ŽENE GOVORE: ČETRDESETE SU…

Četrdesete, nova mogućnost ili slabost? Prednost ili mana? Za vas pišu dame koje su ispratile tridesete, jer one najbolje znaju!

ČETRDESETE SU NAJLEPŠE

Kada sam dobila poziv da napišem par reči na ovu temu, sa oduševljenjem sam prihvatila izazov, jer moje mišljenje zaista i jeste takvo da svoje godine i iskustvo ne bih menjala za neko mlađe doba koje sam proživela. Lepo je biti mlad, mladost je sama po sebi divna, kada sam išla u srednju školu stalno sam sa drugaricama raspravljala o tome ko je lep, ko je ružan i uspevale smo u tim razgovorima gotovo svima da pronađemo poneku manu, a sada kada pogledam srednjoškolce i devojčice i dečake meni su svi lepi, ništa ružno ne vidim ni na jednom od te dece, valjda zato što je mladost sama po sebi magična a i moje površno gledanje na stvari je dobilo jednu dubinu pa je i moja percepcija drugačija.

coaching magazin

POGLED U BUDUĆNOST

Kada bi svi oni mogli sebe da vide onako kako ih ja vidim sada bilo bi im mnogo lepše i lakše u životu. Biti mlad sa 20 i biti mlad sa 30 nije isto, a biti mlad sa 40  to je jedna sasvim nova dimenzija života. Neke stvari u životu, bez obzira na karakter, mentalni sklop, temperament ličnost dobija godinama, kao vino, postoji proces vrenja i zrenja i unutrašnjih promena koje jedino vreme može da donese, to ne može da se kupi ili naruči, to mora da se proživi i stekne. Postoji jedan sastojak u unutrašnjem svetu osobe koji klikne i zbog kog znaš ko si, znaš šta si, znaš šta hoćeš, kuda ideš i zašto, mnogo više nego pre. To je kvalitet mladosti sa 40 godina. Sa 40-om tek počinje pravi život i pravo vreme za doživljaj sebe i sveta punim plućima i na onaj kvalitetan način, a još uvek si mlad. Sa 40 imaš više onog pravog suštinskog samopouzdanja, shvatio si šta je važno a šta ne, znaš da prikočiš kada treba, znaš da se opustiš i uživaš u stvarima koje ranije nisi primećivao, znaš i da doziraš. Sa 40 imaš okvir, postavio si granice, imaš sebe u potpunosti, imaš kvalitet više. Sa 40 drugačije sebe pozicioniraš i doživljavaš u odnosu na sve drugo i u odnosu na sve druge. Sa 40 svestan si kvaliteta koje vremenom dobijaš koje ne bi menjao nikada, ni za mlađe telo, ni za mlađe lice, ni za mlađi impuls života u sebi. To je nešto što se ne može rečima opisati to je nešto što osetiš unutrašnjim čulima, a svi oni mladi sa 20 ili sa 30 koji ovo čitaju mogu samo da budu srećni i uživaju tu gde jesu i da znaju da pravo vreme tek dolazi. Svako vreme ima svoje izazove i lepe strane, uživajte u svakom od njih i ne upoređujte se sa drugima.

mr Ana Petrović, profesor fizičkog vaspitanja

 

URAGAN, ŽENA U 40-im

Kao gimnazijalka, žene u 40–im su mi bile WOW stare i obraćala sam im se sa VI. Izgledale su mi kao da pripadaju nekom drugom svetu, a ne mom veselom, razigranom, lepršavom i ušuškanom.

coaching magazin

Danas moja malenkost u četrdesetim, u 21. veku, shvatam da imam neslućene mogućnosti. Shvatam tek sada da su žene u najboljim godinama, da nisu stare, da su u najboljoj snazi i volji da menjaju ono što im ne odgovara, da izaberu put kojim bi se drugačije kretale, da su svesne svega što nose i da umeju konačno da vole i prihvataju sebe kakve jesu.

 Pa, ko je ta  žena u 40-oj godini svoga života?

Žena u 40–im je URAGAN. Sve joj je jasno, sve može, shvata, menja se, voli, mrzi, jaka je, uspešna ili ne, ali biće, zacrtala je. Ona je već majka, ili samo partnerka, koja je svesno izabrala ovo drugo. Bira život ako ima uslova za to na trusnom Balkanu, oblikovanom po šablonima, matricama svojih predaka.

Ona kaže NE precima, kaže DA sebi! Kaže NE Balkanu, kaže DA svetu!

Žena u 40-im zna svoje granice, ali ih hrabro i preskače, jer shvata da ništa ne može izgubiti osim SEBE, a to je zaista onda GUBITAK. Ona hrabro korača napred ne osvrćući se na padove, nego samo na lekcije koje je izvukla iz prethodnog iskustva.

Žena u 40-im ima jasan cilj i viziju koje postavlja ispred sebe. Jer „KADA ĆE AKO NEĆE SADA, KO ĆE AKO NEĆE ONA?“  Za nju ne postoje strahovi, izuzev onih koje je već savladala i uklonila. Ona je sigurna da je njen svaki novi korak put za najbolju verziju upravo nje same.

Žena u 40-im ima mudrost, zrelost, iskustvo, sigurnost, snagu, volju, njoj  pripada ceo svet ili onaj deo koji odabere! Žena u 40-im je ono što je devojka u 20-im pomislila da će biti, pa i bolje od toga!

Živele!

Anima Mundi, urednica e-magazina Refresh your life/RYL

 

ČETRDESETE SU NOVE TRIDESETE, SAMO JOŠ BOLJE

Život počinje u tridesetoj, naslov je albuma i pesme grupe Darkwood Dub i poruka koja je od izdavanja albuma, 2002. postala opšteprihvaćena istina. Ali od tada je prošlo više od deset godina, pa oni koji su se u tridesetoj probudili, početkom novog veka, sada su rastrošili četvrtu banku i razmišljaju drugačije. Naša poruka je – četrdesete su nove tridesete.

coaching magazin

Za koju godinu, kad prebacimo pet decenija na brojačniku postojanja, otkrićemo nešto drugo, zbog čega nam je bolje nego ikad. Ali, u ovom trenutku, između četvorke i petice, osećamo se mladi, mudri, puni snage i spremnosti da ostvarimo sve ono za čim sa tridesetak nismo umeli da posegnemo. Drage dame, 40 + najbolje smo! Zato što znamo šta hoćemo i kako to da postignemo. Dovoljno smo puta pogrešile, da umemo da prepoznamo kad opet grešimo. Zato što umemo da oprostimo sebi, kad opet pogrešimo. A grešimo sve ređe i sve kraće se zadržavamo u pogrešnoj situaciji. Znamo da imamo izbor i da uopšte ne moramo da ga napravimo, jer ne moramo. U stanju smo da odbacimo nevažno i da prigrlimo suštinu. Znamo koliko je suština jednostavna. Uživamo u davanju i ne očekujemo ništa zauzvrat. Jer znamo da uzvraćanje nije recipročno – ja tebi, ti meni – ali da se davanje uvek vraća, najčešće sa neočekivanih strana. Lepe smo. I to nije lepota mladosti koju ima svako mlad, nego ona suštinska, koju imaju oni koji su stekli nešto mudrosti i osvojili nešto jednostavnosti. I otvorili svoja srca za davanje i prihvatanje. Nigde ne žurimo. Jer znamo da ćemo svakako stići, kuda god krenule. A ako smo sa četrdeset i nešto ovako divne, u narednim godinama bićemo samo sve bolje.

Aleksina Đorđević, spisateljica

text uredila: Lidija Grujić

cover photo: Pixabay

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *