PAZI ŠTA ŽELIŠ, MOŽDA SE PROMENIŠ

Šta je to u ljudskoj duši pa stalno želi? Želja je prirodni motivator koji ima za cilj da nas pokrene kako bi uživali u spoznaji sebe!

Svaka osoba na svetu ima svoju želju. Nekome je to mala, nekome je to velika želja. Ali svako ima svoju jednu ili više želja. Neko odluči da se bori i ostvari svoju želju, a većini se učini da je želja koju želi nedostižna i pušta je u zaborav! OVO JE PRAVO IZBORA

Baveći se Holistic Coachingom primetila sam da kada se želja uobliči i definiše kao cilj, da je ostvarenje želje mnogo lakše u nekim slučajevima i brže. Postoje koraci koji vode, te se čini da imamo veće znanje gde smo u odnosu na postizanje želje-cilja. Tako umanjujemo neznanje što je velik spoticaj kada krenemo u nešto novo!

OVO JE PRIČA O NAMA, NE O ŽELJAMA

Ja kao i mnogi drugi, davnih dana u svojoj “bahatosti” želela sam da želja-cilj dođe meni a ne ja njoj i to odmah sada. Dugo mi je bilo teško to da priznam ali sada se smejem tome. Da ne  trošite vreme i nerve kao ja, dajem sebi za pravo da objasnim šta se dešava kada se u glavi rodi želja!

Želja za nečim novim kao izazov pojaviće se samo onda kada je vama pravo vreme. Ni pre ni posle već samo onda kada mi sami na neki način postanemo dostupni za next level. Jer ta slatka misao (još uvek je zovemo željom) želja u sekundi kreira nam film kako uživamo u slastima ostvrenog. Ja to zovem strast želje, i to kasnije koristim kao mentalno gorivo, što možete i vi. Dakle, slika je tu, nama je na trenutak divno, puni smo energije, oči nam se cakle i kažemo “ DA TO JE ONO ŠTO JA ŽELIM”!

Postoji zamka, da li to zaista želimo mi sami ili smo videli to u svom okruženju pa sada želimo za sebe. Razmislite!!! Nije nužno, ali na konsultacijama Holistic Coachinga mnogo želja je otišlo niz vetar onog momenta kada je klijent shvatio da u stvari ne želi, već je video negde pa mu se učinila kao dobra ideja. Ili još gore, progovorio je ego “ vidi kako je njemu dobro, moglo bi i meni ovako biti”!  Korisno pitanje je “ Zašto ja to želim za sebe” ali budite iskreni prema sebi. Ako date sebi zadovoljavajući odgovor, tu ste, na dobrom ste putu”. Pazite ako vi želite da i vama bude lepo kao što vidite u svom prijatelju, komšiji, kolegi to je ok. Ali ako želite iz pozicije da nekome oduzmete ili nekoga unizite, to je već patologija.

 

OVO NISTE ZNALI

Želja nas vodi i podstiče, ona nas usmerava na mentalni, energetski i fizički razvoj. Daje nam mogućnost da savladamo nove veštine i budi snagu u nama. Kako vam ovo zvuči? Zašto želimo nešto što nemamo, da bi naučili ( unapredili) sebe u nečem novom, to je RAZVOJ. Međutim šta se dešava kada nešto želimo a nikako da to i ostvarimo, gde je keč?

Nije otrcano ako i ja kažem u nama je caka-keč! Možda nam fali znanje, pa moramo da učimo kako bi znali. Ovde mislim na formalne stvari. Možda nam fali neka veština ili potrebna veština još uvek nije dovoljno izražena? Volim osobe koje dodju i kažu da nemaju samopouzdanje. Sa njima je najlakše raditi. Same kažu ime problema. Ali šta kada ne znate šta vas to sprečava, nemate ideju gde grešite? Najstrašniji momenat tokom konsultacije je kada klijent da odgovor, “ ne znam”. Tu se priča zatvara ili tek otvara, zavisi koliko dobro znate svoj posao. 

Gledajući svoju želju kilometrima daleko ispred nas, većina se “ bori” da promeni okolnosti. Ne kažem po neko i to uspe, ali trnovit je to put. Možda prodje, možda i ne. Ali tu se strašno gubi energija. Mudri shvate da “ ne znam” zahteva komunikaciju sa osobom koja će pomoći da se pretvori u znam. Nije to kraj, to je početak igre, verovali ili ne.  Spoznaje se mnogi preplaše, kada saznaju šta im valja činiti bude neprijatnih situacija.

“ Pazi šta želiš, možda ćeš saznati šta sve treba da uradiš”

I kako to biva, mi idemo ka želji baš kao i želja ka nama. Brzinu određujemo sami. Na nama je da se otvorimo,  promenimo, usavršimo i dopustimo  ostvarenje želje. Dopuštanje je prirodan proces i tu nema problema ako smo sve ono ispred odradili, to se samo spontano dešava. 

 

Rezime: Ako vam nešto ne ide to je samo zato što vi sami treba da postanete drugačiji. To se postiže ne novim, već uklanjanjem postojećeg obrasca. Mi zaista jesmo savršena bića i želja nam je data da otklonimo nepotrebno kako bi uživali u onome što zaista želimo.

text: Lidija Grujić, autor Holistic Coachinga

Fb page: Holistic Life Coach Lidija Grujić

www.lifecoach.in.rs

Želite da se profesionalno bavite Holistic Life Coachingom? Klikom na link možete zakazati svoj intervju i dobiti sve potrebne informacije. Prijava  

 

COACHING MAGAZIN

Lidija Grujić, autor Holistic Coachinga i knjige “Kako naći idealnog emotivnog partnera”. 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.