KAKO SE SUPROSTAVITI LIČNOM STRAHU

KAKO SE SUPROSTAVITI  LIČNOM STRAHU

U srži našeg bića postoje dve osnovne emocije, a to su ljubav i strah. Na nama je izbor koju ćemo emociju odabrati kao prioritetnu. Razvijaće se ona na koju se fokusiramo.  Ako nam je fokus na strahovima, tada će oni postajati sve veći i jači. Ali, ako usmerimo svoj fokus na ono što volimo, na  stvari koje u životu želimo da postignemo, strah će za nas predstavljati samo jednu malu stepenicu koju treba preći kako bismo došli do onoga čemu težimo.

Strah – kakav je to osećaj i kakve emocije izaziva?

Strah je negativan osećaj koji doživljavamo kad očekujemo ili vidimo neku opasnost, bila ona stvarna ili zamišljena. Ta emocija ima velikog uticaja na kvalitet našeg života jer upravlja situacijom, nama –  sputava nas u našim akcijama, blokira nas ako to dopustimo, tj. ako se ne suočimo s njom i ne nadvladamo je.

Mi, zapravo, na ovaj svet dolazimo sa dva urođena straha: strah od gubitka tla pod nogama (podloge) i strah od jakog zvuka (buke). Šta to znači? To znači da su svi ostali strahovi stečeni tokom života. Neki od njih su instiktivni, korisni, racionalni – oni su nam neophodni jer su čuvari naše bezbednosti i sigurnosti zato što nas upozoravaju na potencijalnu opasnost i štite nas od nezgoda. Racionalan strah nas tera da pogledamo levo i desno kada prelazimo ulicu, upozorava nas da ne stavljamo ruku na vrelu ringlu…. Ostali strahovi su nefunkcionalni, destruktivni, iracionalni (nemaju logičnu osnovu). Oni mogu biti veoma ograničavajući, pa samim tim i štetni po nas jer blokiraju našu energiju, oduzimaju nam moć i sprečavaju nas u sopstvenom razvoju (strah od zubara, ispita, kritike, javnog nastupa, teških vremena, gubitka novca, samoće, starenja, visine, aviona, zatvorenog / otvorenog prostora, promene posla, prebivališta…). Na ovim strahovima možemo „raditi“, kako bismo ih eliminisali iz svog života, čime otvaramo sebi mogućnost za srećniji i bolji život.

Gde živi strah?

Setite se koliko je bilo situacija kada ste se ukočili, premrli od straha  zbog nečega. Da li ste se nekada kao dete tresli od straha jer se „ispod kreveta nalazilo čudovište“, ili zato što će „doći Babaroga s crnom torbom i odneti vas” jer niste pojeli sve iz tanjira… Sada znate da u svemu tome nije bilo ni trunke istine, da taj strah nije uopšte bio realan, ali je ipak izazivao isti psihološki i fižički efekat kao da jeste – oduzeli ste se, ledila vam se krv u žilama, izbezumili ste se…

Dakle, strahovi žive samo u našoj glavi. To su senke u našem umu koje sami stvaramo, emocije koje mi sami izazivamo svojim mislima.

Čega se mi to bojimo?

Kada se strah javi, mi vibriramo na veoma niskom nivou i tada više verujemo u zlo i u kobne situacije. Šta je to što nas plaši? Ne plaše nas ljudi, životinje, događaji, situacije… već sopstvene misli o tome šta sve može da nam se dogodi – mi plašimo sami sebe nečim što ne postoji.

O kojoj god vrsti straha da se radi, u osnovi svakog našeg straha je bojazan da nećemo moći da se nosimo sa onim što nam život može doneti. Kad bismo znali da možemo da se nosimo sa svim što nas snađe, ne bismo imali čega da se plašimo. Dakle, kad god osetimo strah da se nosimo sa bilo čim na svom putu, setimo se da je to zbog toga što nemamo dovoljno poverenja u sebe i da treba da stvorimo više vere u svoje sposobnosti i spremnost da istrajemo.

Sve što mislite, podložno je promeni – iskoristite to!

Kao što smo rekli, strahovi su misli koje sami kreiramo. A svaka misao podložna je promeni. Tu činjenicu treba iskoristiti i kada se radi o strahu. Drugim rečima, kada bismo strah prihvatili kao sastavni deo života, a ne isključivo kao prepreku na putu ka nekom cilju, ne bismo se osećali toliko nesposobnim da se nosimo sa „strašnom situacijom“. Kad se u to uverimo, strah nestaje.

Zato, ako želite da vaši snovi vibriraju sa vašom okolinom, strah zamenite verom – dobićete sasvim suprotan efekat na telo i um.

Sada kada ovo znate, ne dopustite da strah vlada vama – budite jači od svojih strahova i živite slobodno.

Jasna Simović

ostali textovi

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *