BUSINESS COACHING:KAKO DA RADITE POSAO KOJI NE VOLITE

Kada počinjemo da radimo na novom radnom mestu najčešće početna “zaljubljenost” u novu kompaniju / tim / poziciju / platu ili konačno zaposlenje  posle dužeg vremena traženja, zamute sliku o tome šta smo zapravo dobili, a šta ćemo zaista dati kompaniji.

Posle nekog vremena (sve zavisi od nivoa očekivanja i veličine disbalansa sa realnošću)  počinjemo da otkrivamo da možda nije baš sve tako bajno i sjajno, kao što smo očekivali na početku. Očekivanja nekad kreiramo sami, maštajući o svemu lepom što nas na novom poslu čeka, a nekad nam u oslikavanju idealne slike pomognu i novi poslodavci – obećavajući ono što nisu spremni da ispune. U nekim slučajevima je dovoljno samo da vam prećute nekoliko ključnih (loših) aspekata novog posla, kao što su: prekovremeni rad, neusaglašen kolektiv, neredovna primanja, neadekvatan radni prostor… pa da se nakon nekoliko nedelja / meseci osetite loše i prevareno.

 

POSAO KOJI (NE)VOLIM

 Šta raditi u situacijama kada radite posao koji (iz nekog razloga) ne volite?

Najlakši odgovor je – promenite posao. No, to je u današnje vreme i najteže rešenje.

Svakodnevno suočavanje sa lošim osećajem povodom posla je veoma opasno, pre svega zbog zdravlja upošte (pod zdravljem podrazumevam i psihičko i fizičko). Naše telo nam veoma jasno daje do znanja da nam se okruženje ili opis radnog mesta ili tretman koji imamo ne dppada i pre nego to sami zaključimo. Glavobolja, pad imuniteta, čirevi, ekcemi, upala štitne žlezde, opadanje kose, ukočenost, tegobe u grudima, apatija… sve su to neki od veoma jasnih pokazatelja da vaše emocije i misli utiču na telo.

Ukoliko poznajete proces – kako se naše zadovoljstvo i motivacija menja tokom vremena i koja su to pitanja koja (svesno ili nesvesno) sebi postavljamo, lakše ćemo biti u stanju da procenimo koliko je veliki “problem”, šta možemo da očekujemo kao sledeći korak, koliko je “ozbiljno”.

laptop-651745_640

PROCES LIČNE PROMENE

U procesu procene koliko smo zadovoljni poslom prolazimo kroz nekoliko faza.

Na samom početku, sebi postavljamo pitanja “Šta dobijam od kompanije?”.

Tada smo fokusirani na paket (finansijski i nefinansijski) kao i na poređenje potencijalnog poslodavca i sa trenutnom.

Kada period prve zaljubljenosti i zaslepljenosti prođe, javlja se sledeće pitanje:

“Šta dajem kompaniji?”. Često, čak i kada nam se odgovori ne dopadaju, prelazimo preko toga i nastavljamo dalje, baš zbog te opijenosti i zamaha sa početka.

Dešava se da prenebregnemo nezadovoljavajuće odgovore i zbog svesti da su sigurnost i egzistencija važniji od našeg osećaja zadovoljstva.

Dužim boravkom na istoj poziciji, u istom timu, kompaniji, u jednoj fazi dolazimo do pitanja: “Da li mi je ovde mesto?”. Veoma je važno da razumemo koja su to merila prema kojima odgovaramo na ovo pitanje.  Jer, ovo je ključ za odgovor na pitanje iz naslova – sada u igru ulaze naše lične vrednosti i naše lične misije (svrhe).

Vrednosti su one stvari koje bezuslovno tražimo i potrebne su nam bez obzira u kom se okruženju nalazimo. Svako ima svoje vrednosti, koje nisu nužno u skladu sa vrednostima tima i okruženja. Neke od bezuslovnih kategorija se nalaze među sledećim pojmovima: poštovanje, iskrenost, podrška, sloboda, ljubav, uspeh, efikasnost, sigurnost, duhovnost….

Šta raditi kada se svakodnevno  to nešto, u šta verujete, što vam je važno i najvažnije na svetu, krši i ne poštuje?  Ako je neka od vaših vrednosti konstantno ugrožavana, a vi IPAK niste spremni da napustute svoj posao, potražite odgovore na pitanja:

 • Kako da ja, čak i u ovom okruženju, živim ono što je meni važno?
 • Koja su to ponašanja koja ja mogu da ispoljavam tako da ona podržavaju ono što je meni važno?
 • Kako da na minimalnom poligonu koje mi zadato okruženje nameće, upražnjavam i iskazujem meni važne navike?

Lična misija (ili svrha) je ono zbog čega verujete da postojite. Lakše dolazite do definicije ako se upitate:

 • Šta želim da budem kad porastem?
 • Kako želim da budem ispraćen/a u penziju?
 • Kako će izgledati moja starost?
 • Šta želim da pričaju o meni kada me više ne bude?

U trenucima kada nezadovoljstvo trenutnom situacijom i poslom toliko porastu, zapitajte se:

 • Kako me ova situacija, što sam danas na ovom radnom mestu, u ovoj kompaniji približava onome što zaista želim za sebe?

Nekada će vam znanje i iskustvo koje ćete steći opravdati radno vreme i džangrizavog šefa. Može biti da je to plata koja otplaćuje kredit.

Može se desiti da je još nekoliko meseci na toj poziciji taman prava mera za oplemenjenu biografiju koju ćete poslati u onu kompaniju u kojoj zaista želite da radite. A može se desiti i da ne uspete da pronađete vezu. U tom slučaju – možda promena posla i nije tako loša! Delovaće bolno, ali je to zapravo prilika za vraćanje na put koji ste sebi definisali kao PRAVI.

Odgovori su u vama. Samo je pitanje koliko ste hrabri da sebi postavite prava pitanja.

Važno je da:

 • razumemo da naše telo reaguje na naše misli i emocije
 • obratimo pažnju na signale koje nam telo šalje
 • postavimo sebi prava pitanja u pravom trenutku
 • iskreno odgovorimo
 • reagujemo u skladu sa odgovorima.

Kada znamo da smo uradili sve, da pomognemo sebi u teškoj situaciji zvanoj : ”Radim posao koji ne volim”  odgovorno ćemo preduzeti sve neophodne akcije da nivo stresa i nezadovoljstva smanjimo. Ali, tek kada smo preduzeli SVE ….

coaching magazin

Mirjana Gomilanović, Executive coach

photo: Pixabay

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *