KAKO OSTATI POZITIVAN KADA NAIĐU TEŠKI TRENUCI?

Zašto smatrate da je važno pozitivno razmišljanje?

Nikada nije bilo više depresivnih ljudi nego sada. Egzistencionalni strah se uvukao I u najsitnije pore ovdašnjeg čoveka. Mnogo je važno, u ovim čudesnim vremenima, sačuvati, motivisati I osnaživati sebe. Mnogo je nezgodno pojedincu da se sačuva u negativnom okruženju. Zato je važno da koristite svaku priliku da se napojite dobrom energijom.

Kako da ostanemo pozitivni?

Ja sam iz svog života odavno izbacila TV. Sa razvojem interneta sve što me zanima mogu da pogledam. Sama biram čime ću da nahranim svoj um, a ne da mi neko tamo bira I servira ubistva, silovanja, saobraćajne nesreće I još na kraju svega da mi prognozira oblačno sa padavinama. Iliti ne daj Bože rijaliti programe. Da mi nameću savršene lidere I pobedničke političke opcije koje u suštini satiru naš narod. Nestajemo, a na tv-u nikad bolja situacija u društvu. Sva ta propaganda ima jasan cilj koji se zove “Uplaši, pa ga šetaj kako hoćeš”. Uplašenog čoveka je najlakše zavesti. Ne daj te se. Ugasite to. Birajte, jer vam je na to život dao pravo, čime ćete da nahranite svoju dušu i svoj um. Uzmite dobru knjigu. Odlazite na radionice čiji sadržaj vas privuče. Nađite način da se vratite prirodi. Družite se I udružujte sa ljudima koji razmišljaju na sličan način. Pomognite ljudima kojima je to potrebno. Davanje je nešto što nas uvek usrećuje. Davanje ne mora nužno biti materijalno. Možete dati osmeh, zagrljaj, nadu.

Kada nas savladaju problemi kako da se izvučemo i vratimo na pravi put?

Mi koji se bavim koučingom i ličnim razvojem smo davno shvatili da je spas i ozdravljene u nama i u pozitivnom stavu prema životu. Medjutim, to ne znači da predlažemo svojim klijentima, maker ja ne, ružičaste naočare I odbijanje da se sagleda stvarnost. Daleko od toga. Već se trudimo da sebi izgradimo neku novu stvarnost kako bi živeli drugačije. Da bi izgradili novu stvarnost, važno je sagledati koja je pozitivna namera sadašnjeg iskustva. Iza svakog isustva se krije neka pozitivna namera, neko učenje. To zahteva dublju analizu onoga u čemu smo I šta nas je tu dovelo, kao I koja je to lekcija koju je važno savladati. Tek onda, kada priznamo ono što jeste, odvažimo se I idemo dalje sa verom I nadom da postoji I drugačiji ishodi u životu.

Šta je tajna kvalitetnog života?

Bez prihavatanja realnosti nema niti promene, a ni napretka. Važno je da znamo gde smo, ali I gde želimo da budemo. Zatim biramo strategiju kako da stignemo I dostignemo željeno. Putevi mogu biti različiti, ali suština je ista. Samo se kreći ka svojim snovima.

Tajna kvalitetnog življenja je u suštinkoj podršci nas samih, najpre od nas samih i u spremnosti na stalne promene, jer život jeste promena. Učljivost je po meni jedan od najvećih darova, koje su nam život I dragi Bog darovali. U suštini, sve nam je dato, pa opet nekima nedostaje nešto! Jeste li se ikada zapitali zašto je to baš tako?

Kvalitetan život podrazumeva zahvalnost za ono što imate. Ako ste zahvalni pokazujete da cenite ono što vam je dato. Time uvažavate I vrednujete  sebe.

Zahvalnost je najveća tajna kvalitetnog života.

text: Mirjana Stojadinović

Tribina
Život u zdravlju – mit ili ISTINA

Mesto: Zemun, Goce Delčeva 1, Lutkarsko pozorište Pinokio
Vreme: 19. februar, od 18 do 20 časova

Više informacija klikom na link Život u zdravlju – mit ili ISTINA

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *