KAKO ODREĐUJEMO ŽIVOTNE PRIORITETE?

Da li naš život ispunjavaju prioriteti sa kojima smo u skladu?

Bez obzira, hteli mi to ili ne, voleli ili ne, pred nama se pojavljuju mnogobrojne obaveze koje, iz nama znanih razloga, treba da ispunimo. I to treba da prihvatimo jer, sve je to život!

Ali pitanje je koliko vremena i sebe dajemo tim obavezama? Da li smo u životu odredili prioritete? Da li tim obavezama, poslu, kućnim poslovima, … to svoje vreme poklanjamo voljno ili nevoljno? Da li smo se posvetili tome zato što smo prihvatili tuđe mišljenje i stvorili ubeđenje da to tako treba, da smo onda važni, zauzeti, jurimo, žurimo… a nigde ne stižemo.

Zamislimo se, šta u suštini, stoji iza toga? Da li od nečega bežimo, zavaravamo sebe, da  u stvari, nešto radimo ili smo pak, loše organizovani? Možda nam je fokus samo na uspehu i takvim ponašanjem stvaramo lažan osećaj kod drugih ali najviše kod sebe, da smo i mi uspešni? Razmislimo da li je stvarno tako i šta je za nas uspeh. Šta podrazumevamo pod tim pojmom?   Da li tada sagledavamo jednu ili sve oblasti života? Da li od svog utrošenog vremena koje prođe odvojimo vreme i za porodicu, igranje sa decom, šetnju sa partnerom, za prijatelje, sebe ili u našem danu ima vremena samo za posao?

Coaching konsultaciju sa Vesnom možete zakazati klikom na link

Preispitajmo malo naše prioritete. I šta nam donosi sreću. Novac? Ili možda one svakodnevne stvari i pojave koje prolaze mimo nas, neprimećene i obezvređene: osmeh, zagrljaj, neko izrečeno „dobro jutro“, neko „hvala“… ?

Razmislimo o tome. Upadamo u kolotečinu. Firme gde radimo opstaće i ako nismo mi tu. Zameniće nas neko nov i nema zastoja, sve će da teče kao pre, po utvrđenom planu. A naš život? Kako će on funkcionisati ako nismo tu, ako je naša prisutnost samo fizička? Ako nismo tu za naše najdraže, prijatelje, za sebe?

I on će nastaviti da teče ali u kom smeru? Da li ste za njega napravili plan?

Razmislimo, nikada nije kasno promeniti prioritete. Nikada nije kasno shvatiti šta je to što nas ispunjava. Ali, moramo raditi na tome, moramo se preispitati. Saslušati našu dušu, šta ona želi, kuda nas vodi? Kakav plan ima za nas? Da li je to – trošenje našeg vremena ispunjavajući tuđe planove ili ona želi da osetimo svu lepotu života, lepotu ljubavi, čaroliju sreće? I da nam svakodnevno telo blista iskricama radosti?

Oslušnite svoju dušu, pronađite lepotu i sreću u sebi, radujte se malim stvarima, idite ka velikim i u tom predivnom putovanju  ŽIVITE ŽIVOT!

text: Vesna Popović, Holistic Life Coach

ostali textovi

Youtobe: Živite život

Živite život, autor Vesna Popović- coaching magazin
Živite život, Vesna Popović

Knjigu Živite Život, možete poručiti klikom na link poručujem

photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *