KAKO OPROSTITI I ZABORAVITI

Da li ste nekada rekli oprostio/la sam ali nisam zaboravio/la. Možda su vas tako savetovali, oprosti ali ne zaboravi ili vi smatrate da tako treba.

Šta u stvari to znači oprostiti ali ne zaboraviti?

Da li je to oprost?

Oprostiti često nije lako, ni sebi ni drugima. Često preispitujemo sebe, krivimo se a tako se postavljamo i prema drugima, pitamo se zašto se tako ponašaju, zameramo im i optužujemo. Nekada čak umemo da kažemo, ” oprostila sam ali i  dalje ne razumem, ja nikada ne bih to uradio/a.

Sve te situacije su istinski daleko od oproštaja.

Kako onda oprostiti?

Za oproštaj ne postoji recept. Ali ono što nas dovodi u stanje kada možemo da oprostimo je rad na rastu naše svesti i razvijanju emocionalne inteligencije.

Kada naša svest raste mi smo tada u stanju da iz drugih uglova sagledamo situacije koje smo ili sami proizveli ili možda neko drugi. Takođe kako naša svest raste mi postajemo osoba koja ima druge stavove, drugačije se ponašamo i drugačiji život vodimo. Znači nismo više ista osoba koja se nalazila u datoj situaciji. Kada razvijamo emocionalnu inteligenciju tada se razvija naša empatija. Što dovodi da možemo da razumemo i sebe i druge ljude. Njihovo ponašanje, odluke,  postupke i emocije. Svi mi se ponašamo u skladu sa našim trenutnim nivoom svesti i trenutnim emotivnim stanjem. Tako da isto treba da vodimo računa da ne potisnemo stvari duboko u sebe, jer onda opet to nije oproštaj. Pre nego što oprostimo i što je usko povezano sa oproštajem potrebno je da se oslobodimo emocija koje su nastale datom situacijom. Oslobađanjem svega potisnutog je siguran put ka duhovnom rastu i rastu na emocionalnoj skali.

Kada se u trenutku spoji oslobađanje potisnutih emocija, svest o tome da smo u datom trenutku kako mi sami tako i drugi učesnici radili najbolje što smo znali i apsolutno razumemo kako naše tako i tuđe emocije u datoj situaciji može da bude moment koji nas vodi ka oprostu.

coaching magazinInteraktivna radionica na kojoj radimo na ličnom razvoju i prevazilaženju mentalnih i emotivnih blokada počinje od 15. marta. koncept je takav da se radi 4 povezane radionice, jednom nedeljno u trajanju od 90 min. što ukupno čini jednomesečni rad i na taj način prolazimo kroz celokupan proces transformacije. Ima još par mesta slobodno, prijave do 15. marta. Ili se prijavite za neku od narednih radionica.

text: Marina Zlokolica, Holistic Life Coach & Praktičar Rekonekcije

ostali textovi

Youtobe kanal: Marina Zlokolica 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *