KAKO SE MOTIVISATI IZ DANA U DAN DO OSTVARENJA CILJA

“Uspeh je zbir malih napora, ponavljanih iz dana u dan.”- Robert Kolier

Koliko puta Vam se desilo da poželite da se vratite u krevet, da zatvorite oči, da ostanete tu  gde ste? Koliko puta ste sebi rekli: samo još ovo da uradim, pa ću onda…, samo malo da se odmorim, samo da pogledam ovo, da prvo uradim ono …pa ću onda… Koliko puta Vas je uhvatila panika?

Koliko puta ste poželeli da odustanete?

Motivacija je unutrašnja pokretačka snaga, proces koji inicira i održava naše ponašanje, želja da se rade stvari.

Motivacija  uključuje biološke, emocinalne, socijalne i kongnitivne snage za aktiviranje određenog ponašanja. Postoje spoljašnji i unutrašnji motivi.

Spoljašnji motivi su: nagrade, novac, priznanja.

Unutrašnji  motivi  nas vode do zadovoljenja naših unutrašnjih potreba. Unutrašnjim motivima postižemo osećaj smisla, napredka, povećanja sposobnosti, snage, veštine. Jednostavno uživamo u određenoj aktivnosti, istražujemo, učimo i razvijamo svoje potencijale.

Produktivnost i intenzitet se mogu povećati pomoću spoljašnjih motivatora, ali stvarni kvalitet  zavisi od unutrašnje motivacije.

coaching magazin

“Kada poželite da odustanete, setite  se zašto ste počeli”

Kada nešto želimo, potrebno je da imamo sposobnost da svoju želju modifikujemo, prilagodimo realnosti  i pretvorimo u cilj. Ta sposobnost se zove volja.

Da bi mogli da želju realno sagledamo i da izbegnemo stanja koja nas vode od euforije do razočarenja, od entuzijazma do apatije, od idealizacije do satanizacije važno je da negujemo i razvijamo svoju sposobnost celovitosti objekta. Ova sposobnost nam omogućava da vidimo i pozitivne i negativne aspekte i sebe i drugih, da sagledamo i ono između crne i bele strane nas, drugih i situacija.

U svojoj pripremi da ostvarimo postavljeni cilj potrebno je da se pripremimo na prepreke koje nas svakako očekuju. U savlađivanju prepreka je važna naša sposobnost tolerancije na frustraciju. Tolerancija na frustracju je naša sposobnost da podnesemo sve ono nepredviđeno  što nam život može doneti . To je naša spremnost da podnesemo sve naše emocionalne reakcije na spoljašnje i unutrašnje prepreke.

coaching magazin

Kako da motivišemo sebe da zadržimo fokus na svom clju?

 • Zamislite kako će biti kada ostvarite svoj cilj. Tu sliku, osećaj, misli, vrednosti koje dobijate ostvarenjem cilja imajte uvek u sebi. Svaki put kada se osetite pokolebanim vratite se toj slici.
 • Svoj cilj napravite tako da imate više manjih koraka i pratite ostvarivanje tih manjih ciljeva. To možete raditi pomoću spiska, slika ili nekog grafičkog prikaza. Nađite svoj način da možete da vidite svoje uspehe.
 • Slavite te manje uspehe. Nagradite sebe za svaki korak koji ste napravili.
 • Naoružajte se strpljenjem.
 • Uspostavite kontakt sa ljudiima koji imaju isti cilj kao Vi. Budite podrška jedni drugima.
 • Pronađie način da sve što radite Vama predstavlja zadovoljstvo. To što radite, Vi želite da radite. Pa, uživajte u tome na svoj način.
 • Napravite plan šta sve možete da uradite kada Vam padne motivacija. Ako se to dogodi, pogledajte svoj plan. I tada ga disciplinovano sprovodite.
 • Objavite svoj cilj prijateljima, partneru, rodbini. Obavežite se javno.
 • Budite svesni svojih misli. Vladajte svojim mislima. Kada uočite neku negativnu misao koja Vas odvlači od cilja, ne razrađujte je. Uspostavite red u svom umu? Da li je ta negativna misao ono što Vi želite?
 • Uvek se vraćajte razlozima koji su Vas naveli da krenete ka svom cilju.
 • Ako ne možete sami, potražite pomoć.

“Svaki šampion je nekada bio takmičar koji je odbio da odustane”  Roki Balboa

Svetlana Blagojević, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.