COACHING LEKCIJA: KAKO OSTVARITI CILJ/ŽELJU

Postavite sebi sledeća pitanja, budite što iskreniji u davanju odgovora.

 • Da li vam se dešava da imate sjajne ideje koje nikada ne ostvarite?
 • Da li Vam se dešava da počnete puno stvari i onda se izgubite pa ih ne završite?
 • Da li Vam se dešava da ono što radite nikada nije dovoljno dobro da bi posao  priveli  kraju?
 • Da li Vam se dešava da ste stalno u procesu planiranja, ali nikako da krenete sa realizacijom.

KOJI SU VAŠI IZGOVORI?

 • Da li sebe vidite kao perfekcionisu kome nijedno rešenje nije dovoljno dobro?
 • Da li vam se čini da ako izaberete jednu opciju, vreme može pokazati da  je  neka druga bolja?
 • Da li mislite da niste dovoljno dobri da bi mogli da TO uradite?
 • Da li Vam vreme pojede početni  entuzijazam?
 • Da li se plašite da ćete po završetu započetog  doživeti  kritike ili se plašite da ćete doživeti veliki uspeh?

Ili  imate  neki  drugi izgovor? Važno je da  sebi  priznate da su  to samo  izgovori  koji  prikrivaju  nešto drugo.

KAKO USPEŠNO ZADATI I OSTVARITI CILJ!

coaching magazin
Svetlana Blagojevič, Holistic Life Coach

 

 • imenujte vaš cilj
 1. Postavite sebi pitanje: Da li ja to zaista želim? Koliko je jaka  moja želja? Koliko je TO meni važno?   Koje vrednosti  mislim da će mi doneti ostvarenje cilja?  KolIko sam motivisan da se pokrenem?  Koliko sam spreman da se menjam, prilagodjavam?

Šta sam spreman/a da radim, šta nisam? Kako će realizacija uticati na  mene,  kako će uticati na ljude oko mene?  Kakve promene će prouzrokovati ostvarenje cilja?

Dakle, pre nego što definišete  cilj, porazgovarajte sa sobom da bi se uverili da ste sigurni da želite da ostvarite cilj. Budite sigurni da ćete zaista biti spremni da se posvetite ostvarenju  svog  cilja i prevazilaženju  eventualnih  prepreka na putu  realizacije.

Ako niste sasvim  sigurni, ako ne možete da odmah kažete da ste sto posto spremni, još  se malo informišite, porazgovarajte sa kompetentnim  ljudima. Samo kada budete sasvim sigurni u sebe , definišite cilj.

 Potrebno je da cilj definišite što preciznije. Ako kažete sebi da želite da budete srećni ili uspešni, to nije precizno. Šta vas čini srećnim? Kako izgleda kada ste uspešni? Precizno opišite šta sve podrazumeva vaš cilj, kako ćete znati da ste dostigli svoj cilj i definišite kada ćete ostvariti scoj cilj. Što više detalja!!!

 Coaching konsultaciju sa Svetlanom možete zakazati klikom na link

 1. Napravite spisak svih zadataka koje treba da uradite. Opišite svaki zadatak do detalja i stavite ga u vremenski okvir. Koliko vremena smtrate da vam je potrebno.
 2. Procenite šta vam je sve potrebno: materijalne, ljudske, vremenske, energetske resursi. Budite precizni u proceni. Ako ne procenite dobro, možete doći u situaciju da se razočarate jer ste negde verovali da će vam  trebati  manje truda i vremena.
 1. Unapred definišite kvalitet i kvantitet, onogo što želite da ostvarite. Ako to ne uradite može se desiti da nikada ne budete zadovoljni ostvarenim, da gajite očekivanje da treba da bude uvek bolje, više ili, druga krajnost, može se desiti da nešto bude „traljavo“- nedovoljno dobro a da vi  to  ne primetite.
 1. Budite posvećeni svom cilju. Šta ćete uraditi ako se pojavi neka situacija koja je primamljiva i koja vas „odvlači“ od  rada  na  zadacima vezanim za vaš cilj. U takvim trenutcima, razmislite šta su vaši  prioriteti.
 1. Motivišite sebe. Kada krenemo ka nekom cilju puni smo entuzijazma, energija kipti. Kako vreme odmiče možemo se malo umoriti, cilj  nam  može izgledati  predaleko, previsoko, preteško. Može se desiti da nam dnevni zadaci isisaju  energiju. Zbog  toga je važno da imate  viziju  svog  cilja, da je osećate i da možete da  se vraćate  lepom osećaju, dobroj energiji, kvalitetima i reakcijama  koji ćete imati kada ostvarite svoj cilj. U ovu  svrhu  možete da koristite razne  predmete, afirmacije, knjige, muziku. Neka ono što vas  podseća na ostvarenje cilja bude uvek blizu vas, tako da uvek  možete  da vidite, čujete, pročitate to nešto i da vam se vrati  osmeh u srce pri  pomisli  kako će biti  dobro kada ostvarite svoj cilj.
 1. Pratite svoj napredak. U planiranju ste napravili vremenske okvire završetka pojedinačnih zadataka. Pratite  kako vam ide. Ne izbegavajte da sagledate šta ste uradili. Ako ste negde probili rok ili niste uradili kako ste isplanirali, sagledajte uzroke i vidite posledice. Ako treba  revidirajte.
 1. Proslavite svaki uspešno završeni korak. Nagradite sebe lepim rečima, izlaskom, opuštanjem, čokoladom  ili onim što će vas baš  obradovati  i  podstaći u tom trenutku.
 2. Revizija. Medjutim, dozvolite sebi mogućnost da ako ste u medjuvremenu uvideli da ste pogrešili sa postavljanjem cilja uradite reviziju ili čak i odustanete. Odustajanje je krajnja opcija. Ali, ako vidite da baš ne ide, procenite uloženo vreme i  potrošene resurse, pa donesite razumu odluku. Dozvolite  sebi  da odustanete ako je neophodno. Kada  krenete  pripremljeni od pozitivno precizno definisanog cilja  zapisujući sve, prateći svaki akcioni korak i  motivišući sebe imate  realnu  mogućnost da završite započeto!

Svetlana Blagojević, Holistic Life Coach & Joga instruktor

ostali textovi

photo: Pixabay, Fabrika fotografa

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *