DA LI JE LJUBAV PREMA SEBI SEBIČNOST?

U svetu vlada opšte uverenje da, ako se nesebičnost izjednačava sa ljubavlju prema drugima, onda sebičnost mora da znači suprotno tj. izostanak ljubavi prema drugima – jer, sada kada smo je usmerili prema sebi, ne možemo nigde više! Ljubav je, očigledno, jednosmerna ulica! Na scenu stupaju strah i nesigurnost izazvani umišljenom oskudicom u količini Ljubavi! Izgleda kao da postoji raspodela vlasništva nad ljubavlju, pri čemu svako ima svoj ograničeni delić ljubavi – koji ne sme da ima za sebe, već ga mora (kao svaka „normalna“ osoba) prepustiti drugima! Uočavate li ovde nepravilnosti?

Dakle, postoji suludo verovanje da ne možemo voleti i sebe i druge ljude, tako da nam stiže nova nedoumica. Ona je tu samo da bi nam pružila lažni osećaj kontrole, da imamo izbora, da mi sami nešto odlučujemo, a to je: koga da volimo – sebe ili svet? Naravno, u potpunosti verujemo da je to jedina opcija koju imamo. I onda, tu nastupa još hrpa drugih (isto tako suludih) uverenja, kojima smo isprogramirani od detinjstva, a koja će podržati našu odluku da ne volimo sebe, a volimo svet (kao da je tako nešto moguće).

Na svu sreću, tako nešto i nije moguće, jer ne možete da date nešto što nemate. Da biste drugima pružili ljubav, neophodno je da je prvo pružite sebi.

 coaching magazin, ljubav prema sebi

IMAM LI PRAVO VOLETI SEBE?

Postoji li razlika između sebičnosti i ljubavi prema sebi?

Biti sebičan znači (mehanički) postupati iz pozicije Ega, straha, nesigurnosti i podsvesnih programa. To znači biti nezadovoljan i ograničen. To znači biti nesvestan svog položaja, misli, zahteva, postupaka, mogućnosti i potencijala. To znači ne voleti sebe i druge, ne poštovati sebe i druge, ne prihvatati sebe i druge, kriviti i osuđivati sebe i sve oko sebe.

Ljubav prema sebi ima upravo suprotno od pomenutih značenja. To je istinska nesebičnost, velikodušnost, iskrenost i otvorenost prema sebi i drugima, poštovanje i prihvatanje sebe i drugih baš takvih kakvi jesu. Voleti sebe istovremeno znači i voleti sve oko sebe, jer sve oko nas je samo odraz nas samih – našeg mentalnog, emocionalnog i duhovnog stanja svesti. Kada u sebi negujete ljubav i harmoniju, pronalazićete ih i u svemu što vas okružuje.

Ljubav je već uveliko tu. U Vama. Oko Vas. Ona je sveprisutna i sveprožimajuća Sila. Strpljivo čeka da je pozovete da zavlada Vašim unutrašnjim svetom, da osetite njenu moć, da postanete svesni njene veličanstvenosti, da budete opijeni njenim prisustvom.

Da Vaše misli, osećanja, reči i dela budu nadahnuti i ispunjeni Ljubavlju. Da budete kanal kroz koji će ljubav moći slobodno da se izražava i blješti, u svom punom sjaju.

U tome i jeste suština.

SEBIČNOST V.S NESEBIČNOST

Sada možemo da razjasnimo još neke stvari u vezi (ne) sebičnosti. Kada Vam neko kaže da ste sebični, šta to znači za Vas? Šta Vam to zaista govori?

Za početak, govori vam puno o osobi koja je sebično iznela takav komentar.

Bez obzira o čemu je reč, ova situacija UVEK ima isto ZNAČENJE: dotična osoba smatra da ste Vi sebični (loša osoba) zato što ne ispunjavate neki njen zahtev, koji ona sebično zahteva stavljajući svoje potrebe na prvo mesto. Ko je onda tu zaista sebičan? Uostalom, da je njen zahtev bio u cilju opšteg dobra za sve, ne samo za nju, onda biste i Vi, (verovatno) vrlo rado, učestvovali u tome. Kada je reč o opštem dobru, život ima svoje načine da omogući ostvarenje svega što je potrebno i kada je potrebno Vaše angažovanje – bićete angažovani.

Naravno, imajte ovo na umu onda kada (ili pre nego što) nekog poželite nazvati sebičnim. Ovo pravilo važi za SVE, dakle, i za VAS. Kako ćete to rešiti? Radite na tome da razvijete što više razumevanja prema sebi. Kada Vam pođe za rukom da shvatite sebe – shvatićete ceo svet!

GRADITE ČVRSTE VEZE SA SOBOM

Najvažniji odnos u kome ćete provesti svaku sekundu svog života je odnos sa samim sobom! Zašto onda, jednostavno, ne biste sebi olakšali život tako što ćete već danas početi da gradite čvrste i stabilne temelje za neboder Vaše harmonične veze sa sobom? Zamislite kako bi bilo da počnete sasvim drugačije da postupate prema sebi? Da se oslobodite samonametnutog osuđivanja, krivljenja, maltretiranja – koji ionako nikuda ne vode? Kako bi izgledalo da, umesto toga, tretirate sebe sa puno više ljubavi, poštovanja, uvažavanja, zahvalnosti i poverenja, nego ikada do sada? Šta ako biste svakim danom to sve više i više produbljivali? Zamislite samo kakvu božanstvenu vezu sa sobom ćete imati za godinu dana od danas, ako počnete odmah?

Šaljem Vam okeane pozitivne energije, radosti i inspiracije!

Tamara Škorić

ostali textovi:

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *