14.FEBRUAR,  PRAZNIK   LJUBAV  I  VINA

Dan ljubavi i vina je sve bliži. Obeležavamo ga svake godine i svake godine oko sebe čujem sijaset komentara vezanih za taj srećan dan. Srećan je jer slavi ljubav i to je sasvim dovoljno. Ne treba nam više od toga jer taj dan slavi emociju koja nas podiže do nebesa, koja nam izmami osmehe i kada nam do osmeha nije. Ljubav je emocija koja podiže energiju i jača naš imuni sistem. Iako svesni svega toga, često čujem “to je dan kao i svaki drugi ili jedva čekam da prođe taj dan jer me navodi na tugu ili to su izmišljene priče da bi nas obmanjivali”. Ipak, ima i onih kojima je dovoljno da slave taj dan jer im je važna ljubav, to osećanje koje jedino isceljuje dušu.

coaching magazin

PRIČA O LJUBAVI I VINU          

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih u zapadnoj varijanti i Valentinovo, praznik je koji se proslavlja 14. februara svake godine. Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta, iako je ovaj dan obično radan. Dan zaljubljenih je danas sekularan, dok je u današnjem obliku, izvorno u pitanju praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

Sem zapadnih, ovaj dan obeležava i Pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno po julijanskom kalendaru,  jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, te vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.

Proslava Valentinova (dana) u početku je bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo branio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Prema verovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano „od tvog Valentina”.

Dan Svetog Valentina je prvi put sa romantičnom ljubavlju povezan u četrnaestom veku u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, engleskom pesniku poznog srednjeg veka. U to vreme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmena ljubav. Do petnaestog veka, ova praksa je prerasla u to da zaljubljeni svoju ljubav iskazuju cvećem, slatkišima i čestitkama. Savremena obeležja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, golubice i igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od devetnaestog veka, rukom pisanim čestitkama mesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

I u samoj priči primećujemo da postoji tužan deo priče ( pogubljen jer je venčavao vojnike) i onaj srećni ( poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju… potpisano “od tvog Valentina”).

U zavisnosti sa kog nivoa vibracije bitišemo, sa tog nivoa smo povezani sa svime što je oko nas. Tako i kada je priča o ljubavi i vinu, mi se povezujemo sa vibracijom koja nam je bliska.

coaching magazin

Predlažem vam da se preispitate i osvestite kojim delom priče ste povezani.  Ukoliko je to deo povezan sa tugom, zapitajte sebe:

1) Šta me to veže za tugu u danu ljubavi i vina?

2) Da li je to moj izbor ili genetika priča kroz mene?

3) Želim li tako da živim?

4) Šta da učinim da to promenim?

Ukoliko ste hrabro odgovorili na postavljena pitanja, na 4. pitanje ja ću vam dati odgovor:

Dovoljno je da promenite unutrašnje dijaloge na samu pomisao na “Praznik ljubavi i vina”. Neka ti dijalozi budu okićeni lepim rečima o ljubavi, a one će odmah da se povežu sa emocijama koje vibriraju iz srca. Najlepšim emocijama koje su vezane za bezusovnu ljubav, ljubav koja ništa za sebe ne traži. Ljubav koja samo živi. Tada vam samo preostaje da promenu svojih misli i osećanja proslavite čašom vina. Jer ljubav vas možda već čeka iza nekih vrata i želi da za nju otvorite vrata svoga srca.

Za one koji “Praznik ljubavi i vina” slave, reći ću samo: “U zdravlje! Živeli”

OTVORITE SE KA LJUBAVI UZ VINO ILI BEZ VINA!

I OČEKUJTE NAJLEPŠA ČUDA!

 

S ljubavlju,

Jasna Evetović, Holistic Life Coach

ostali textovi

Coaching konsultacije sa Jasnom možete zakazati klikom na link

photo: Pixabay

 

 

 

 

Podeli sa ostalima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Lidija Grujić

Lidija Grujić

Lidija Grujić, autor Holistic Life & Business Coaching-a „ Ja ne radim posao, ja živim svoj posao“. Ova izjava svakako da govori mnogo o meni i mom životnom pozivu. Uživam u životu, odabranom društvu i neprestanom izvoru znanja kojeg nikada nisam sita. Podržavam život i ono što život čini.Potreba za holističkim prisustvom je kap koja je neophodna kako bi bolje razumeli potrebu svakog bića i duše. Autor sam Holistic Life & Business Coachinga. Ako imate potrebu da život učinite odličnim, upustite se u avanturu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *