipova ljudi mogu biti inspirativne za lični i profesionalni razvoj.

 

 

VD

 

ZABAVA SAMOANALIZIRANJA I ANALIZIRANJA

Često nismo u prilici da biramo radno okruženje, tako da možemo prepoznati nekoliko različitih tipova ličnosti – pasivne, agresivne, asertivne. Kojoj grupi Vi pripadate?

Pasivne osobe se prepoznaju po tome što teže izražavaju svoje mišljenje, zanemaruju svoje potrebe na račun zadovoljavanja tuđih, nesigurne su i pokušavaju da izbegnu konflikt po svaku cenu. Teško umeju da kažu „ne“. Anksioznost kao emocija može biti posledica nagomilanog nezadovoljstva pasivnih osoba.

Nasuprot njima, agresivne osobe su poznate kao one koje se beskompromisno bore za svoja prava, direktne su i dominantne u cilju uspostavljanja kontrole nad situacijom i ljudima. Često ugrožavaju prava drugih, mogu biti sklone i manipulaciji, a prepoznatljiva emocija agresivnih osoba je bes.

Asertivne osobe se izražavaju direktno, ali istovremeno uvažavaju prava drugih. Nalaze prave reči da jasno kažu ono što žele, makar to bilo i neslaganje, ali su otvoreni za nova rešenja i umeju na pravi način da umire neprijatnu konfliktnu situaciju. Kao emocije mogu pokazati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ali to neće biti prenaglašeno.

 

UVAŽAVANJE I TIMSKI RAD DAJE ODLIČAN REZULTAT

Najbolji rezultati se postižu zajedničkim radom. U mnogim organizacijama koje vode računa o tome, održavaju se obuke, vežbe i radionice u cilju razvoja međusobnog razumevanja i formiranja timskog duha kod zaposlenih. Ukoliko niste zaposleni u takvoj organizaciji, možete se opredeliti za lični i profesionalni razvoj tako što ćete pohađati npr. asertivni kurs ili radionicu na tu temu ili za početak postaviti sebi nekoliko pitanja ili zadataka:

Ako delujete pasivno, zapitajte se:

 – Šta me sprečava da se otvoreno izrazim?

– Šta dobijam time što živim u strahu (od gubitka posla, od toga da se neću dopasti kolegama, da će misliti da sam loša osoba ako nam se mišljenja razlikuju…)?

– Šta mogu da učinim da to promenim i postanem samopouzdana i asertivna osoba?

 

Ako delujete agresivno, zapitajte se:

– Da li mogu da iskažem svoje mišljenje, a da ne povređujem i ne ponižavam druge?

– Da li mogu da imam poverenja u svoje kolege?

– Šta gubim ako prestanem da sve držim pod kontrolom?

– Šta mogu da učinim da smanjim agresivni i prihvatim asertivni pristup?

 

Ako delujete  asertivno, uradite ono što se od Vas očekuje:

– Zaboravite sve neprijatne stvari iz godine na izmaku i oprostite „agresivcima“

– Organizujte zajedničku zabavu sa kolegama

– Dogovorite se sa kolegama o razmeni poklona

– Osmislite najkreativniju novogodišnju čestitku za svoje kolege

– Dajte svom timu ohrabrujuću poruku za ostvarenje ciljeva u Novoj godini

Verica Dugan

ostali textovi

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.