DETE U NAMA SE RADUJE I ŽELI ŽELJE

Sve smo bliže ponoćnom zvonu koje će označiti početak Nove godine. Mnogi su već u pripremama, puni očekivanja i želja. Možda ne želimo sebi priznati da imamo želje, jer se bojimo da se neće ostvariti i da ćemo se razočarati. Ipak, okolina u kojoj živimo  govori da želje imamo.  Ulice, trgovi, kuće i dvorišta su već puna novogodišnjih ukrasa, čitavog spektra svećica. A u tom blještavilu je naravno i razdragani Deda Mraz, koji se penje po krovovima, zidovima ili ogradama noseći poklone. Sve mi liči da odrasli ni ne postoje…kao da vidim samo razigranu decu.  Pitam se da li smo svesni te unutrašne radosti, iskrene i potpune,  koju nosimo u sebi?!

coaching magazin

 

POSLUŠAJTE SVOJ NAJISKRENIJE ŽELJE

Sva atmofera blještavila upućuje da je sada vreme kada treba da se prepustimo radosti, kada treba da dozvolimo detetu u sebi da ima želje i da želi (bez obzira da li nam je 20, 40, 60 ili više godina, to dete živi u nama i to je ono što mi jesmo).

Pogledajte to dete u sebi. Zapitajte ga: “Šta želiš?  Dozvolite mu da Vam kaže i ne prekidajte ga svojim “odraslim” primedbama. Ukoliko primedbe naviru osetite iz kog dela Vas to dolazi. Osetite ko to govori (mama, tata, baba, deda, okolina ili neko drugi). Ko to od Vas pokušava načiniti velikog čoveka. Da li je taj neko bio dovoljno velik da Vas uči šta ili ko treba da budete, da želite, da mislite?

Pitajte dete u sebi šta misli o njima. Ali ne zaboravite da dete u Vama nema predrasude, ne osuđuje, ne kritikuje, baš kao i svako dete.  Kada to spoznate onda možete da ga pitate. Pitajte ga šta misli, šta želi.

Napravite spisak svih želja. Pustite neka olovka piše bez zastoja, bez zareza, velikog ili malog slova. Baš kako bi to pisalo dete, bez ikakvih ograničenja.  Želje neka teku kao reka. Papir neka im bude okean u koji će se ta reka uliti. Oživite u mašti sve što ste napisali, radujte se i pustite. Dozvolite svom istinskom Ja neka se raduje.

Ništa ne očekujte, samo želite i verujte u svoje želje, verujte detetu u sebi, jer to ste Vi!

Svaki dan pročitajte svoje želje, dopišite ako se pojavi još jedna, dve ili 100 želja. Radujte im se. Osetite sreću jer imate želje. Spisak neka bude dugačak.

Budite ponosni na svoje želje, na svoju iskrenu Dušu koju samo dete u Vama ima. Znajte da ima i onih koji znaju šta ne žele, ali ne znaju šta zaista žele. Svaku želju uokvirite vedrom bojom, ukrasite cvetom, zvezdom, detelinom s četiri lista  ili nekim drugim srećnim simbolom koji će ispisati dete u Vama. Ponavljam: “Ništa ne očekujte, samo želite”.

 

ŠTA  AKO  NEMAM  ŽELJE?

Ukoliko pripadate grupi onih koji znaju šta ne žele ali ne znaju šta žele, dozvolite sebi malo vremena. Dete u Vama je negde skriveno, boji se, nema poverenja jer je možda nekad bilo povređeno. Pozovite ga, pitajte: “Da li sam te povredio/la,  čega se bojiš? Sigurna sam da ćete odgovor dobiti. I nemojte se iznenaditi ako prepoznate situacije u kojima sami sebe niste zaštitili, gde ste sami sebe povredili (najviše verbalno). Moguće je da Vam se pojave jasne slike kroz vizualizaciju, samo malo obratite pažnju. Dete u Vama će sve iskreno da Vam ispriča i pokaže. Kada osvestite više ništa neće biti isto, i to ćete pepoznati po tome što ćete osetiti radost u sebi. Jer ste prepoznali gde ste sebe kažnjavali, a niste bili svesni. Dete u Vama će početi da se raduje!

Neka Vam papir želja bude uvek dostupan, na mestu gde ćete ga često videti u toku dana. Recite povremeno: “Dozvoljavam sebi da imam želje” i povežite se sa svojim srcem.

U početku možete imati kratak dah, pojačano lupanje srca, možda osećanje tuge i poneku suzu ili drugu manifestaciju. Dozvolite emociji da se ispolji, pustite je neka prođe kroz Vas. Nakon toga ponovo recite: “Dozvoljavam sebi da imam želje”. Primetićete nakon nekog vremena i ponavljanja,  želje će krenuti. Dete u Vama će nestrpljivo i sa radošću isčekivati da počnete pisati, da ne izostane ni jedna želja. Verujte tom svom detetu i pustite želje neka preplave celo Vaše biće. Neka jedan papir ne bude dovoljan da sve Vaše želje stanu. Dajte dobrodošlicu svojim željama.

Želite ih, radujte se i verujte!

Na kraju liste želja napišite svoju zahvalnost, svoje ime.

Listu stavite u kovertu crvene, zelene ili ljubičaste boje. Čuvajte je na mestu gde ćete moći da je vidite svakog dana. Povremeno pročitajte svoj spisak želja, ali svaki put se povežite sa detetom u sebi. I posmatrajte šta se dešava.

Ne zaboravite: želje doživite uvek s radošću, onom koju ste imali u trenutku dok ste ih pisali!

U Vašim mislima umesto briga, strahova ili dugih neprijatnih emocija neka budu  želje Vašeg najiskrenijeg Ja!

Želim Vam srećnu Novu 2016. godinu i spisak želja koji nikada nećete prestati da pišete!

 

S ljubavlju,

Jasna Evetović

ostali textovi

photo by Fabrika fotografa

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *