MONOTONIJA MONOGAMIJE, ŠTA SA NJOM

Dosadi godinama sve jedno te isto – najčešća je rečenica koju izgovaraju oni koji poznaju monotoniju monogamije.

Ja ne verujem da može da ti dosadi nešto što voliš da radiš, sa nekim koga voliš. Nikad mi nije dosadno da igram karte. Čitam. Gledam film, idem na koncert. Ne mrzi me da se potrudim da spremim hranu koju volim, čak ni kad me mrzi. Nikada mi nisu dosadni susreti sa prijateljima, iako mi je sve kod njih poznato. Možda nikad nisam bila sa nekim dovoljno dugo da mi dosadi, ali kad su se veze završavale, to nikad nije bilo zato što mi je seks sa nekim dosadio i što je veza upala u monotoniju monogamije.

Monogamija ne može biti monotona, ako ste zaista u njoj. Svim srcem, dušom i telom, potpuno posvećeni odnosu i zajedničkom životu sa jednom osobom. Svakodnevica nudi sasvim dovoljno dinamike, izazova i zahteva, da utočište u intimnosti sa osobom sa kojom delite život, učini dragocenijim od svega. Ima parova koji su se sa godinama toliko zbližili i srodili i toliko vole jedno drugo, da imaju odnos bolji neko ikada ranije i uživaju u samoj činjenici što pripadaju jedno drugom – a nemaju seks. Otkrili su da su prevazišli taj deo odnosa. Od telesne prisnosti zadržali su ono najbolje – nežnost, zagrljaje, poljupce, ali požuda ih više  ne dotiče i seks im nije interesantan. Osećaju olakšanje što su se oslobodili kuvanja u hormonskom kazanu i baš  ih briga ako drugi smatraju da to nije kompletan odnos i da njihov izbor nije normalan.

Ima i parova koji imaju aktivan seksualni život već više decenija i savršeno su zadovoljni. Nikada nisu varali jedno drugo, niti ih je zanimalo da budu sa nekim drugim, samo promene radi. Godinama su zajedno, a nisu upoznali monotoniju monogamije.

Ima i onih kojima je monogamija nametnuta vrednost, konvencija, društveni okvir i koji se trude da se snađu. Jedni se snalaze tako što se bave serijskom monogamijom – dok su sa jednom osobom, oni su verni, ali nikada nisu dugo sa jednom osobom – a drugi vode dvostruki život, nastojeći da zadovolje zahteve konvencionalnih porodičnih okvira, a da istovremeno zadovolje svoja interesovanja, slonosti i potrebe za raznolikim seksualnim iskustvom.

coaching magazin

Takođe, ima i parova koji su u svingerskim druženjima pronašli način da dožive promenu koja im treba, da iskuse različite seksualne partnere, a da u tome budu zajedno i bez prebacivanja – zakonita preljuba. Oni su odbacili konvencionalne okvire, priznali snagu monotonije monogamije, kao i činjenicu da se slažu, da su tandem i da su zadovoljni životom koji vode. Možda i njih prozivaju za nenormalnost (ako ne i za nekompletan odnos) ali izgleda da su svingeri manje čudna vrsta od parova koji su odbacili seks.

Dakle, neki ljudi su monogamni, neki nisu. Baš kao i neke životinje. S tim što su u životinjskom svetu primeri monogamije retkost, a među sisarima je u najnižem procentu od 3 do 5 procenata u odnosu na oko 5000 vrsta.

Problem nastaje kada je jedan partner monogaman, a drugi nije. Od ovog koji nije, očekuje se da se prilagođava i njegove vrednosti su diskutabilne, zato što se formalno, monogamija, odnosno, seksualna vernost u vezi podrazumeva, kao jedan od najviših izraza ljubavi i privrženosti. Neformalno, SVAKO je imao iskustva sa prevarom – ili bio prevaren, ili je varao i svako može da daje kompetente odgovore na pitanja o tome koliko je monogamija realna.

Da li na svetu ima premalo ljubavi i privrženosti među partnerima, ili previše nemonogamnih pojedinaca? Možda je monogamija redak dar retkih srećnika, pa treba da je prekrstimo i da se od sada zove monoMAGIJA.

Aleksina Đorđević, spisateljica 

autor knjiga: Zbirka kolumni i priča ” Gole žene” i “Pita od šita”

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *