SUSRET STAROG I NOVOG ISKUSTVA

Reči Life Coacha: Naša iskustva često nam se vraćaju kroz različite uloge. Ovo je priča jedne mame o ljubavi i zaštiti kroz novu životnu ulogu, sa ciljem da zaštiti svoje čedo, ali i ono čedo u sebi!

Od onog trenutka kad se rodimo nosimo jednu, a kasnije i više životnih uloga. Na početku života bila sam ćerka, onda sam ulaskom u brak postala supruga, posle dužeg čekanja postala sam i majka. Ne računam da sam uz to bila djak, student, lekar…

Ali mislim da je od svih tih životnih uloga, uloga majke ono što meni, a sigurna sam i ostalim roditeljima, donosi najviše sreće i zadovoljstva, ali istovremeno i najviše brige i odgovornosti.

coaching magazin

Moja devojčica ima 5 godina i naravno da je za mene najlepše i najpametnije dete. Ono što jako volim i negujem kod nje da sama donosi odluke, za koje je dorasla u ovom trenutku. Jedna od tih odluka je bila i da Novogodišnju noć provede sa svojim drugarima u vrtiću. Priznajem da sam malo bila ljubomorna što je izmedju roditelja i svojih vršnjaka odabrala njih, ali sam je podržala, jer smatram da je to važna stepenica u odrastanju i stvaranju samostalnosti.

Ne lezi vraže rekli bi stariji. Na dan dočeka Nove godine, posle ručka moja devojčica je počela da se žali da je nešto svrbi. U prvom trenutku nisam odmah predpostavila, a onda u toku pripreme za odlazak na doček pronašla sam pravi uzrok svraba. Bio je to mali mehurić, koji bio prvi znak izbijanja varičele ili ovčijih boginja, izraz koji se sećam iz svog detinjstva. Naravno, da je njen odlazak na doček Nove godine otpao. Bila je jako tužna i razočarana. Sa druge strane, ja nisam osećala sreću što su boginje omogućile da Novogodišnju noć provedemo zajedno, već sam “prebirala” po glavi kakav razvoj dogadjaja da očekujem i moguće komplikacije. Prvo sam se plašila da li će svrab od silnog češanja mogla da napravi dodatne komplikacije i ožiljke. A drugo je bila povišena telesna temperatura koja je čest pratilac izbijanja boginja. Te večeri kad sam je onako žalosnu povela na spavanje zamolila me je da spava u mom krevetu, što joj uvek prija kad je bolesna. Dok je ona tonula u san u mom naručju, setila sam se svojih boginja.

coaching magazin

Imala sam godinu dana više od nje, a moji roditelji su odlučili da me zbog mladje sestre odvedu kod babe i dede. Iako je to bila racionalna odluka, mislim da je ta njihova odluka napravila “ršum” u mojoj maloj glavici, jer sam se negde osetila odbačenom, samo zato što sam bolesna. Baba ma koliko se trudila u tom trenutku nije mogla da bude adekvatna zamena za majku. Kasnije sam sam shvatila da možda i neki kasniji problemi i nerazumevanje izmedju mene i mojih roditelja su nastali zbog te prinudne separacije, koju sam ipak teško doživela, a da toga nisam bila svesna. Čvrsto sam zagrlila svoju devojčicu u naručju i svečano obećala da je nikad neću odvojiti od sebe, do onog trenutka dok ne bude dovoljno odrasla i sigurna u sebe da odvajanje od roditelja ne shvati kao veliki udarac na njenu malu dušicu.

Šaljem Vam svima veliki zagrljaj!

Nataša Stefanović-Stoimenov,Holistic Life Coach

photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

One thought on “SUSRET STAROG I NOVOG ISKUSTVA

  • 02/01/2016 at 08:44
    Permalink

    Divan tekst, tako blizak mnogim majkama!
    Dete, ma koliko uživalo pažnju bake i deke, majčina podrška i toplina su u takvim situacijama posebno nezamenljive.

Comments are closed.