POHVALA KAO PODSTICAJNO SREDSTVO U VASPITANJU I RAZVOJU LIČNOSTI UOPŠTE

Pohvala je realno zanemareno sredstvo. Ne samo da nedovoljno pohvaljujemo druge ljude, nego se i ne samopohvaljujemo.

Da vas pitam sada šta smatrate svojim manama, raspričali biste se svi u glas. Pokušajte odgovoriti na pitanje, kojim se osobinama ponosite, šta je to što volite kod sebe ….

Mnogim ljudima je to teško, pogotovo da to glasno kažu. Takvo stanje je rezultat pogrešnih uverenja da se sramota hvaliti, iz kojih proizilaze i izreke; “ Ko se hvali,taj se kvari“, i ostale na tu temu.

ČESTO NEADEKVATNO UPUĆUJEMO POHVALE DRUGIMA 

UZ SAMOOSPORAVANJE, SAMOOMALOVAŽAVANJE, UKIDANJE SVOJE KOMPETENTNOSTI

Primer: ” Ja baš nisam neki poznavalac umetnosti, ali mi se svidja tvoj rad”, efikasnije bi bilo, ” SVIDJA MI SE TVOJ RAD”

NEPOŠTENO,NEISKRENO

Primer: ” Ne svidjaš se mnogim kolegama,ali meni da, efikasnije je “SVIDJAJU MI SE NEKE TVOJE OSOBINE” uz upućivanje prethodne neupućene kritike. 

Primer:” Nisi više tako debela”,efikasnije je  “ZAISTA NAPREDUJEŠ U SKIDANJU KILOGRAMA”!

ČESTO NEADEKVATNO PRIMAMO POHVALE 

Umesto da na pohvalu upućenu na našu frizuru kažemo “Hvala i menii se dopada” ili  “Drago mi je da si primetila” mi kažemo…” JOJ, MA BAŠ JE NIKAKVA I DEMODE “. Time onom ko nam upućeje pohvalu upućujemo poruku da nema pojma šta je lepo, da nam njegovo mišljenje i ne znači.

Često reagujemo uz stid i nevericu, a i bumerangom-uzvraćanjem istom merom

Primer: “Mislim da si izuzetan predavač”, odgovaramo: “Jao, i ti si izuzetan predavač”.

Dovoljno je reći hvala, a ne slati poruku da ne znate kako da uzvratite, te sagovornik misli da mu vraćate istom merom, a ne mislite tako.

Samopohvaljivanje, tj iznošenje pozitivnog mišljenja o sebi je takodje zanemareno zbog već pomenutih uverenja. Samopohvaljivanje nije odraz nevaspitanja, već samosvesti, nije odraz egoizma, već unutrašnjeg zadovoljstva i lične vrednosti, nije neosporiva činjenica, već naše mišljenje, ne služi manipulaciji,već samoizražavanju.

Naravno da je samopohvala odraz samosvesti, a ne egoizma.

Nije dovoljno reći samo nešto što je pozitivno, nego da je istovremeno i realno, iskreno mišljenje o samom sebi. Samopohvaljivanjem negujemo svoju dušu i podstičemo sebe da budemo još bolji!

Informišite se o nastupajućim radionicama klikom na link

coaching magazin

 Vesna Uzelac-Holistic Life Coach, pedagog

ostali textovi

photo: Pixabay

Tokom aprila meseca, svake nedelje ću održati po dve radionice na temu KAKO VASPITATI USPESNO I SAMOPOUZDANO DETE. Dve radionice, t.j jedan susret košta 1000 din. Radionice će se održavati u Dečjem centru Smajli, a ko bude odlušao sve, dobija sertifikat Udruženja tj Edukativnog centra Kontakt, Zrenjanin. Zainteresovani  mogu da se jave na telefon 064 189 444 8 ili na mailuzelacvesna16@gmail.com.

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *