NE ODUSTAJ OD CILJEVA, JOŠ UVEK NIJE ZVONILO ZA KRAJ!

Vozim pre neko veče kroz tek okićen grad, smeši se dolazak Nove godine. Smeškam se i sama i razmišljam o rekapitulaciji još jedne godine. I godišnji izveštaji na poslu se najavljuju. Ipak, trebalo bi se pozabaviti onim ličnim. Šta li sam ono zapisala u svojoj svesci početkom janura ove godine? Sećam se da sam neke od ciljevava upisala levom rukom, da je dosta toga bilo O.K. i da sam se fokusirala na „fine tuning“ u svom životu. Sećam se da mi je sve zvučalo WOW! Sećam se i da sam povremeno, negde do marta otvarala svesku i divila se svojim ciljevima, od kojih je do tada već 70 % bilo u fazi napretka. Sve je išlo po planu ili skoro sve. Mirisalo je na još jednu uspešnu godinu.

coaching magazin
Verica Dugan, Holitic Life Coach

 

Kako je godina odmicala, mašina za mlevenje dnevnim obavezama se razrađivala. Sve ređe sam otvarala svesku da bih se podsetila svojih ciljeva i proanalizirala koliko sam skrenula sa kursa planirane plovidbe. Sve je nekako išlo svojim tokom, skoro da sam mogla da se osećam kao gost u soptvenom životu. Da li ti zvuči kao poznata situacija? Stvari su se dešavale, situacije ređale bez mog aktivnog učešća. I sve je počelo da izgleda kao da sam nezainteresovani putnik, čiji je aranžman izabrao neko drugi, valjda zato što je bio povoljan. U januaru sam krenula na rekreaciju, da bih zbog životnog cilja vezanog za profesionalno opredeljenje, odustala negde u martu. U stvari, ja ne odustajem! Samo sam preusmerila svoj fokus na situaciju koju sam prepoznala kao pravu u tom trenutku. I nisam se pokajala. Slušala sam svoj unutrašnji glas koji me je nepogrešivo vodio bez kompasa i zacrtanih koordinata iz moje sveske, srećom u dobrom pravcu.

Mnogo toga se samo izdešavalo. Coaching Magazin, fantastični i korisni tekstovi! Nove edukacije, novi ljudi, obnovljena druženja, nezaboravno letovanje, stari dobar osećaj! Uglavnom je imalo veze sa upisanim ciljevima. Samo što sam zaboravila da upišem sebi da poštujem svoju intuiciju i slušam taj unutrašnji glas koji ne greši. Zaboravila sam na pravi cilj! Na listi mojih ciljeva je bilo mnogo toga merljivog, vidljivog, čak lako opipljivog. Zaboravila sam glavnu stvar – da priznam sebi da sam porasla prethodnih godina, da živim i razmišljam na drugačiji način i da to radi. Nisam slučajno sretala ljude koji su mi ulepšali ovu godinu. I nisu neki od njih sa razlogom postali moj prezent, a neki ostali perfekt. Desilo se, jer je tako trebalo.

Some people are with you for a season, some of people stay with you with a reason!

Vozim i nastavljam da razmišljam o ciljevima. Često se o njima priča, piše, predaje. Vruća su tema bar dva puta godišnje – početkom svake godine kada ih entuzijastično kreiramo i eventualno krajem, kada ih analiziramo i sumiramo šta smo ostvarili. Tu se negde ubaci po još jedna revizija, obično oko rođendana za one u zrelijim godinama. Svi vole da pričaju o pozitivnim stvarima. Nijedan normalni cilj nije negativan, zar ne? Kažem normalni, jer u startu izuzimam kriminogene. Ali, zašto se ne bavimo češće temom odustajanja? Šta je okidač za odustajanje? Neki drugi cilj ili potencijalna sekundarna dobit od ostajanja u zatečenom stanju? Strah od promena, strah od uspeha? Manjak samopouzdanja i nedostatak oslonca? U redu je da budem ljuta na sebe kada ne ostvarim neki cilj, ali treba osvestiti šta je pravi uzrok tome i promeniti strategiju za ubuduće.

 

U svojim razmišljanjima ne primećujem kada su novogodišnje lampice ostale iza mene i kako sam se dovezla do kuće. Nastavljam sa razmišljanjima i dozvoljavam sebi da ti dam savet:

Ne dozvoli da život prolazi pored tebe, kreni u akciju! Nikad nije kasno. Uostalom, još nije zvonilo za kraj ove godine, otvori svoju svesku ili preslušaj disketu svojih ciljeva arhiviranu negde u malom mozgu. Precrtaj ostvareno, izbaci suvišno i juriš do realizacije neostavrenog a mogućeg! Ne odustaj, sportisti će uvek reći da se utakmica igra do poslednjeg minuta! I veruj svojoj intuiciji, ako te naizgled i skrajne sa nekog cilja, sigurno je sa razlogom! Vreme će pokazati.

Vidimo se krajem godine da podvučemo još jednu crtu, ovog puta mnogo uspešnije nego prethodnih godina!

 Do tada, grli vas vaš

Verica Dugan, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo:Pixabay & Fabrika fotografa

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.