MOĆ HOMEOPATIJE

Životna sila, moć lečenja je već sastavni deo funkcije životne sile. Bolest je poremečaj te sile. Homeopatija predstavlja holistički medicinski sistem prevencije i lečenja bolesti, bolje rečeno pacijenta, koji se koristi u mnogim zemljama sveta kao komplementarni vid zdravstvene zaštite, paralelno sa zvaničnom, konvencionalnom medicinom. Homeopatija prepoznaje da su svi simptomi bolesnog stanja u stvari izraz disharmonije koja je zahvatila celo biće i da je pacijent taj koji zahteva tretman, a ne bolest.

Homeopatija, sistem lečenja, deo i nastavak klasične, alopatske medicine. U mnogim slučajevima kada klasična medicina iscrpi sve svoje mogćcnosti, Homeopatija, može pomoći, a u izuzetno teškim situacijama, olakšati život pacijentu. Homeopatija, nežna i humana metoda lečenja. Posmatra čoveka kao celinu. Leči čoveka, a ne bolest.

Fb stranica: Životna sila, zakažite svoju konsultaciju

Osnovni principi Homeopatije: zakon sličnosti, poremećaj vitalne sile, holisticki pristup, individualnost, princip jednog leka, minimalna doza. Naziv Homeopatija je grcka reč – homoios=slično, pathos=patnja, izražava osnovni princip Homeopatije, slično se sličnim leči.Energija koja vlada svim životnim procesima zdravog coveka u stanju dinamičke ravnoteže je vitalna sila. Narušavanje te energetske harmonije dovodi do bolesti. Cilj Homeopatije je pronalaženje lekovite supstance koja ce potstaći vitalnu silu i isceliti različite tegobe i stanja na svim nivoima. Lekovita supstanca se bira na osnovu specificnih simptoma pacijenta. Samo jedna lekovita supstanca se prepisuje pacijentu u datom trenutku.

Prijemcivost zavisi od:

Da li je Homeopatija umetnost ili nauka? Najveći izazov u Homeopatiji je pronaći pravi lek, a Homeopati je na raspolaganju pacijentov problem, kako ga on oseća i kako se nosi sa svojim problemom,genetske dispozicije,  spoljašnji uticaji i životni uslovi.

Homeopatija leči sve bolesti i zdravstvene probleme, ali ne izleči sve pacijente, jer Homeopatija smatra da je bolest poremećaj Životne sile i delovanjem Homeopatskog sredstva na Životnu silu dolazi do izlečenja. Izlečenje bolesnika zavisi od samog bolesnika, a ne od bolesti od koje boluje. Potpuno individualni pristup, svaki pacijent je Homeopati jedinstven slučaj. Homeopatija pruža mogućnost izlečenja čoveka, deluje na uzrok pojavljivanja bolesti i vraća bolest u zdravlje, delovanjem na vitalnu silu. Homeopatija daje razne mogućnosti.

Uspešna je u izlečenju raznih hroničnih bolesti i pri akutnim stanjima.

Prema statistici Homeopatija pokazuje jako dobre rezultate kod:

– kožnih bolesti

– alergija

– vrtoglavice

– kod ženskih problema

– kod respiratornih organa, kašlja, prehlada.

– mentalnih bolesti i tegoba, anksioznosti, paničnih napada.

– nesanice

– problema kod beba i dece, noćni strahovi, poremećaji ponašanja kod dece, uspesna je za  

  grčeve novorođenčadi i kod plača beba noću.

– kod trudnica i porodilja čime se i umanjuju trauma fetusa, kod tegoba jutarnjih mučnina, za okretanje bebe u pravilan položaj za porođaj. Pomaže porodiljama kod postporođajnih rana, bolova, mastitisa, ispucalih bradavica.

– kod problema sa prekomernom težinom

– telesnim povredama

– autoimunim bolestima

– degenerativnim promenama,

– kod problema sa očima, konjuktivitisom

– kod problema sa ustima i zubima

– kod probavnih smetnji

– kod tegoba mokraćnih kanala, upala

Pomaže u raznim životnim situacijama, kod uboda insekata, ujeda životinja, kod toplotnog udara i sunčanice, opekotina, dehidratacije.

Homeopatija vam olakšava putovanja, strah od letenja, tegobe jat lag-a (kod tegoba od prekookeanskih letova).

Homeopatija olakšava i postoperativni oporavak, kod bolova, šoka, krvarenja, zastoja mokraće.

Homeopatsko lečenje deluje i na genetsku predispoziciju, jača konstituciju i time umanjuje sklonosti ka nekim bolestima.

Homeopata pomaže pacijentu da upozna različite aspekte svoga života i da prihvati vlastitu odgovornost za oporavak i obnovu svoga zdravlja.Simptomi su pokušaji tela da signalizira poremećaj. Za Homeopatu pacijent je bolestan onda kada se oseća bolesnim, a kada se bolest razvije do stadijuma na kome se može laboratorijski utvrditu, onda se može reći da je bolest daleko odmakla.

Homeopatija je izvorno evropski metod lečenja koji se u većini zemalja Evropske unije primenjuje više od 200 godina. Pored Nemačke, Francuske, Danske, Belgije, Holandije, Velike Britanije, i Švajcarska je postala zemlja gde građani mogu da se leče homeopatijom na teret državnog zdravstvenog osiguranja.

Ova odluka je proistekla kao rezultat šestogodišnjeg probnog perioda nakon referenduma 2009. godine, kada je dve trećine građana Švajcarske podržalo predlog uvođenja troškova homeopatskog lečenja u zdravstveni sistem.

U Srbiji je homeopatiju zvanično odobrilo Ministarstvo zdravlja kao komplementarnu granu medicine 2007. godine. U Srpskom lekarskom društvu postoji Sekcija za homeopatiju, a poslednjih godina popularne su i privatne škole homeopatije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Kompleksni homeopatski lekovi prvi put su se pojavili u državnim i privatnim apotekama u Srbiji 2007. godine, a danas ih ima 18.Prema istraživanjima Evropske koalicije proizvođača homeopatskih i antorpozofskih lekova (ECHAMP), koje je sprovedeno 2015. godine, tri od četiri građana Evrope čuli su za homeopatiju, 29 odsto njih koristi homeopatske lekove kako bi rešili svoje zdravstvene tegobe, a među njima prednjače Nemci. Čak 60 odsto stanovnika Nemačke, inače kolevke homeopatije, koristi homeoaptske lekove. U Francuskoj se homeopatijom leči 56 odsto građana, u Austriji 50 odsto, a u Španiji 33 odsto – navodi dr Nonna Petrova, članica Evrposke koalicije proizvođača homeopatskih i antorpozofskih lekova.

Prema godišnjem izveštaju ECHAMP, od ukupnog broja lekova koji se mogu dobiti bez recepta, u Španiji 15 odsto su homeopatski lekovi, u Italiji 14 odsto, a u Nemačkoj 12 odsto.

Britanska kraljevska porodica koristi homeopatiju još od 1865. godine i ima svoju kraljevsku homeopatsku bolnicu u Londonu. Ljubav britanske kraljevske porodice prema homeopatiji je dobro poznata, delom zbog toga što je kraljica Elizabeta II pokrovitelj kraljevske londonske homeopatske bolnice, a delom zbog toga što princ Čarls pruža aktivnu podršku homeopatskoj i komplementarnoj medicini. Princ Čarls je možda najglasniji zagovornik homeopatske medicine, ali on i kraljica sigurno nisu sami. Dajana, princeza od Velsa, princ Endrju i Sara Ferguson, vojvotkinja od Jorka, pribegavali su lečenju homeopatijom, dok je princeza Dajana redovno posećivala Hejl kliniku alternativne i komplementarne medicine u Londonu, koju je otvorio upravo princ Čarls.

Za vreme trudnoće Vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton imala je probleme sa jutarnjim mučninama koje je smirivala čajevima i homeopatijom. Godine 1997, Sara, vojvotkinja od Jorka, nenajavljeno je posetila holistički zdravstveni centar dr Isaka Mathaia u Bangaloru, u Indiji. Novinar ju je tom prilikom pitao: „Sada kada ste prošli kroz holističko lečenje, kakvo je vaše mišljenje o alternativnim metodama lečenja?“ Sara je tada odgovorila: “Kod kuće se dugi niz godina lečimo homeopatijom. Moja baka, koja je umrla u decembru 1996, bila je lekar homeopata. Kao deca, koristili smo Arniku za prehlade i druga oboljenja.

coaching magazin

Posle prvog susreta sa pacijentom, pacijent dobije homeopatsko sredstvo i dolazi na kontrolu posle mesec dana, da vidimo šta se dešavalo taj period, čega ima manje, sta smo pokrenuli.Uvek savetujem svoje pacijente da zapisuju sve šta se dogadja u tom periodu.Da zapišu šta su osetili, mesto gde su osetili taj simptom, vreme kada su osetili i ono što im je u tom momentu olakšalo ili otežalo taj osećaj, a to sve nazivamo modalitetima. Beleške su važne kako pacijent ne bi zaboravio odredjene tegobe kada dođe na kontrolu. Ja lično u toku nežnog Homeopatskog lečenja , prenosim svojim pacijentima, sva svoja znanja i iskustva koja sam sticala u mnogim situacijama i oblastima, pa i zemljama. Prenosim im razne tehnike koje su meni lično olakšavale ili otežavale određene situacije. Živim život Homeopate, humano i iskreno , a potvrdu svoje iskrenosti dobijam kroz iskrenost svojih pacijenata, što nam zajedno olakšava dolazak do pravog Homeopatskog sredstva. Osećaji u svim situacijama i način na koji smo ih preživeli su nam važni, ne sami događaji. Dok nisam došla do trenutka kada sam bila spremna da se bavim ljudima i uklanjanjem njihovih tegoba, bavila sam se svojim senzacijama i svojim impulsima i osećajima, jer samo kroz sopstvene osećaje mogu razumeti tuđe.

coaching magazin

Homeopatija shvata bolest nematerijalnom, a klasična medicina smatra da je bolest materijalne prirode. Kada je osoba zdrava, ona se oseća slobodno. Bolest je nešto što nas sputava, ograničava. U Homeopatiji to zovemo bolesno stanje. Prepisivanje homeopatskog sredstva je zasnovano na tom stanju. Promene na telu su posledica bolesti. Mi bolest prepoznajemo preko simptoma koje nam pacijent daje. Nakon homeopatskog tretmana pacijent bi trebao da bude bolje nego pre bolesti, jer je to kako se tada osećao polazna tacka iz koje se razvilo bolesno stanje. Bolest nema nikakve veze sa spoljnim uticajem. Homeopatija leči uzrok bolesti i pacijenta, ne bolest. Bolest je samo manifestacija pacijentovih osećaja i senzacija.

Možete se odlučiti za Homeopatiju ne samo u momentu kada više ne možete sa svojim tegobama ili hemijskim sredstvima. Možete se odlučiti za Homeopatiju u svim situacijama, kada vas boli grlo,uho, kada ste promukli, kada imate stomačne tegobe…..kada se plašite odlaska na neku medicinsku intervenciju, kada se plašite leta avionom …… kada imate bubuljice ili kada želite da imate lepu kožu i kosu. Telo sve pamti. Pamti bol, pamti teške osećaje. Sva osečanja iz prošlosti su urezana u naša čula. Često i ne znate dok ne krenemo sa tretmanom, šta je to sa čim zaista niste mogli da se nosite. Nemojte da pustite bolest i tegobe da idu dublje, dalje. Pratite svoje telo i osećanja i što pre se odlučite , što pre ćemo vratiti Vas u vaše prirodno stanje .

Homeopatska sredstva su energetski lekovi, ne sadrže živu supstancu i kao takvi je njihova upotreba apsolutno bez neželjenih dejstava. Homeopatska sredstva mogu koristiti svi, svih uzrasta i u svim životnim okolnostima. Jedino se može desiti da Homeopatsko sredstvo ne deluje, a to će utvrditi Homeopata na kontrolama i ako je potrebno promeniti Homeopatsko sredstvo.

coaching magazin
Ivana Malenko, Homeopata

Važan uslov zdravlja, mentalnog i fizickog je lični razvoj. Da bi postali čovek od poverenja za svoje persone koje vam se obraćaju za pomoć, trebali bi ličnim primerom da im ulivamo sigurnost. Postati dobar homeopata, neko uz čiju se pomoć vraća čovekovo telo i psihu u stanje zdravlja, je ozbiljan proces učenja teorije i prolaženja kroz razne slučajeve iz prakse. Homeopata je neko ko mora dosta da vežba svoje sposobnosti opažanja. On je ispred osobe koja od njega traži pomoć, nepristrasan posmatrač, bez ikakvih misli. Pažnja je usmerena na čula. Da bi to postigli prolazimo kroz razne vežbe i učimo razne tehnike uz čiju pomoć dolazimo do stanja svoje harmonije. Ja sam kroz sav taj proces rada i učenja, napravila sopstveni sistem pomoći hitnog trenutka. Sistem koji će vam pomoći da postignete bolje rezultate u svim životnim segmentima. Često zbog svoje kolotečine , samo svoje omiljene radnje dovodimo do rutine. Postajemo opterećeni nekim stvarima koje su nam nametnute. Da bismo se osećali zadovoljno, potrebno je da zadovoljimo, nekoliko segmenata koje čine život. Znamo da kada se posvetimo jednom segmentu i sebe ubeđujemo da je samo to važno, ostvarimo trenutak prividnog zadovoljstva. Trebamo polako podeliti svoju pažnju na sva životna polja.Prva zamka je kada počnemo da pravimo kompromise koji nisu u skladu sa našim iskonskim željama. Ako su nam već date mogućnosti da se družimo, volimo, budemo čisti i negovani, voljeni i zaposleni, znači da postoji i način da sve to živimo. Prvo počinjemo da radimo na osećaju da se sve stvari dešavaju haotično, van naše kontrole.Sa tim primarnim osećajem ulazimo u začarani krug nezadovoljstva. Preuzimanjem stvari u svoje ruke je najbolja alatka za “popravljanje” problema. Delićemo zajedno probleme na korake. Tempo nije bitan. Važno je da se vratimo osećaju samostalnosti. Sistem pomoći hitnog trenutka će vam pomoći da sistematski rasčlanite sve segmente života, odredite trenutnu poziciju i krenete.Sistem se zove Sistem Hitnog Trenutka , jer čim vam se javila želja za promenom, znači da je trenutak hitan .

Text: Ivana Malenko, Homeopata

Fb stranica: Životna sila

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *