KADA SMO SPREMNI ZA PROMENE?!

Da li nas uvek neželjena dešavanja navode da zastanemo i da se zapitamo MOŽE LI BITI DRUGAČIJE  ili….

 

Tek pre neki dan sam saznala da postoje tri načina da se čovek promeni. Kada doživi veliku sreću, kada doživi veliku nesreću i kada odluči da to učini uz pomoć terapeuta ili kouča. Svima želim da dožive veliku sreću, jer nikome zlo ne bih poželela, a na žalost veliki broj ljudi teško pristaje da prizna da ima problem, još manje da o njemu razgovra sa koučem.

KO SU OSOBE KOJE PRIZNAJU DA ŽELE PROMENE

coaching magazin

Znate kako kažu kad ne možeš da promeniš život i okolnosti ti promeni frizuru. Skoro sam o tome pričala sa svojom klijentkinjom profesionalnim ženskim frizerom. Koliko su žene spremne da se menjaju, da li su promene drastične tipa od duge kose kratka frizura iz plavuše u crnku, ili su više u fazonu „neka sve ostane isto samo mi malo skratite krajeve“.

DA LI „ KRATIMO KRAJEVE“ ILI POČETAK

Ako želimo da pomognemo sebi onda definitivn trebamo da menjamo početak, odnosno naše bazične stavove i mišljenja. To nije kratak proces, treba vremena i treba stručna pomoć. Ni jedan lek ne postoji koji će umesto Vas da reši sve Vaše probleme, već razgovor, rad na svom ponašenju i menjanjem modula ponašanja različitim tehnikama i alatima. Šta god da Vam treba, da li je tehnika asertivnog govora, kongitivno bihejvioralna, transakciona ili rad sa koučem, možete probati sve dok ne pronađete sebe. Svakome od nas ne odgovaraju isti uslovi i principi. Svima nama stoji neka „frizura“, pa makar i bila ošišana i na isti način kao na nekom drugom.

A ako krenemo od krajeva, početak nikada nećemo izmeniti. Mi u biti ostajemo isti, ali možemo samo „popucati po krajevima“. U tom slučaju dobri smo drugima, jer smo i dalje isti a to kako smo mi, da li pucamo ili ne, da bi drugima bili isti, to nikoga nije briga.

Kada Vas „boli duša“ verujte boli samo Vas a kada se menjamo drugima ne preostaje ništa drugo nego da nas vole takvi kakvi smo ili da prestanu da nas vole.

To je tačka preloma, da li Vam je važno da Vas vole ili da sami sebe Volite?

Oni koji vas iskonski vole, voleće i Vaše promene. Oni koji Vas „gube“ gube projekciju Vas kakvi ste bili u njihovim očima, tj kako su oni želeli da Vi budete i da Vas „Vole“.

ŠTA NOSE PROMENE?

Promene nose novine. Nešto što do sada niste videli – videćete, što niste osetili – osetićete i što niste želeli da čujete – čućete. Često će Vam se desiti da u raznim dnevnicima o promenama ličnog razvoja vidite na početku nešto što možda i ne razumete. Neki tekst ispisan lepim ukrasnim slovima i na kraju mesto za Vaš potpis i datum  kad ste doneli odluku da se menjate.

coaching magazin
Jelena Milenković, Holistic Life Coach

Možda niste svesni ali to je vrsta sagasnosti gde ste saglasni sa svim promenama koje će Vam se desiti u životu nakon Vaših ličnih promena. I uglavnom smo svi zadovoljni svojm promenama. Kažem uglavnom jer ako osoba ne uđe u proces promena samostalno i samosvesno, po izlasku iz „zone komfora“ uglavnom se nađe u situaciji da druge okrivi za svoje promene. Promene neminovno donose dobro onima koji su spremni da to dobro prime i dele. Oni koji na to nisu spremni, oni koji sumnjaju i preispituju, kalkulišu sa životom, za njh i postoji upravo ta pisana saglasnost. Za promene trebaš biti spreman da ih gradiš, prigrliš, primeniš, ako nisi onda još nije došlo tvoje vreme.

Kreni lagano, dečijim koracima, polako, stićićeš do cilja. Stićićeš do promene tek kada dorasteš da prigrliš sve ono što ti  promene nose.

 Coaching konsultaciju sa Jelenom možete zakazati klikom na link ispod

Jelena Milenković, Holistic Life Coach

ostali textovi

photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *