NEVERSTVO, OPROSTITI… ILI NE?

Kako reagujete kada otkrijete da je voljena osoba neverna ili vas je prevarila?

U vezama gde je interes dominantan partner jednostavano prećuti saznanje i nastavlja dalje, ali tamo gde je ljubav, rađa se scenario “noćna more”.

coaching magazin

Da podsetim da je  Mora – Morana slovenska boginja smrti, zime, simbolizuje i bolest, obmanu, priviđenja, utvare, duhove i  opsednutost.

Praveći paralelu sa slovenskom mitologijom mogla bih da sumnju koja uzrokuje noćne more nakon spoznaje o preljubi uporedim sa stanjem opsednutosti.

Ako vas je zadesila, naravno, to je u slučaju kad volite, u protivnom rešenje je jednostavno “More” ćete se lako otresti tako što ćete otkloniti uzrok njenog pojavljivanja, prekinuti odnos s preljubnikom- com. Ali, kad ste zaljubljeni ili veza traje godinima, onda je pakleni ples s goropadnom “Morom” igra na ivici provalije, i to provalije vašeg srca. A da li ćete oprostiti ili ne, zavisi od mnogo činilaca?

 

Jedno od prvih pitanja je i šta je zaista prevara ?

Prisećam se situacije prijateljice ludo zaljubljene u muškarca koji je iako su u dugogodišnjoj vezi drži na distanici. U želji da sazna kakve su njegove emocije smisli priču da je na putovanju u Španiji videla zgodnog Nemca i pala u iskušenje da se prepusti avanturi. Reakcija njenog dragog je bila dramatična do krajnjih granica.  Povišenim tonom joj je u sred bašte prepunog restorana objasnio da je i ta pomisao preljuba, jer su misao i želja sami po sebi prevara bez obzira što se u realnosti nisu dogodili. Zbog “glasne reakcije” (vike), pomislila je da je ljubomoran i da ipak ima emociju. Ali, pogrešne procene se  uvek događaju, jer dok je ona smislila lažnu situaciju nejn dragi je četovao s drugim ženama i prevario je u njenom odsustvu uz obrazloženje: “Da je svaka prevara učinjena iz nekog razloga”.

 

I, kako se priča završila?

Umesto izvinjenja ili pokajanja dragi je priznao još jednu prevaru, samo ovaj put iz drugog razloga bila je slabost prema osobi iz prošlosti, očajanje i provera sopstvenih emocija. Ujedno, razložno je objasnio da je to priznanje pošteno bez obzira da li je ona ranjena, razočarana ili joj je srce slomljeno.

Ako izuzmemo ovakve i slične situacije, ključno je pitanje šta je sa zrelošću onog koji vara, kao i onog koji oprašta. Šta god da je razlog veza ozbiljno škripi, i ako želite da je spasete pomoć psihologa nije na odmet.

coaching magazin

Ozbiljno razmislite o motivima zbog kojih opstajete u vezi gde ili vrate ili ste prevareni, a odgovor na pitanje oprostiti ili ne s početka teksta ne treba da je isključiv.

Ljubav svakako nije ni crno ni belo, ali svet sumnje ima neutoljvu glad, hrani se sitnicama i ljubazan pogled, ili prijatna komunikacija preljubnika s drugim osobam delovaće kao alram nepoverenja.

Da li možete da živite s tim saznanjem, da li ćete prevazići misli koje razdiru svaki put kad pogledate partnera da dok je u vašem zagrljaju možda čezne za drugom osobom…?

Možete da oprostite, ali da li imate dovoljno optimizma da poverujete da se to više nikad neće dogoditi? Hoćete li izdržati stalni pritisak nepovrenja, da li ćete uspeti da izgradite unutrašnji mehnizam kojim ćete iznova uspostaviti poverenje?

Zapitajte se da li zaista želite da vaš ljubavni život neprestano opseda, senka sumnje koja nagriza duševni mir, ili želite nekog ko će pružiti toplinu, nežnost, vetar u leđa, osonac, podršku i iskrenost?

Odgovor je u vama, ili ćete biti slepi i nesrećni, ili ćete se osmeliti i bez straha od samoće potražiti srodnu dušu.

 

Piše: Violeta Dimitrić,

autorka i voditeljka emisije “Ni crno, ni belo” na TV K::CN

Photo. Pixaby

ostali textovi

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *