DA LI ZAISTA NE MOGU ILI JE MOŽDA NEŠTO DRUGO?!

„ Sve se može kad se hoće“, a da li je u životu baš tako?

Svesnim izborom odlučujemo da li nešto možemo ili ne, ta odluka je sasvim na mestu, uostalom to je naše pravo. Ali šta se dešava kada na NEVESNOM nivou odlučimo da ne možemo i to živimo? Dešava se patnja.

ZAŠTO I KAKO BIRAMO MOGU ILI NE MOGU?

coaching magazin

Naravno da se koren naših odluka oblikuje još u najranijem detinstvu. Da li smo živeli u zabranama, pa smo sami sebi utuvili da je nešto bolje da ne radimo i na taj način izbegli kritike ili smo bili ohrabreni da biramo i radimo različite stvari. Složićete se samnom, i jedno i drugo, nema tih roditelja koji su isključivo pordžavali samo jednu stranu. Pa ipak, i te zabrane sa kojima smo se nosili nisu sve validne za ono što danas živimo. Na neke smo reagovali snažno emotivno a na neke ne. Zabrane su svuda oko nas, često druga strana je imala samo potrebu da nas zaštiti, to je bila jedina namera, no naš senzibilitet u tom momenutu možda je bio osetljiviji i mi smo to shvatili ozbiljnije no što je trebalo.

Vrtić, škola vrvi od zabrana. Svaka zabrana je osmišljena da bi se podstakao red, jer je to način kontrole. Ako ste bili drugačiji, naravno da ste se često sretali sa zabranama. Obeleženi sigurna sam da su mnogi uticali da se uklopite i prihvatite pravila, većina to i uradi ali tada prihvati i gomilu zabrana. Tako kada zanosni duh krene, osoba se priseti da NE TREBA to činiti kako ne bi ponovo bila glavna atrakcija. Nisam protiv pravila, naravno da sistemi mogu i moraju imati svoja pravila, jer zamislite da ih nemaju, šta bi bilo! Ali šta je koren različitosti iz koje proističe drugačije ponašeanje, to nikoga ne zanima, na to niko ne obraća pažnju. Nekako u tom periodu osoba sebe ubedi da ne treba, kasnije to predje u NE MOGU.

Ne mogu da budem različit

Ne mogu da probam jer možda izazovem posmatranje

Ne mogu jer me je strah, šta će drugi reći

I tako NE MOGU postane deo života do te mere da niko više sebe i ne pita a zašto ja to ne mogu, da li je istina da ne mogu? NE MOGU postaje trajno uverenja, koje se javlja na svakom aspektu života.

 

RECITE MOGU UMESTO NE MOGU     

 Gde živi vaše NE MOGU, svugde gde imate osećaj patnje, na svakom aspektu života u kome niste zadovoljni. NE MOGU kao stečena navika ima svoj proces, a da bi ste mogli, taj proces trebate okrenuti u suprotnom smeru.

 Najpre trebate postati svesni gde je sve vaše ne mogu, ocenite svaki aspekt ocenom od 1 do 10. Tamo gde je ocena ispod 5 tu je i vaše ne mogu.

 coaching magazin

Ništa ne možete  promeniti dok ne postanete svesni da nešto može biti drugačije.

 UVID JE PRVI KORAK 

Sada kada ste svesni da nešto može i treba biti bolje čeka vas proces. Proces ima voje trajanje, te vas ohrabrujem da sebi date vreme koje je neophodno da svoju naviku promenite.

 JA TO MOGU

Naravno da možete. Na rečima je mnogo hrabarih, hajde da vidimo na delu, da li ste hrabri koliko mislite da jeste. Ja smatram da jeste, sigurna sam da vam je dosadila patnja.  Izvojite samo jedan aspekt, onaj prvi koji najviše želite da promenite. Ujedno vaš izbor označava da vam je tu najviše snage potrebno da funkcionišete stabilno, tu je oscilacija od „ dobro do užasno“.

 

-Pitajte sebe šta ovde ne valja, šta ja to ne radim što bi trebalo da radim, šta sam uradio, a šta sada mogu da uradim?

Odgovori će pristizati, intelektualno će vam dolaziti ideje ali onda samo poslušajte gde se javlja ALI…. u tom ali, krije se vaš utisak da ne možete.

Podsetiću vas, vi zaista možete sve što želite, no vaš lični utisak vas onemogućava i odvaja od uspeha.

JOŠ MALO I GOTOVO

 Na coaching konsultacijama ALI uvek zvuči ovako;

  • ali ja ne umem: ONDA TREBAŠ NAUČITI ONO ŠTO NE ZNAŠ
  • ali ja ne mogu: DA LI ZAISTA NE MOŽEŠ ILI NE ŽELIŠ
  • ali ja nemam snage: ISTU KOLIČINU SNAGE KORISTIŠ ZA SVAKI IZBOR, ZNAČI POSEDUJEŠ SNAGU, TO JE IZGOVOR
  • ali nisam siguran da ću moći: POSTOJI SAMO JEDAN NAČIN DA SAZNAŠ. PROBAJ
  • ali svi će mi se smejati: HOĆEŠ LI SE TI SMEJATI POSTIGNUTIM USPEHOM? ŠTA JE VAŽNIJE NA KRAJU?
  • ali kako? ZNANJE ČINI DA ZNAŠ, NIJE SRAMOTA PITATI!

Ovde nije kraj, ovaj proces iz NE MOGU U MOGU trajaće neko vreme, na vama je da istrajete, da prisvojite novo ponašanje koje je suprotno od onog naučenog. Ono što je prava poslastica kada jednom naučite kako nešto MOŽETE taj model onda primenjujete svaki naredni put i vi postajete USPEŠNI.

Ako vam zatreba pomoć možete se javiti za individualne coaching konsultacije. Rad sa Holistic Life Coachom doprineće vašem boljitku na svakom nivou u svakoj situaciji. Uostalom vi učite novo ponašanje, dakle potreban vam novi alat za uspeh!

text: Lidija Grujić, autor Holistic Coachinga                                  

 

OBUKA ZA HOLISTIC LIFE COACHA

počinje 13.11. 2016 u trajanju od šest meseci, princip rada jednom mesečno. Obuka je moguća i putem Skype-a 

saznajte sve potrebne informacije klikom na link OBUKA

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *