MRŠAVI I ZDRAVI, JEDITE HRANU A NE OSEĆANJA

U svojoj praksi još uvek nisam naišla na osobu koja je izgubila dvadeset, trideset suvišnih kilograma i rekla –„Promenio sam svoje telo“. Svako od njih kaže „Promenio sam život“. Hrana je najmanje pitanje kalorija koje unosimo..ona hrani našu energiju, naša tkiva, svaki naš organ i svaku kap krvi. Od nje nam zavisi kako ćemo biti raspoloženi, kako doživeti današnji dan –i samog sebe.

coaching magazine

Izgled našeg tela samo je vrh ledenog brega. Neizmerno je važnije ono što se golim ne vidi – uzrok. Svaki kilogram viška ili manjka, i sadržaj tanjira uvek odražava neki disbalans unutar nas. Može on biti emotivni, psihološki, odnositi se na životnu fazu ili postati hroničan..međutim, istina se uvek ogleda na vrhu naše viljuške.

Kilogrami nisu samo posledica hrane. Oni su posledica načina na koji doživljavamo sebe i život koji smo za sebe uredili.  Sa preciznošću najvećih umetnika oslikava osećanja koja smo potisnuli , ugušili…ili su nas trenutno preplavila.

Rad sa ljudima i iskustva iz ordinacije svakodnevno potvrđuju ovu tezu.Negde sa početka aprila upoznala sam mladu damu u tridesetim godinama sa istim tolikim brojem suvišnih kilograma. Rekla je da za njenu gojaznost ne postoji dublji uzrok nego da „samo voli da jede“. To je bio početak. Iz mog ugla potpuno neiskren, ali iz njenog – to je jedina istina za koju je  znala. Upravo u tome – u negiranju- sakrio se i uzrok njenih kilograma.

COACHING MAGAZINE

Kao što ubedimo sebe da za kilograme ne postoji dublji uzrok, takav šablon prenećemo i na druge životne aspekte– negiraćemo da nam nešto smeta, da nas je nešto povredilo, da nismo zadovoljni sobom. Ovo je i uzrok zašto „samo volimo da jedemo“ – jer mi zapravo ne jedemo hranu nego sopstvena osećanja. To je početak rada na svojoj ishrani – jer tako lomimo začarani krug.

Ishrana je neizostavan deo u postizanju balansa i mira sa sobom. Energija koju nam podaruje predstavlja osnov za realizaciju svih naših potencijala a estetski rezultati  podstiču  naše samopouzdanje i široko otvaraju vrata novih mogućnosti. Kada srušimo unutrašnje granice – granice ne postoje.

coaching magazine
Verica Đokić, nutricionista

text: Verica Đokic, nutricionista

www.integrativni-nutricionizam.com

Fb page

photo: Pixabay & Verica Đokić

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *