KAD NAS LJUBAV DOTAKNE,  POŽELIMO DA KRAJ NAS OSTANE

Ljubav – pokretačka i nepresušna inspiracija umetnika, zvezda vodilja, recept za lepotu i život sa osmehom, pobednik nad pobednicima kada su osećanja u pitanju, nezaobilazna tema na dnevnom nivou, ali u isto vreme i izazov. Da li je naša sposobnost da volimo blokirana? „Onaj koji ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi“ govorio je Duško Radović. Da li je ljubav onda privilegija dostupna samo odabranima i koliko je potrebno da platimo da budemo u grupi odabranih? Verovatno bi danas mnogi dali čitavo bogatstvo kad bismo ljubav mogli tako jednostavno da kupimo. Ali ne možemo, ne na takav način.

RAZUMEVANJEM DO USPEŠNOG EMOTIVNOG ODNOSA

 • Sagledati gde smo i šta imamo sada, a šta bismo želeli da imamo u budućnosti (neko nema partnera, neko ima, ali je nezadovoljan i želi da poboljša odnos…)
 • Budimo realni u odabiru cilja i zahteva šta želimo od partnera (možda bih volela da moj partner izgleda kao Bred Pit, ali to baš i nije realno), zamislimo ili još bolje napišimo što detaljnije i u raznim aspektima, kako zamišljamo našeg partnera
 • Pošto smo pobrojali sve pozitivne osobine i osećanja koja očekujemo, hajde da napravimo listu onih loših osobina koje bismo mogli da prihvatimo od našeg partnera (jedna klijentkinja je zamerala mužu zbog hrkanja, ali ni ona nije baš nije mogla da se pohvali umećem u kulinarstvu… naravno, sve je rešeno jer su se oboje želeli da ostanu zajedno)
 • Prestanimo da poredimo sadašnje ili buduće partnere sa bivšima (pokušaj reciklaže partnera neće dati dobre rezultate), kao ni sebe sa njihovim bivšim partnerima (jer ni samoreciklaža definitivno nije od pomoći)
 • Prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo i ne pokušavajmo da glumimo nekog drugog da bi opčinili partnera, jer se na kraju ipak sve otkrije
 • Pobedimo strah od prethodnih brodoloma (raskid, razvod) i odblokirajmo našu sposobnost da ponovo volimo (zar nije lepše dopustiti sebi ponovo taj divni osećaj ma koliko trajao, nego odustati ili se sputavati i upuštati u površne veze?)
 • Prepustimo se i zanemarimo potrebu da sve uvek bude pod našom kontrolom
 • Razgovarajmo, razgovarajmo, razgovarajmo! I nemojmo nagađati šta se kome podrazumeva. Još je Meša Selimović davno rekao „Najgore je kad ljudi ćute, kad se ne objasne, pa svaka sumnja ima pravo na život. I moja i tvoja…“
 • Kad god bismo imali potrebu da kritikujemo, pokušajmo da razumemo postupak druge strane (pokušajmo na trenutak da budemo „u njenim cipelama“)
 • Kada počnemo sabotažu zbog gubitka samopouzdanja, zapitajmo se do kada tačno i od koga treba da tražimo dozvolu da bismo bili srećni? Odgovor nas može iznenaditi!
 • Ako nam je zaista stalo da zadržimo partnera ili privučemo novog, „must have“ je da osvestimo ŠTA SMO MI SPREMNI DA PRUŽIMO da bi partner bio sa nama

Sa preduzetom akcijom, koja istovremeno podrazumeva lični rast i razvoj na putu ostvarenja uspešnog partnerskog odnosa, možemo dostići rezultat koji se ogleda u zadovoljstvu sobom i učinjenim, što se neumitno reflektuje i na našu okolinu. Tada naše novo, unapređeno „ja“, može učiniti da partnerski odnos dobije jednu novu i lepšu dimenziju. Zajedno se možemo složiti da, kada znamo koliko smo spremni da pružimo za ono što želimo, ljubav koja nas je dotakla ima pravo da tu i ostane.

Na kraju, začinimo naš „happy end“ citatom Bogdana Stevanovića: „Pustite da se od tako velikih osećanja osetite toliko malim, a da vam ujedno daju toliko snage da budete najjači na svetu.“

 

Verica Dugan, Holistic Life Coach                               

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

One thought on “KAD NAS LJUBAV DOTAKNE,  POŽELIMO DA KRAJ NAS OSTANE

 • 11/21/2015 at 15:31
  Permalink

  uh, težak tekst za jednu tako lepu stvar
  ljubav vas čini da volite, dovoljno je prepustiti se.
  lično ja, kad bih počela da čitam tekst, pobegla bih-težak je 🙁

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *