ORIGANO LEČI

Etericno ulje origano (lat. origanum vulgare)

Biljka origano poznata je jos od vremena kada su ga Grci i Rimljani koristili u lekovite svrhe. Naziv origano dolazi od grcke reci „oros“ sto znaci planina, i „ganos“  sto znaci radost ili uzitak.Etericno ulje se dobija parnom destilacijom listova I cvetova origana koji sadrze visoki nivo vaznih jedinjenja.

Prirodna Ulja– Siempreviva oils

Najvazniji hemijski sastojci :

-karvakrol, glavno aktivno jedinjenje origanovog ulja i vrsta antioksidansa koji se naziva fenol

-timol, koji moze pomoci u zastiti od toksina i borbi protiv gljivicnih infekcija

Ulje origana moze imati sledece zdravstvene koristi:

1. Borba protiv bakterija

Zahvaljujuci visokom nivou karvakrola, ulje origana moze pomoci u borbi protiv odredjenih vrsta bakterija. Istrazivanja pokazuju da je karvakrol efikasan u uklanjanju bakterija Staphilococcus aureus i Staphilococcus epidermidis, dva uobicajena uzroka za razne infekcije.

OSVOJITE ETERIČNO ULJE ORIGANA KLIKOM NA LINK

2. Uklanjanje gljivicnih infekcija

Zbog velike kolicine timola origano ulje je pored timijana i vreska mocno prirodno sredstvo protiv gljivicnih infekcija. Istrazivanja iz 2015. otkrila su da timol predstavlja efikasno sredstvo za gljivicnu infekciju Candidu.

ŠKOLA ASTROLOGIJE ZA POČETNIKE

3. Prirodni antioksidanat

Antioksidanti pomazu u zastiti tela od ostecenja izazvanih oksidativnim stresom i slobodnim radikalima.Oksidativni stres moze dovesti do povecanog ostecenja DNK. Oksidacija takodje moze igrati ulogu u drugim pitanjima, kao sto su artritis, ateroskleroza i neki od karcinoma.

4. Pobljsava zdravlje creva

Origano moze imati koristi za zdravlje creva na vise nacina.Simptomi kao sto su dijareja, bol i naduvavanje su cesti i mogu ih izazvati crevni paraziti,a takodje utice i na smanjenje bakterije Eserihija coli.

Prilikom destilacije origana pored etericnog ulja dobija se i hidrolat kao nusprodukt koji je vrlo efikasan u borbi protiv bola u grlu.Njegova primena je vrlo jednostavna, cim osetite prve nelagodnosti u grlu naprskajte hidrolat, ukoliko bude bilo potrebno ponovite postupak.

Recepti:

Za prehladu

Dodajte nekoliko kapi ulja origana u posudu sa prokljucalom vodom, stavite peskir preko glave I udisite  5-10 minuta. Para pomaze da se odbaci i isusi sluz u nosnim kanalima, a antibakterijska svojstva ulja pomazu u borbi protiv infekcija i ublazavaju simptome prehlade. Ova kucna metoda je odlicna za one koji pate od infekcije sinusa ili upale pluca.

Bakterije u ustima

Dodajte 2-3 kapi origano ulja u jestivo nosacko ulje poput maslinovog ili kokosovog ulja i uzmite ga sublingvalno (pod jezik). Smesu muckajte 1 minut, dajuci joj vremena da se upije u vas krvni sistem, a zatim je ispljunite. Ponavljajte 2-3 puta dnevno.

Kasalj

Dodajte 5 kapi origano ulja u 1 kasiku nekog biljnog  ulja i utrljajte na grudi kao umirujuci melem za infekcije respiratornog trakta i kasalj. Takodje za dodatnu korist mozete utrljati ovu smesu na tabanima. 

ostali textovi

Prirodna Ulja– Siempreviva oils 

Ukoliko uporno tragate za prirodnim etericnim uljima pouzdanog proizvodjaca i proverenog kvaliteta nastalim iz lekovitog, aromaticnog bilja, raznovrsne namene, a nestrpljivi ste u postizanju pozitivnih rezultata upoznacemo Vas sa plantazom Siempreviva. Navedena plantaza je pozicionirana u blizini Nisa, prema Pirotu, u podnozju Suve planine, klima podseca na Mediteransku cime smo stekli odlicne uslove koji pogoduju gajenju raznih vrsta bilja za koje smo se opredelili. 

Fb page: Prirodna Ulja

Instagram: siemprevivaoils

Youtube: Siempreviva oils

LinkedIn: Milica Stankovic

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.