ENERGIJA LEPOTE, UTEHE I POISTOVEĆENJA

Pesme Jelene M. Ćirić generišu, u emotivnom smislu, onu neverovatnu moć koju je poezija nekada imala, a koja se izgubila u new age rezistentnosti na liriku.

Nabijena neverovatnim emocionalnim slojevima, ova lirika funkcioniše na potpuno dve različite frekvencije. Jednoj sofisticiranoj, koja svojim minimalizmom pokazuje da se radi o pesniku eruditi, sa veliki brojem referenci i čak povremenom ironijskom distancom, toliko neophodnom za intelektualni subverzivni potencijal poezije. Sa druge strane, ona je neposredna, jaka, gotovo neophodna u savremenom životu, kada se čovek hvata za liriku kao za slamku spasa anagnorizma u opštem emotivnom bespuću koje nosi savremeni život i egzistencijalni grč.

coaching magazin

Jelena postiže zapanjujuću antinomijsku funkciju svoje lirike, koja običnom čitaocu vraća onu energiju utehe, lepote, poistovećenja – što je nekada bila funkcija poezije, kada je ona bila centar duhovnog sveta, a onom iniciranom, eruditi čitaocu ova poezija, koja u sebi nedri brojne intelektualne reference je znakovita poezija lirskog adepta.

Poezija Jelene M. Ćirić raritetan je primer post-post moderne lirike, koja naizgled u minimalizu emotivne eksplozije skriva gnozu svojih literarnih referenci. Poezija nad kojom mogu da uživaju široke čitalačke mase i u čijoj suptilnosti svaki lirski adept ima svoju omiljenu strofu.

By Mr Isidora Bjelica

Žar – Jelena M. Ćirić

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.