KAKO NAPRAVITI PRAVI IZBOR

Šta su sve životni izbori, na osnovu čega pravimo izbore?

Skoro svaki dan u nekom razgovoru se pomene reč  „izbor“:

„Mogla sam da biram“,

„Nisam imala izbora.“,

„Izabrala si“,

“To nije loš izbor“,

„Nisam mogla da se odlučim“

Ove i slične rečenice se odnose na jednostavne, svakodnevne stvari. Pored svakodnevnih odluka, ove rečenice koristimo i kada govorimo o odlukama i izborima vezanim za male i velike životne odluke.

Najvažniji izbori su oni koji upravljaju glavnim oblastima našeg života: karijera, brak, obrazovanje, troškovi. Ali može da se dogodi da  napravimo “dobre”  izbore  u ključnim oblastima ali da se opet ne osećamo dobro u sopstvenoj koži. Imate sigurno primere ljudi koji su stupili u brak  sa osobom koja je dobra i gde postoje  uzajamna osećanja, ali  da nema ispunjenosti. Zašto?  Zato što postoji niz onih „malih“ svakodnevnih izbora koji su izuzetno važni i koji odredjuje u malim dozama naš život. A kada skupimo male doze , to onda postane velika količina naših izbora koja opredeljuje naš život. Ti mali izbori utiču na to šta radimo svaki dan, kako radimo, kako mislimo, šta osećamo.

Sve naše odluke su važne, i one male i one velike. I jedne i druge čine deo onoga što čini naš život takvim kakav jeste.

Život možemo da posmatramo kao niz izbora.

 

TOLERANCIJA JE KLJUČ

Donošenje odluka može izazvati veliki stres, glavobolje, neraspoloženje,nesanicu. Veoma često smo u momentima pravljenja izbora pretrpani infomacijama ili  emocijama i to nas blokira.

Da bi mogli da pravimo kvalitetne izbore da donosimo dobre odluke potrebno je da imamo razvijenu sposobnost tolereancije na frustraciju i sposobnost tolerancije na ambivalenciju.

Tolerancija na ambivalenciju je naša sposobnost da podnesemo suprotstavljene emocije koje u nama izazivaju neka situacija, objekat ili neki osoba. Na primer, ako smo u fazi donošenja odluke o prestanku pušenja. Znamo da nam je to važno za zdravlje, za budžet, znamo koje dobrobiti ćemo imati prestankom pušenja, ali sa druge strane baš uživamo kad zapalimo cigaretu. Razvijena sposobnost tolerancije na ambivalenciju nam omogućava da u ovakvim situacijama ne pobegnemo, ne odložimo, već  da  stanemo i donesemo odluku, napravimo  svestan izbor sa ciljem koji će biti realizovan.

Tolerancija na frustraciju je naša sposobnost da podnosimo i izdržavamo razne frustrirajuće situacije i da u takvim situacijama “ne odlepimo”, ne izbegavamo te frustrirajuće situacije već  da ostanemo svesni sebe,  situacije i   sposobni da adekvatno reagujemo.

coaching magazin

NIKO NE MOŽE IZABRATI ZA VAS    

Ako niste neko kome je lako da pravi izbore, znajte da je to proces koji se može uvežbati.

Osnovno je  da  niko drugi ne može da izabere umesto nas. Prihvatanje sadašnjosti  takve kakva jeste je prvi korak.

Kada prihvatimo sadašnje stanje i sagledamo što jasnije  razlog nastanka potrebe za izborom, potrebno je da vidimo šta mi želimo, šta nas motiviše, šta zavisi od nas.

Potreno je da odredimo šta želimo da postignemo, da odredimo naš cilj.

U ovom procesu potrebna je stabilnost i svesnost.

Ne treba donositi  ishitrene odluke u u momentu kada smo preplavljeni nekim osećajima. U tim mometima  moramo  sebe da zaustavimo i  da  umirimo emocije.

Može se desiti da smo prebukirani informacija, potrebno je da uvidimo relevantne informacije… Važno je da  ih selektujemo, da odbacimo nebitne informacije, da imamo kontrolu nad  svojim  umom.

Kada imate cilj, možete da  napravite spisak svih alternativa, različitih rešenja.

Sagledajte šta Vama i Vašem okruženju koja alternativa donosi. Ovo nije lak posao, jer nismo proroci. Valja se potruditi da što preciznije sagledamo posledice svake eventualne odluke i da ih uporedimo sa svojim vrednostima.

Dobar  način da sagledate mogućnosti je da se zamislite u situaciji za koju ste se opredelili. Pokušajte da osetite šta radite, šta govorite, šta vam okolina govori i kako se Vi povodom toga osećate. Često ne postoji idealno rešenje, ali postoji najprihvatljivie za Vas.

  • Izabrano rešenje treba da ima vrednost za Vas.
  • Napravite korake koji Vas vode do ostvarenja cilja.
  • Posvetite se ostvarivanju plana.

Deluje pomalo komplikovano, zar ne?  Počnete sa treniranjem donošenja lakših odluka, pravljenja izbora i  to će postati rutina kojom možete pojednostaviti  i olakšati svoj život.

 

ŠTA AKO POGREŠIM?

Probajte da svoje izbore posmatrate sa više lakoće. Izbor je Vaš i vezan je za Vaš život. Račune polažete samo sebi. Zato uživajte u svom životu i svojim odlukama. Napravili ste izbor najbolje što ste umeli u datom trenutku. Budite ponosni na sebe , poštujte sebe i svoje izbore. Kada cenite sebe, cenite svoje odluke, i drugi će pokazati poštovanje prema Vama i Vašim odlukama. Medjutim, treba da imate na umu da su odluke podložne promenama. Ako niste zadovoljni odlukom, ako su se okolnosti promenile, razmislite, možda je vreme za redefinisanje odluke. Ako Vi donesete svoju odluku, ko može da Vam uskrati pravo da promenite svoju sopstvenu odluku. Samo Vi.

 

Svetlana Blagojević, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo:

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *